Stærkt foredrag af Daniel Rye sendte 6000 kroner ned i Red Barnets klubkasse

Folk kom fra nær og fjern, da forfatter og fotograf Daniel Rye på foranledning af Red Barnet i Give torsdag aften holdt foredrag i Ikærhallens kantine. Godt 100 mennesker fik et stærkt foredrag, der på fineste vis viste, hvor kompliceret det er at leve i et mentalt fangenskab, efter man er blevet løsladt efter 13 måneders fysisk fangenskab hos ISIS. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

GIVE: Daniel Rye var tilbage på sin hjemmebane, da han torsdag aften leverede sit stærk og intense foredrag, der tager udgangspunkt i Daniels nye bog “Nærmest fri – min vej ud af mørket”. Bogen er en stærk opfølger på den første bog, “Ser du månen, Daniel” om Daniels 11 måneder som gidsel hos ISIS.   

- Det giver så meget mening for mig at holde mit foredrag her i Give i samarbejde med Red Barnet. Når vi ser på, hvad der sker i disse uger i forbindelse med Israel-Hamaskrigen, hvor der dør et barn hver 9. minut, så er der da i den grad brug for, at vi støtter op som en organisation som Red Barnet. Det er jo fuldstændig grotesk med den krig dernede, og helt vanvittigt, at det skal så hårdt ud over børn. Når det er sagt, er jeg glad for at være tilbage i Give igen, og jeg er glad for, at Red Barnet tænker mig ind i deres fine støttearbejde, sagde Daniel kort før foredraget gik i gang.  

Ekspert i eget liv 

Han var mødt frem i god tid og solgte og signerede sin nye bog, “Nærmest fri – min vej ud af mørket”, og naturligvis var hans mor og far også på plads i Ikærhallens kantine, da Daniel gik i gang med sit meget roste og anerkendte foredrag.  

- Jeg er ikke mere nervøs, end jeg plejer at være, bare fordi jeg nu skal stå på scenen her i Give. Det er mig, der er eksperten her. Jeg kan jo ikke sige noget forkert – det er mig, der står med den samlede viden om mig selv og mine oplevelser. Akkurat samme følelse jeg sad med, da jeg lavede en podcast med Svend Brinkmann, der er professor i psykologi. Man kunne nok være lidt “skræmt” i forhold til at skulle sidde over for denne anerkendte psykolog og podcastvært - men hvorfor egentlig? Her var det jo igen mig, og ikke Brinkmann, der var eksperten, lyder det fra Daniel med et smil.  

100 tilhørere havde taget plads, da Daniel Rye torsdag aften holdt foredrag i Ikærhallens kantine med Red Barnet som arrangør. Foto: Jim Hoff

Gribende og intenst – men også jordnært 

Og smilet og glimtet i øjet, det har han bevaret, den tidligere elite springgymnast fra Hedegård.  

Tematikken omkring foredraget er naturligvis tung og trist, og man får bliver virkelig “inviteret indenfor” i fotografen Daniels mest fortrolige rum i sindets mørkekammer. Men Daniel formår, når det ser allermest mørkt ud, at tænde små muntre humørgivende lyspunkter i form af små sjove sidebemærkninger - og det tilfører den ellers ganske alvorlige tematik i foredraget et befriende strejf af jordnærhed, der betyder, at man i høj grad føler, at man sidder og lytter til et særdeles autentisk og gennemsympatisk menneske, der er kommet videre fra både det fysiske og det mentale fangenskab efter de 13 måneder som gidsel hos ISIS.  

- Det er naturligvis sin sag at koge de sidste 10 år af mit liv ned til 2 timer, men jeg skal gøre mit bedste, lød det med et stort smil fra scenen, da Daniel gik i gang med sit foredrag. Kort forinden havde Petra Raundahl, der er forperson hos Red Barnets lokalafdeling i Give, budt såvel publikum som Daniel hjerteligt velkommen, og Petra kunne også fortælle, at der til foredraget var kommet folk til helt fra Blokhus.  

Stærk personlighed 

Aftenens publikum var bredt sammensat af både unge mennesker, de voksne i midten og så de lidt ældre. Og de fik en flot og hudløst ærlig indførelse i både, hvordan det var at leve i fangenskab hos ISIS i de 13 måneder, hvordan det var både mentalt og fysisk at vende tilbage til friheden i gode gamle Danmark. Og så alligevel gå rundt at have dårlig samvittighed både over at flere af vennerne stadig sad i fangenskab og så ind i en snarlig henrettelse, at der var samlet 2 millioner euro sammen, så Daniel kunne gå fri, føle selvhad og generelt bare at føle sig i et mentalt fangenskab.  

Alle disse problematikker og følelserne omkring hele historien – pludselig at være landets måske mest omtalte person, på godt og ondt, det kom Daniel ind på. Og ligesom under selve foredraget, hvor Daniel sendte små lysglimt ud over forsamlingen, så sad man efter foredraget også med en klar følelse af, at han, ikke mindst i kraft af sit stærke jyske ophav, sin via eliteidrætten opøvede modstandskraft og robusthed, i dag fremstår som en stærk personlighed, der har fundet ro og hvile i sig selv.  

Daniel Rye leverede et stærkt, intenst men også jordnært foredrag, hvor der også var plads til små glimt af humor. Foto: Jim Hoff

Godt og vel ’nærmest fri’ 

Et menneske, som på flotteste vis formår at videreformidle nogle stærke/voldsomme oplevelser og blotlægge fortællingen om en stærk personlighedsudviklende rejse. Naturligvis kan man som menneske aldrig “slukke” helt for de dybt traumatiske oplevelser, der ligger dybt begravet i den mentale rygsæk efter de oplevelser Daniel har haft – men når man som Daniel formår at bruge de her ting konstruktivt og berige andre mennesker med sin fortælling - så er man i høj grad godt og vel “nærmest fri”.  

Petra Raundahl kan efterfølgende berette, at de godt 100 menneskers tilstedeværelse denne torsdag aften resulterede i et overskud på 6000 kroner til Red Barnet i Give.  

- Det var en rigtig god aften med en fin stemning og et fint foredrag fra Daniel Rye. Dejligt at Daniel er klar til at stille op her i Give, det er vi superglade for i Red Barnet, siger Petra.

Petra Raundahl, der er forperson hos Red Barnet i Give, kan oplyse, at foredraget med Daniel Rye gav 6000 kroner til foreningens klubkasse. Foto: Jim Hoff