
Tæt og godt samarbejde gør overgangen fra børnehave til skole let for børnene
Børn og unge gennemlever mange overgangsfaser i deres liv, og en af de mere markante af disse faser er, når børn skifter fra børnehave til skole. Her ligger der mange fine gevinster at hente både for børnene, deres pædagoger og lærere, hvis man sørger for, at denne overgang foregår trygt og harmonisk. Læs her hvordan man håndterer dette på fineste vis i Thyregod.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
THYREGOD: Thyregod er en velfungerende landsby med godt 1300 indbyggere med både Brugs, jernbane og skole og børnehave. Her skal det handle om de to sidstnævnte institutioner, og det fine samarbejde ma her har sat i værk for at lette overgangen fra børnehave til skole for børnehavebørnene i børneinstitutionen Kildedalen.
-De to institutioner ligger tæt på hinanden med cirka 500 meters afstand mellem de to matrikler. Det giver god mulighed for et godt og tæt samarbejde mellem skolen og børnehaven, og det må vi sige at vi har, siger Sandie Bjørnskov Hansen, der er børnehaveklasseleder på Thyregod Skole.
På udflugt til de nye rammer
Hun fortæller, at de store børn fra børnehaven allerede i februar (samme år de skal starte i skole) begynder at komme på besøg på skolen fast en gang om ugen.
Børnehavebørnene pakker deres rygsæk med drikkedunk og madpakke, og så er de klar til at drage på opdagelsesrejse i deres nye liv. Legepladsen på skolen undersøges og testes grundigt, og de store børn fra børnehaven oplever, hvordan et frikvarter er, og hvad der sker når klokken ringer ud og ind. Efterfølgende kommer børnehavebørnene ind og leger i SFO’en på skolen. Senere kommer børnene på besøg i klassen og ser, hvor deres nye rammer skal fortsætte efter sommerferien, forklarer Sandie.
Og hvorfor gør man nu tingene på den måde?
Handler om tryghed
Sandie forklarer, at overgangen fra børnehave til skole er vigtig for børnene, og det er vigtigt, at man sørger for, at den er tryg.
- Alt er jo nyt, og der er mange nye ting og personer, børnehavebørnene skal lære at kende. Det handler konkret om både de indendørs og udendørs faciliteter - og ikke mindst alle de nye børn og voksne de møder. Og det virker også den anden vej, for jeg er i min egenskab af børnehaveklasseleder på besøg i Kildedalen i 14 dage i juni måned for at lære de nye børn godt at kende.
-Det er vigtigt, at jeg lærer børnene godt at kende i deres trygge hverdag i børnehaven, og de skal lære mig godt at kende i deres trygge rammer. Jeg ser, hvilke lege og aktiviteter de har gang i, og hvilke rytmer og rutiner de bruger, således de kan tages med ind i overgangen fra børnehave til skole. De velkendte rutiner fra børnehaven skaber tryghed når de starter i skole.
Tallet 100 spillede en stor rolle denne dag med 100-dages festen - og den var børnene helt med på. De tegnede endda sig selv som 100-årige. Privatfoto
Pædagogen følger med den første uge i skolen
Karin Lund Ibsgaard, der er pædagogmedhjælper i Kildedalen, er ligeledes med den første uge, når børnene starter i SFO’en, og hun er med en uge i skoledelen for at give dem en tryg overgang, og det er med til at sikre børnene, at de har en tryg voksen i alt det nye børnene nu står i.
-Karin har været en del af denne overgang fast i 4 år og har også her været opmærksom på den nye hverdag, som børnene møder, så nogle af skolens rutiner kan integreres i den sidste tid i børnehaven. På den måde får vi de to verdener til at smelte harmonisk sammen. I den ånd er vi meget opmærksomme på hinandens pædagogiske praksis både i børnehaven og i skolen. Vi har så at sige ”tyvstjålet” fra hinanden til gavn for alle børnene, fortæller Sandie.
Sæt sommerfuglene fri
I starten af børnenes skoletid arbejder man med temaet sommerfugle. Selvfølgelig fordi det er et hyggeligt og naturligt tema, som børn kan relatere til, men også fordi man på den måde kan ”lege med” metaforen om at have sommerfugle i maven, når noget nyt skal afprøves.
- I august måned snakkede vi med de nye skolebørn fra børnehaven om, at de helt sikkert havde store sommerfugle i maven. Men så svarede et af børnene med et stort smil:
- Mine er ikke så store mere, for vi har jo prøvet at være her mange gange og kender det.
- Det svar var en af de vigtigste indikatorer for os voksne i skolen og i børnehaven og enormt sigende, for det viser os, at det er det helt rigtige, vi har gang i med vores model i forhold til den gode og trygge overgang, konstaterer Sandie.
Hun fortæller, at børnene også får lov til at være med til at evaluere på deres opstart i skolen ved hjælp af smileys og kommentarer på, hvordan det har været for dem.
- På den måde kan vi hele tiden justere vores pædagogiske praksis fra år til år. Det er jo trods alt børnene, der mærker overgangen allermest i august måned, så naturligvis er deres stemmer vigtige og afgørende i vores overgangsarbejde.
100 dages festen
Når børnene har afslutningsfest i Kildedalen, deltager Sandie, og i dag fik Karin fra børnehaven lov til at deltage i børnenes 100 dages fest på skolen. Det skulle nemlig fejres på fineste vis. Torsdag den 16. januar.
- Hvert år markerer vi, når børnene har gået i skole i 100 dage, og det gjorde vi naturligvis også i år. Dagen er blandt andet blevet brugt til at finde ud af, hvor meget 100 egentlig er. Vi har talt til 100, vi har været stille i 100 sekunder, vi har danset i 100 sekunder og vi har lavet 100 bevægelser. Alle børnene havde medbragt 10 ting hjemmefra, og med det skulle vi prøve at finde ud af, hvor meget 100 var. Børnene har også tegnet sig selv som 100 årige, ganske festligt.
- Børnene skulle ikke medbringe madpakke. Lis Mølgaard, der er pædagogisk assistent på Thyregod Skole, og som også er i 0. klasse, havde nemlig bagt 100 boller til børnene og en rar mor havde bagt små pandekager til os. Efter boller og pandekager skulle dagen fejres med børnechampagne, snacks, limbodans, stop-dans og just dance, fortæller Sandie.
Juhuuuh, vi har gået i skole i 100 dage - og vi elsker det. Privatfoto
Diplomer, medaljer - og pizza
Som en flot markering af deres 100-dagens skolejubilæum fik alle børnene et diplom, og de havde dagen forinden selv dekoreret en flot medalje, som de også fik. Sidst men ikke mindst havde Buffalo Pizzeria i Give sponsoreret Pizza til hele klassen, og pizzaen blev på fineste vis bragt ud til skolen og de glade børn (og voksne).
- Buffalo fik stor ros fra os og en kæmpestor klapsalve, og det var en fantastisk måde at afslutte den festlige dag på, lyder det afslutningsvist fra Sandie med et stort smil.
Glade børn og voksne fejrede 100 dage på skolen med flag, diplomer og medaljer - og de havde alle en fantastisk dag. Privatfoto