Værsågod: Her er der arbejde til 10 mand i 15 år - sæt i gang!  

Foto: Her har vi så tirsdagsholdet på arkivet på Museum Give: Preben Hansen og Dagmar Rolskov. Foto: Jim Hoff

Overskriften her er nok lidt ovre i den friske afdeling, men det var den melding, som daværende museumsleder Harriet Hansen med et stort smil leverede i 2016 til folkene på Arkivet på museet i forbindelse med digitalisering af en ordentlig flok analoge billeder. Læs her mere om arkivet og den ovennævnte opgave.  

Af Jim Hoff -jimhoff@voreslokalavis.dk  

GIVE: Museum Give er et meget alsidigt foretagende, der rummer mange områder og kompetencer, og heriblandt finder vi Arkivet, der har sin egen afdeling. Museet beskriver selv arkivet som et sted, der indeholder en lang række lokale arkivalier, hvor man blandt andet finder gamle fotografier, arkivalier fra sogneråd og brugsforeninger og materiale om mennesker, der har levet på Give-egnen.  

Avisens udsendte kiggede forbi på arkivet en tirsdag formiddag, hvor det var Preben Hansen og Dagmar Rolskov, der havde tjansen. Preben er tovholderen i arkivet, og det er museumsinspektør Rune Clark, der har hovedansvaret for arkivet.  

- Vi er pt. 6 frivillige, der er tilknyttet arkivet. Det er undertegnede, Dagmar Rolskov, Frank Sørensen, Hans Kristian Hansen, Gunhild Ørnsholt og Ingrid Vibjerg. Dagmar og jeg er her fast om tirsdagen, Frank og Hans Kristian er her onsdag, hvor de arbejder med digital arkivering af film og bånd, mens Gunhild og Ingrid om torsdagen arbejder med at digitalisere skøder, offentlige og personlige dokumenter og breve, fortæller Preben.  

Tidligere politimand som elsker detektivarbejdet  

Han startede på arkivet i 2016, og det var her, at daværende museumsleder Harriet Hansen kiggede forbi i arkivet og fremlagde den i overskriften skitserede opgave.  

- Vi fik at vide, at museet var i besiddelse af en kæmpestak analoge fotos, som nu skulle digitaliseres, og at Harriet vurderede, at det ville tage 10 mand (det var antallet af frivillige på arkivet i 2016, red.) 15 år at komme til bunds i opgaven. Se, det var da en opgave, der var til at tage at føle på, konstaterer Preben med et smil.  

Det var også Harriet Hansen, der sendte Preben på kursus i arbejdet omkring arkivet, og dermed blev han en slags tovholder på arkivet.  

Over 150.000 lokale navne i databasen  

I de første år, Preben var på arkivet, oplevede han desværre at måtte sende en del folk hjem med uforrettet sag, når de kom op i arkivet med spørgsmål om deres familier osv.  

- Vi kunne bare ikke svare på alt i starten, for vi var slet ikke klar endnu med digitaliseringsprocessen. Det ærgrede mig gevaldigt, at vi ikke kunne svare på alt, men folk viste stor forståelse. I dag har vi en database med over 150.000 navne på folk her fra området gående tilbage til 1787 – med udgangspunkt i folketællingerne i netop 1787.  

- Jeg har arbejdet på projektet her i 7 år nu og brugt 5-6 timer hver dag på projektet – også lørdag og søndage. Og jeg er ret vild med det her ’detektivarbejde’. Jeg er jo tidligere politimand, så opklaringsarbejde og dybdegående undersøgelser ligger jo i mit DNA, fortæller Preben.  

Digitalt stamtræ for Give-egnen  

Den omtalte persondatabase kan man tilgå ved at besøge arkivet på museet, hvor Preben nok skal hjælpe folk gennem sagerne i det digitale univers, hvor man kan komme og søge på familiemedlemmer og nærmest lave en gang live slægtsforskning.  

- Det er jo denne database, der er omdrejningspunktet for hele arkivet. Det er et digitalt stamtræ for hele Give-egnen, vi mangler lige at få Hvejsel med, og det forventer jeg, vi er klar med lige op til jul.  

- Vi har for øvrigt også fået flere tusinde glasplader ind fra Hammer Foto, og dem er vi også godt i gang med at digitalisere, så man nu både kan finde info og fotos af slægtninge tilbage i tiden. Der er dog desværre også en del fotos, som vi har måttet kassere, idet der mangler info og navne til billederne, fortæller Preben.  

Her er det Frank Sørensen og Hans Kristian Hansen fra arkivet, der er på plads med en foto- og filmudstilling, da Give Lystanlæg kunne fejre 100-års jubilæum. Foto: Jim Hoff

15 års arbejde klaret på 10 år  

Han kan med en vis stolthed i stemmen konstatere, at digitaliseringsprocessen ikke kommer til at tage de nævnte 15 år – det bliver ifølge Preben nok nærmere klaret på 10 år. Men ok, med i Harriet Hansens oprindelige tidsberegning af projektets varighed var nok heller ikke, at Preben skulle arbejde de her 5-6 timer hver dag på projektet.  

- Det er jo en stor lettelse for os her i arkivet, og for de folk, der gerne vil have vores hjælp, at det hele er digitaliseret. Og det er jo derfor, vi er her: Vi er til for at hjælpe folk. Her om tirsdagen er der officielt åbnet for folk udefra til at komme ind på arkivet fra 12.30 til 15.30, men jeg er her jo fra klokken 9.00, så folk må gerne kigge forbi fra klokken 9.00 – eller reservere en tid her.  

Stor lokal opbakning  

Arkivet får ting ind fra folk cirka et par gange om måneden, og generelt er folk fra lokalområdet gode til at bakke op om arkivet.  

- Vi har mange gode ambassadører fra de forskellige sogne her i området, som er gode til at hjælpe med info om områderne og folket, og det er vi meget taknemmelige for. Denne lokale store viden er guld værd for os.  

- Vi har også nogle år afholdt en såkaldt ’Arkivernes Dag’, hvor vi lægger en masse fotos frem med uidentificerede mennesker på – her kan folk så komme op og kigge med, om de måske kan komme med et bud på navne og anden info. Det giver da nogle gange lidt ekstra info, pointerer Preben.  

Så kom der lige en dame fra USA  

Som sagt er han vild med detektivdelen i arbejdet, men der er også andre sjove ting ved at sidde i et lokalt arkiv.  

- Jeg får faktisk mails fra hele verden fra folk, der søger oplysninger om deres familie. For eksempel fik jeg en mail fra en dame fra Nevada, USA. Hun havde noget slægt i Riis-området, som hun gerne ville vide mere om. Få dage efter stillede hun her på museet, og så fik vi styr på hendes slægtshistorie. Det var da lidt specielt og virkelig en fin oplevelse, lyder det fra Preben med et stort smil.  

Bonusinfo: Man kan komme op i arkivet og få informationer fra databasen med hjem på et USB-stik, men det kræver, at man har Office-pakken for at kunne læse filerne.

Andre læser

Museum Gives Nyhedsbrev december - med rigtig gode nyheder om besøgstallet!

Museum Gives nyhedsbrev januar: Nye åbningstider og nye priser

Museum Give med i projekt der skal styrke unge på kanten

Museum Give søger frivillige til lokal Repair Cafe