Skal gå 779 kilometer på 32 dage: Carsten klar til sit livs største udfordring 

Det er en mangeårig drøm, der går i opfyldelse, når Carsten Friis Pedersen den 26. august sætter sig i flyveren i Billund Lufthavn. 3 dage senere står han klar med snørede vandresko i det nordlige Spanien, og så står der 779 kilometer på 32 dage på Caminoen på menuen.  

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

UDFORDRINGER: 66-årige Carsten Friis Pedersen fra Give har givet sig selv noget af en frisk udfordring og åbnet døren ind til en once in a lifetime oplevelse.  

På den anden side af døren venter nemlig en tur på Caminoen, som er en af klodens meste kendte pilgrimsruter, og i nyere tid mest benyttede vandreruter med i omegnen af 400.000 mennesker fra hele verden, der årligt går Caminoen. 

Skal i snit gå 24,6 km. pr dag i 32 dage 

Carstens rute er på i alt 778,9 kilometer, og han har været så ‘flink’ ved sig selv, at han har sat som mål at gennemføre turen på 32 dage - altså skal han gå 24,6 kilometer om dagen 32 dage i træk i et dejligt kuperet terræn med gennemsnitlige temperaturer på 24 grader. 

Længste dagsrute er på 34,1 kilometer på dag 14, og den korteste er på 18 kilometer på rutens andensidste dag – og det er sikkert fint nok, den ligger lige på det tidspunkt, for mon ikke stængerne er godt ømme efter 30 dages op- og nedture i den fantastiske natur, hvor også en passage af Pyrenæerne venter som en del af ruten.  

En mangeårig drøm går nu i opfyldelse 

Men hvad er det lige, der får en 66-årig livslang fodboldspiller, tidligere salgschef hos Dan Cake, tidligere formand i Give Udviklingsråd og nuværende lufthavnsmedarbejder i Billund til at rykke 5 uger ud af kalenderen for at gå 789 kilometer på 32 dage?  

- Det har været en mangeårig drøm for mig at gå Caminoen. Jeg er blevet inspireret af de mange gåture, jeg har været på sammen med min hustru Lene på vores udlandsrejser. Det har altid fascineret mig at gå i smuk, spændende og udfordrende natur, og her må man sige, at Caminoen er den ultimative oplevelse på den konto, forklarer Carsten, mens vi nyder to iskolde Pepsi Max i hans og Lenes flotte orangeri på hjemadressen i Troldeparken i Give. 

Ruten Carsten skal gå er 778.9 kilometer lang og fører ham gennem både flot natur og en række spændende byer. Privatfoto

Fuld opbakning fra familien – og målrettet træning 

Da han præsenterede sin plan for Lene om at gå Caminoen, fik Carsten thumbs up med det samme, og samme opbakning har han også fået fra sin arbejdsplads i Billund Lufthavn. Og de to sønner Allan og Thomas synes da også, at deres far er megasej, når han kaster sig ud i den slags projekter her. 

- Jeg er virkelig taknemmelig for Lenes opbakning til mit projekt her, og jeg aftalte med Billund Lufthavn, at jeg skulle arbejde igennem i sommerferien, for så at få 6 ugers ferie i forbindelse med mit vandreprojekt i august/september. Og ja, det er uden tvivl min hidtil største udfordring, men hvis jeg skal gennemføre det her, så er det nu. 

-Jeg har træner målrettet op til det her. I 2023 begyndte jeg med målrettet træning i fitnesscentret, hvor jeg flere gange om ugen har gået 10-12 kilometer på løbebånd med 12 procents stigning, kombineret med en masse gåture ude i naturen. I starten af august er jeg så gået i gang med at gå cirka 100 kilometer om ugen i Give og omegn. Godt 30.000 skridt om dagen som en del af den seriøs optræning til de fysiske udfordringer, der venter mig i det nordlige Spanien, fortæller Carsten. 

Benhård start 

Han flyver den 26. August fra Billund til Paris, og herfra går turen til Biarritz i det franske baskerland, og her starter caminoens første etape så i byen Saint-Jean-Pied-de-Port.  

-Første etape er en hård rute på 24,4 kilometer, hvor man skal passerede den fransk/spanske grænse og når op i 1500 meters højde. En rute hvor det ifølge kortet bare går opad hele tiden, så det kan man da kalde en start, der vil noget, konstaterer Carsten med et stort smil.  

Selvom han rejser alene, er han langt fra overladt til sig selv i de fem uger, han er afsted. Han er i gode hænder hos rejseselskabet Spain Is More, der har specialiseret sig i skræddersyede løsninger til caminovandrere.  

Der venter Carsten en benhård start med en rute på 24,4 kilometer op i 1500 meters højde. Privatfoto

I gode hænder hos Spain is More 

- Spain Is More har sendt en bog til mig med alle nødvendige praktiske oplysninger, en slags manual i Caminoen og alt det der foregår på turen, og alt det man kan oplevelse på turen. De har sørget for alt det praktiske, så der er styr på overnatning og morgenmad. Min tunge bagage bliver transporteret fra dag til dag, så jeg skal kun bakse med min rygsæk med væske, frugt osv. De har hovedkontor i Leon, der ligger midt på ruten, og de kan altid kontaktes. Det eneste jeg selv skal sørge for er aftensmad. 

Carsten har fået udleveret et såkaldt pilgrimskort, der viser ruten lige fra Saint-Jean- Pied—de-Port til endedestinationen Santiago de Compostela. Her får man et stempel ved hvert sted, hvor man har gennemført en dagsrute, og det allersidste stempel får man i domkirken i Santiago de Compostella, 

Husk vableplaster og nål 

Selvom Carsten for første gang i sit liv skal være væk hjemmefra, helt alene, i 5 uger, så er det meget minimalt, hvad han skal have med af bagage. Han har fået tilsendt en pakkeliste fra Spain is More. Her understreges det, at det vigtigste redskab overhovedet er gode vandresko – her må man absolut ikke gå på kompromis. De kan suppleres med et par gode kondisko/løbesko til afveksling. 

Derudover noterer man sig eksotiske ting som vableplaster, nål, solcreme, solbriller og hat – og en muslingeskal. 

- Muslingeskallen er symbolet for Caminoen, så man opfordrer folk til at have en muslingeskal på sig. Og meget apropos lige netop muslingeskallen, så vil jeg have en muslingeskal tatoveret eventuelt med lidt tekst på underarmen, når jeg har gennemført Caminoen, som et tegn og symbol på, at jeg har gennemført det her projekt. Noget man med stolthed kan tænke tilbage på, når det hele er vel overstået, siger Carsten.  

Der venter en masse fantastiske naturoplevelser på Carsten, når han i 32 dage vandrer på Caminoen. Privatfoto

Stærk oplevelse fysisk og socialt 

Han ser frem til en fantastisk naturoplevelse, og solid fysisk udfordring og til at møde nye bekendtskaber fra forskellige lande. 

- Der er ingen tvivl om, at det her bliver en oplevelse for livet. Udover selve naturoplevelsen i smukke omgivelser, så er det her også en mulighed for at give tankerne frit spil, når man er ude på ruterne. Naturligvis er der også plads til socialt samspil med andre vandrere – det ser jeg da bestemt også frem til. At møde folk fra andre lande, andre kulturer osv., det kan kun blive vildt spændende.  

- Rent fysisk er det her også rigtig godt for mig, for den gode motion er et rigtig godt supplement til håndteringen af min mangeårige sukkersyge - så der ligger bare så mange gevinster og venter på mig, når jeg tager ud på mit livs største udfordring, lyder det kampberedt fra Carsten.  

Følg Carsten her i avisen

Efter turen er slut er der mulioghed for at komme med bus til "Verdens Ende" i byen Finisterre, der ligger 60 kilometer fra Santiago de Compostella. Her var det tidligere et ritual, at man smed sine vandrsko i havet ved den stjele klippe ud til havet som en symbolsk gerning og som en afslutning på rejsen. Den gode Givemand smider dog næppe hverken vandrestøvler eller løbesko i havet, men hvilke andre ritualler han gennemfører, skal vi nok finde ud af.

Vi har på avisen nemlig aftalt med Carsten, at han en gang om ugen sender små oplevelsesrelaterede historier, fotos og anekdoter fra sine oplevelser på turen, som vi vil bringe her i avisen.  

 

Når 66-årige Carsten Friis Pedersen fra Give drager ud på den 779 kilometer lange Caminoudfording, er det med disse to vigtigste redskaber i bagagen: Gode vansdrestøvler og gode løbesko. Foto: Jim Hoff