
Thyregod Skole tilgår nye krav fra kommunen med nyt lækkert fælles forberedelsesrum til medarbejderne.
Foto: Skoleleder Anette Terney klipper her den røde snor til den nye PLF-hus sammen med lærer Mikkel Knudsen, der har været en af medtovholderne på projektet. Foto: Jim Hoff
Vejle Kommune har spillet ud med et nyt tiltag, der har arbejdstitlen ’flere børn og unge sammen i lokale fællesskaber’. Det betyder blandt andet, at flere børn og unge, som i dag går i specialklasser, skal gå i almene tilbud. Dette stiller større krav til lærerne og pædagogerne, som skal arbejde endnu tættere sammen for at løse denne komplekse opgave. På den konto har man på Thyregod Skole etableret et PLF-rum, og hvad det går ud på, kan du læse mere om her.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
THYREGOD: Børn og Unge-afdelingen i Vejle Kommune har spillet ud med en politik, hvor det er hensigten, at "alle børn og unge skal opleve at være en del af gode og inkluderende fællesskaber". Oversat til lavpraktisk skoledansk betyder det, at flere børn og unge, som i dag er i specialklasser og specialtilbud, fremover skal integreres i almindelige skoleklasser, og at flere børn og unge skal have deres daglige tilbud i lokale daginstitutioner og skoler.
Det gør man ud fra en devise om, at man mener, at lokale fællesskaber skaber de bedste rammer for læring, udvikling og trivsel i hverdagen. Der er i det kommunale manifest altså tale om en pædagogisk landvinding og ikke en spareøvelse i forhold til at få omkostningstunge børn/unge i specialtilbud over i de driftsmæssige noget billigere almene folkeskoleklasser.
Denne nye virkelighed har man forholdt sig til på ganske konstruktiv og fremadskuende vis på Thyregod Skole, hvor man går ind til de nye opgaver med teamspirit og co-teaching som nogle af de bærende elementer.
Og hvordan gør man så det?
Festlig indvielse af ’det hemmelige rum’
Vi vender lige blikket mod fredag den 28. februar, som var en helt speciel dag på skolen i Thyregod. Efter veludført skolegerning mødtes skolens lærere og pædagoger oppe på 2. sal i det område, der for mange år siden husede Give Nærradio. For enden af den lange gang var der linet op med et langt bord med både drikkelige og spiselige lækkerier, der var plantet dannebrogsflag i blomstervaserne, og ud af højtalerne strømmede behagelig musik.
Skolens ansatte havde taget opstilling ved det indbydende bord, og nede for enden af bordet var der sat en ’afspærring’ op bestående af to flag med en rød snor imellem. Og bag dette – det nye hemmelige rum, som denne dag officielt skulle indvies.
Officielt snoreklip
Efter en skålende velkomst tog skoleleder Anette Terney ordet og bød velkommen til indvielsen af det nye PLF-rum på skolen. Og så var det hende og lærer Mikkel Knudsen, der har været medtovholder på projektet, der til stående bifald fik æren af at klippe den røde snor til dette nye pædagogiske og faglige univers.
De ansatte myldrede ind i de nye lækre omgivelser som skolebørn med blankochecks i Fætter BR, og de fandt sig hurtigt en siddeplads ved de flotte borde i de lækre stole. En lille håndfuld af de friske tog, bevæbnede med øl-kologiske varer fra en af landets mest legendariske kongelige hofleverandører, også en tur ind i ’slyngelstuen’, et rum med glasdøre, hvor man kan trække sig tilbage til en mere fortrolig samtale. Nogle måtte lige ned i ’caféen’ og beundre den nye velassorterede baristacertificerede specialkaffeautomat, mens andre lige måtte en ekstra tur ud til det veldækkede med lækkerier.
Der var lidt godt til ganen til de ansatte, da PLF-huset på Thyregod Skole blev indviet - og det medførte da en del trivsel, som man ser her. Foto: Jim Hoff
Dyrkning af det tætte samarbejde
Midt i fejringen omkring dette nye fine setup lykkedes det avisens udsendte at få en snak med skolelederen i hjørnet af café-afdelingen.
- Etableringen af dette nye PLF-hus, professionelle læringsfællesskaber, hænger sammen med de nye koncepter, som Vejle Kommune har indført i forhold til undervisningen, hvor vi skal huse flere børn i lokale fællesskaber. Det handler om mange ting, blandt andet co-teaching, hvor det kan handle om for eksempel fagligt samarbejde mellem faglærere, for eksempel årgangens matematiklærere. I konceptet ligger også tværfagligt samarbejde mellem klassens/årgangens faglærere.
- Det handler om, at vi støtter hinanden og samarbejder endnu tættere for at finde nye veje, så vi som undervisere kan forandre vores daglige praksis, så den passer til de nye krav og rammer til os. Det handler også meget om dataindsamling og analyse af data, så vi hele tiden kan fremme det professionelle læringsmiljø og trivsel for vores elever, forklarer Anette.
Månedlig sparring med medarbejderudvalget
Hun fortæller, at man så småt er begyndt på de her pædagogiske/faglige greb i skoleåret 2024-25, og at det bliver endnu mere implementeret i 2025-26.
- Det her handler jo også om medarbejderudvikling. Vi har et medarbejderudvalg, der én gang om måneden er ude ved de forskellige medarbejdere, hvor det handler om via sparring at få fokus på, hvordan vi kan levere den bedste læring til vores elever. Det handler om det faglige løft, og det handler også om det at undervise sammen. Når vi for eksempel har en tolærerordning i en klasse i matematik, så er begge undervisere matematiklærere, de forbereder sig sammen, og de underviser sammen.
- Alt i alt kræver de her nye koncepter fra kommunen, at lærere/pædagoger har mere tid og rum til fælles forberedelse, og derfor syntes vi her på skolen, at vores ansatte skal have et rigtig godt og inspirerende rum at træde ind i, når de skal samarbejde. Et inspirerende rum at træde ind i, for det er vigtigt, at vi understøtter medarbejderne, når der stilles nye og større krav til dem.
- PLF-huset her ligger i tæt forbindelse til lærernes individuelle forberedelsesstationer, så man er tæt på hinanden i alle sammenhænge. Det er så meningen, at alle mødes her i PLF-huset hver fredag i tidsrummet 13.30 til 15.30 til fælles faglig forberedelse, fortæller Anette.
De ansatte har virkelig fået nogle toplækre omgivelser at dyrke deres faglige og pædagogiske fællesskaber i. Og de nød det allerede fra dag et. Foto: Jim Hoff
Midlerne fundet via besparelser på administrations- og ledelsesniveau
Det har naturligvis ikke været gratis at etablere dette nye fine PLF-hus, men skolelederen understreger, at midlerne ikke er fundet via besparelser på lønkroner til lærerne.
- Der er med skolebestyrelsens opbakning lavet besparelser omkring ledelsen og administrationen, og det har givet os så sund en økonomi, at vi har kunnet gøre det her. Alle synes, det er en fantastisk idé, og som man godt kan se, kommer til at være til gavn for eleverne, siger Anette.
Hun kan også glæde sig over, at kurven er knækket i positiv retning i forhold til trivselsmålingen blandt skolens elever. Her har man arbejdet med en både målrettet og databaseret indsats for at vende skuden – og det er lykkedes, også fordi skolen har taget opgaven så seriøst, at man har ansat en trivselsvejleder.
Nu kan man sige, at der også er taget et godt skridt i retning af at øge de ansattes trivsel i forhold til at skulle manøvrere i det kommunale skolepolitiske dogme med ’flere børn og unge sammen i lokale fællesskaber’. Det er langt fra en let opgave, og den vil kræve rigtig meget af medarbejderstaben, og her er PLF-huset et godt både fagligt og pædagogisk værktøj – ud fra devisen om, at ’sammen er vi stærke’.