
Sjovt, hyggeligt og anderledes: Læsning i stearinlysets og mobilens skær
3. årgang på Ikærskolen slukkede lyset i klasseværelserne torsdag formiddag den 12. december. Ikke for at spare på energien, men for at dyrke den herlige disciplin ’mørkelæsning’ sammen med to studerende fra universitet i Aarhus og børnenes lærere.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
DET GODE SKOLELIV: Hvad gør man, når man som Nana Lorenzen og Maria Bjørn Nielsen skal skrive en eksamensopgave til litteratur og didaktik med fokus på læsning og skrivning på universitetet i Aarhus – og når opgaven godt må have et både interessant og lidt anderledes skær?
Så tager man da lige fat i sit netværk i skoleverdenen, i dette tilfælde Nanas svigermor Laila Stausbøll, der underviser i dansk i 3. klasse på Ikærskolen.
-Det handler om, at vi undersøger, hvordan man kan dykke ned i andre måder, hvorpå man kan lave læsning med børnene, og her var det så, at vi kom ind på emnet ’mørkelæsning’, hvor børnene læser med lyset slukket. De har så små lamper, pandelygter eller små julelys tændt, så de kan se teksten, og de har både sololæsning, højtlæsning og makkerlæsning i den time, mørkelæsningen står på, forklarer María og Nana.
Der skal jo tænkes ud af boksen, når lyset slukkes, og der skal læses. Her er det Liva, der har fundet en rigtig god løsning. Foto: Jim Hoff
Hvad sker der med sanserne når lyset slukkes?
De er begge to uddannede lærere, og nu er de i gang med en overbygning på deres uddannelse, hvor de er i gang med at tage en kandidat i dansk didaktik på Aarhus Universitet.
-Det var for os spændende at undersøge, hvad der sker med børnenes kroppe, sanser og følelser, når man slukker lyset og de så skal dyrke mørkelæsning. Det har været interessant at iagttage, hvad der sker i rummet, når man noget så radikalt anderledes.
-Vores umiddelbare indtryk her lige efter seancen er at børnene har oplevet det som sjovt og hyggeligt og anderledes. De Har glædet sig til mørkelæsningen, og det har jo også været en sjov proces for børnene at finde deres eget lys til læsningen. Nogle brugte julelys, nogle fandt nogle gamle lamper, og nogle havde sågar pandelamper med, fortæller Nana og Maria.
Anbefaler konceptet til andre skoler
Som en del af mørkelæsningen var der også lagt makkerlæsning ind, hvor børnene læste sammen to og to. Her handlede det om interaktion og tæt samarbejde, når den en lyste ned i bogen, og den anden læste op – og det fungerede ifølge Nana og Maria fint.
-Det er vores klare fornemmelse, at børnene lettere kunne fokusere og koncentrere sig, når det var mørkt i klasserummet. Der var total ro i lokalerne hele tiden, alle var med, alle læste, og det synes vi godt nok er imponerende, når man tænker på, ar der er over 30 børn i begge klasserne. Og så var det jo også rigtig juleagtigt at læse på denne her måde. Vi kan kun anbefale det her koncept til andre skoler og lærere, lyder den positive vurdering fra de to studerende.
Nana og Maria interviewede efterfølgende nogle af børnene for at få deres oplevelse af mørkelæsningen, og her var nøgleordene ganske som forventet: Hyggeligt, nyt, spændende, sjovt og anderledes.
Kombineret jule- og læsehygge - og børnene var rigtig gode til at holde fokus, ligsom der var helt stille i klasserne. Foto: Jim Hoff
Eleverne foretrækker at læse i mørket
- Det var fælles for mange af de børn vi snakkede med, at det var første gang de prøvede mørkelæsning. Mørket og den varme belysning fra lyskæder, pandelamper og andre elektriske stearinlys bidrog til en hyggelig stemning. Der var meget ro., fortæller Nana og Maria og tilføjer:
- Da vi efterfølgende spurgte en gruppe elever, hvorvidt de helst ville læse ‘almindeligt’ eller ‘i mørke’, svarede de mørkelæsning. Flere fortalte, at det var nemmere at koncentrere sig om at læse, da lyset var med til at afskærme fra resten af klassen. Det var derfor en mere afslappet måde at læse på. Vi fik også indtrykket af, at eleverne havde glædet sig meget til mørkelæsningen. Eleverne fortalte, at de dagligt havde snakket om det på klassen - og i den forbindelse gjort sig mange overvejelser ift. hvilken belysning som skulle medbringes.
Skolen har tidligere dyrket mørkelæsningen, hvor det var hele skolen fra 0. til og med 6. klasse, der var med – og her lignede erfaringerne fra disse tiltag akkurat de erfaringer, som Maria og Nana har gjort sig.
Maria Bjørn Nielsen og Nana Lorenzen er begge læreruddannede, og nu er de ved at tage en kandidat i dansk didaktik på universitetet i Aarhus. I den forbindelse skal de skrive en opgave, hvor der er fokus på skrivning og læsning - og her blev det altså mørkelæsning med 3. årgang på Ikærskolen, der kom til at danne grundlag for deres opgave. Foto: Jim Hoff