Spektakulær første skoledag: Børnene på Øster Nykirke Skole fik besøg af verdensberømt astronaut 

Første skoledag efter ferien er altid spændende for skolebørn, men når man så som i Øster Nykirke Skoles tilfælde lige topper dagen med at præsentere eleverne for et foredrag med astronauten Andreas Mogensen, står vi med en dag, der vil stå mejslet i børnenes hukommelse for evigt. De var på alle måder helt oppe at flyve.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk 

DET GODE SKOLELIV:  Der blev i den grad skrevet skolehistorie mandag den 12. august på Øster Nykirke Skole. Udover at det var første skoledag efter en sikkert alt for lang ferie for børnene, så dukkede der efter middagspausen en celebrity af format op iført ESAs velkendte mørkeblå jakke og et stort bredt smil.  

ESA står for European Space Agency, eller på jysk Den Europæiske Rumorganisation, og herren i den blå jakke var inden ringere end Andreas Mogensen, den verdensberømte danske astronaut, der i den grad har været med til at sætte Danmark på både verdenskortet og på kortet over universets uendelighed.  

Nevøerne lokkede astronauten til Vonge 

På alle måder en vaskeægte ‘stjerne’, der her gæstede den lokale skole, og på opslagstavlen i fællesrummet, hvor Andreas Mogensen skulle fortælle om sit liv som astronaut, stod der da også “Velkommen til vores stjernemand”.  

Nu tænker du så måske, kære læser, hvordan pokker kan det lade sig gøre, at en lille landsbyskole kan få fingrene i en verdensberømthed som Andreas Mogensen. Forklaringen er ganske enkel: Det handler om personlige relationer.  

På skolen går Andreas Mogensen to nevøer, tvillingerne Skylar og Slater Giffin. De går i 2. klasse og Andreas Mogensens søster, Rosemarie Mogensen, bor i Vonge, og hun har tidligere introduceret sin berømte bror for Skylar og Slaters venner ved en børnefødselsdag - hvilket vakte forholdsvis pæn begejstring for nu at sige det på beskedent jysk.  

Jordnær stjernemand 

Og nu stod han der så - hele Danmarks astronaut og rummand – foran hele skolens elever, der alle sad og vibrerede af spænding over at skulle møde ‘Stjernemanden’. Og lad os bare slå fast med det samme, at selv om Andreas Mogensen er vant til at færdes i de allerhøjeste luftlag ude i rummet, så præsenterede han sig som en person med begge ben solidt plantet på jorden og en dejlig jordnær kontakt til de begejstrede børn. 

Efter en seance i 2. klasse sammen med de to herlige tvillinger og deres klassekammerater var Mogensen klar i fællesrummet, og her blev han budt velkommen af sang og musik med sangen ‘Stjernemand’, der er skrevet specielt til Andreas Mogensen i forbindelse med hans besøg på Lundtofte skole tilbage i 2015. 

- Vi har øvet os vildt meget på Stjernemandssangen, så vi kan den allesammen udenad. Vi har glædet os så meget til, at du skulle komme på besøg her på skolen, og det er så flot, at du også har afsat tid til at eleverne alle kan få en autograf efter dit foredrag, lød det med begejstring fra skoleleder Tina Grønborg Hansen i hendes velkomst til Slater og Skylars berømte onkel. 

Rumfart og rumforskning handler ifølge Andreas Mogensen også i høj grad om at passe på vores planet. Foto: Jim Hoff

7 måneder i rummet i vægtløs tilstand 

Mogensen kunne indledningsvist fortælle, at der nu er 5 måneder siden, at han er kommet tilbage fra sin sidste rummission, hvor han tilbragte hele 7 måneder i rummet på den internationale rumstation ISS (International Space Station). 

- Det er en lang periode at være i rummet og at være vægtløs. Der går ud over muskelmassen og balancesystemet, at være vægtløs i så lang tid, så når man lander og er tilbage på jorden igen, så kan man faktisk ikke gå de første 3-5 dage. Der går typisk en måneds tid, hvor man er svimmel og skal bruge en del tid på genoptræning af musklerne og vænne kroppe til forholdene på jorden.  

-Men nu er alt helt normalt igen, og selvom det er hårdt at komme ‘ned på jorden igen’, så er det bare en kæmpeoplevelse at være ude i rummet. Det har jeg jo drømt om, siden jeg var en lille knægt, lød det fra Mogensen. 

Rumforskning skal være med til at redde vores dejlige levende planet 

At svæve rundt ude i rummet på en 100 meter bred og 80 meter lang og 450 tons tung rumstation med 27.000 kilometer i timen sammen med 6 kolleger fra USA, Japan og Rusland er på alle måder en grænseskridende oplevelse. 

-Prøv at forestille jer, at man sidder 400 kilometer oppe over jorden og kan kigge ud i rummet og se milliarder af stjerner i et uendeligt univers. Man kan også se ned på vores dejlige planet, som vi jo flyver hen over. Det er helt fantastisk.  

-Og her vil jeg godt lige understrege, at rumforskning og rumfart ikke kun handle rom udforskning af stjernegalakserne. Det handler i høj grad lige så meget om vores jord. Den levende planet, som er vores hjem og som vi bare skal passe på, pointerede Mogensen. 

Rummissioner handler nemlig eksempelvis også om måling og overvågning af jordens klima og at overvåge asteroider og kometer, der kan ramme jorden. 

 

 Andreas Mogensen har tilbragt 7 måneder på rumstationen sammen med dette hold med astronauter/kosmonauter fra USA, Japan og Rusland, Foto: Jim Hoff

Og så kiggede Superman lige forbi 

Andreas Mogensen fortalte en masse om, hvordan dagligdagen er på en rumstation, hvor man er vægtløs, og hvordan kroppen reagerer, og hvordan man håndterer daglige gøremål som spisning toiletbesøg osv. Her viste han en sjov video af, hvordan han drikker juice i vægtløs tilstand – ikke helt uproblematisk, skal vi hilse at sige.  

Han fortalte også, at man skal motionere to timer om dagen for ikke at miste alt for meget muskelmasse og dermed blive for svækket til at kunne udføre de daglige forskningsopgaver.  

- Og så vil jeg også lige vise jer denne her video. For når man er i rummet, så kan man flyve ligesom Superman, og det er bare vildt fedt, lød det med et stort smil fra onkel Andreas.  

Supermans-videoen vakte vild jubel på stolerækkerne blandt børnene, hvoraf et par stykker af de mere friske knægte også gav den som både Spiderman og en lokal ung udgave af den flyvende Clark Kent. Herligt. 

Her har vi ham så: Selveste Superman i skikkelse af en vægtløs Andreas Mogensen. Foto: Jim Hoff

Jamen, druknede du på ikke? 

Når man er ude i rummet, skal man jo tilbage på et tidspunkt, og her kunne Andreas Mogensen fortælle, at han landede med et stort plask for 5 måneder siden i Den Mexicanske Golf. 

- Jamen, druknede du så ikke? lød det bekymret fra en lille pige på første række. 

Nej, det gjorde jeg heldigvis ikke. Der kom et stort skib og samlede os op og sejlede os i land. Rumkapslen flyder jo ovenpå vandet efter at vi er landet med faldskærm, forklarede Mogensen med et stort smil. Og så var den lille søde pige befriet for sine bekymringer, og en af hendes klassekammerater forklarede også stille og roligt: “Jamen han står jo lige der, Du kan jo se, at han ikke er druknet”. Altid godt med en god ven, der lige kan sætte en ind i tingene, smiley. 

Ivrige fingre i luften til spørgerunden 

Der var massevis af spørgsmål fra eleverne, da vi gik ind i spørgerunden. Foto: Jim Hoff

Efter de mange fine fortællinger fra rummet, var der så en runde med spørgsmål fra de ivrige elever. Vi piller her et par stykker af de knap 20 spørgsmål ud. 

1.Hvordan var det at være med i Versus (underholdningsprogram på TV, red)) 

- Det var rigtig sjovt. Jeg har ikke set programmet endnu, men jeg tabte vist. Gjorde jeg ikke? 

2.Hvor bor du egentlig henne? 

- Lige nu bor jeg i Bonn i Tyskland. Men jeg har også boet 8 år i Houston i USA

3.Hvordan tisser man ude i rummet? 

- Man tisser i en slange, lidt som en støvsugerslange med lufttryk, der suger. Så bliver tisset sendt til en rensningsanlæg på rumstationen, hvor det bliver til vand, som vi så drikker. 

4.Kastede du op, mens du var ude i rummet?  

- Nej, det gjorde jeg heldigvis ikke, Men der var en del af de andre, der kastede op. Det gjorde de i en pose, lidt ligesom hvis du bliver køresyg, når du kører bil. 

5.Hvordan lander man egentlig med en rumkapsel?  

- Når man flyver væk fra rumstationen i en rumkapsel bremsen man ned, når man nærmer sig jorden. Når man når ind gennem atmosfæren, er der også en masse luftmodstand, og med 2 ½ kilometer tilbage udløser man så en stor faldskærm, der tager meget af farten af. Og så lander man med et stort plask i vandet og bliver samlet op af en båd. 

6. Hvor meget tøj skal man have p. når man er på rumvandring? 

- Vi har en rumdragt på. Den har et iltapparat og et apparat, der fjerner CO2, og så har vi også en masse værktøj i dragten, som vi skal bruge, når vi arbejder i rummet.  

7. Hvornår skal du op og gå på månen?  

- Mennesket har jo ikke været på månen i nu snart 5+ år, men jeg er sikker på, at vi skal derop igen om et par år. Om det bliver med mig, det ved jeg ikke endnu.  

8. Hvad sker der, når man græder og man er vægtløs?  

- Det er lidt svært. Tårerne kan ikke trille ned ad kinderne, som du kender det. De bliver pga. lufttrykket og vægtløsheden faktisk i øjnene. 

9. Kan man gå i bad, når man r ude i rummet på rumstationen?  

- Nej, det kan man ikke. Men vi har en masse vådservietter med, så på den måde kan man vaske sig og holde sig nogenlunde ren. 

Det var Andreas Mogensens to nevøer, Skylar og Slater, der havde lokket deres berømte onkel til Øster Nykirke Skole - og det var de rigtig glade for, at han var med på. Foto:Jim Hoff

Autografrunde med hele banden 

Efter spørgerunden og et velfortjent stående bifald til ‘Stjernemanden’, fik børnene klassevis adgang til en autografrunde med Andreas Mogensen. På jordnær og tålmodig vis fik alle børnene hans opmærksomhed, en autograf og et klistermærke. Med det samme logo, som han havde på sin ESA-jakke.  

- Det her været en rigtig fin oplevelse at fortælle børnene her på skolen om mit liv som astronaut. Meget berigende at stå over for så levende, umiddelbart og glad et publikum. Normalt kommer jeg meget sjældent ud på skoler og holder foredrag, da jeg jo har en travl hverdag. Men jeg er da lejlighedsvis ude og holde foredrag, for eksempel på museer osv. Og det jo klart, at mit besøg her på skolen er helt specielt. Når det nu er mine nevøers skole, fortalte Mogensen til avisens udsendte. 

Stor ros til skolen for et flot tiltag og for på den måde at berige elevernes første skoledag. Og så er det jo et befriende take på begrebet ‘rummelighed i skolen’ at invitere en astronaut ind. 

 Du kan se flere fotos fra den verdenskendte astronauts besøg på Øster Nykirke Skole lige HER

 

Andreas Mogensen søster Rosemarie var naturligvis også til stede for at hilse på sin berømte bror og onkel til sine to sønner, da astronauten dukkede op på skolen i Vonge. Foto: Jim Hoff