Massive sneskader i Givskud Zoo: Ressourcekrævende og økonomisk tungt
Akkurat som resten af lokalområdet er heller ikke Givskud Zoo gået ram forbi i forbindelse med de massive og blytunge snemængders ankomst. Også her lider træer, buske og beplantninger under vægten fra de enorme snemængder. Og det bliver en bekostelig affære at få retableret stier og veje.
GIVSKUD: Vi elsker jo nok alle sammen de flotte snedækkede landskaber, der toner frem efter en god omgang sne. Børnene kan endelig komme ud og kælke, der kan bygges snemænd og det hvide frostklare landskab er bare meget mere saliggørende at se på end de blytunge grå regn-og stormfyldte vejrsituationer, der også er en del af det meteorologiske liv i Danmark.
Men bivirkningerne ved de massive snemasser kender vi også godt: Ufremkommelige vej, massevis af trafikuheld og glatte fortove og veje. Og når sneen falder så tungt og så “vandfyldt” som i denne ombæring, kommer det med et enormt snetryk, som går hårdt ud over træer, buske og planter.
Aldrig set så store skader siden stormen 1999
Det kan de bestemt tale med om hos Givskud Zoo, der jo ud over et pragtfuldt dyreliv også råder over et stort naturområde med masser af træner, buske osv.
- Jeg har i mine godt 40 år i parken aldrig set så store ødelæggelser med knækkede grene, væltede træer og flækkede stammer som følge af sne. Kun vinterstormen den 3. december 1999 skabte større skader.
- Sneskaderne er så omfattende, at vi har kaldt ekstra mandskab ind til oprydning, og det vil desværre tage meget lang tid, mange timer og koste mange penge at få ryddet op, fordi vi skal have fjernet al ødelagt beplantning fra stier, anlæg og veje, siger parkleder i Givskud Zoo - Zootopia, Mikael Hansen.
Der forestår et team på 5 mand et større oprydningsarbejde efter snestormen i sidste uge medførte en masse skader på træer og buske i dyreparken. Foto: Givskud Zoo
Stierne er totalt ufremkommelige
Parken er, som de fleste ved og som de fleste har oplevet ved selvsyn, anlagt med masser af små og større stier omkranset af træer, buske og store flotte planter. De danner grobund for hyggelige ture rundt i parken til fods. Og netop stierne har lidt under det massive snekaos og de ødelæggende følger, fortæller Mikael Hansen
-Lige nu er flere steder ufremkommelige på grund af de store ødelæggelser, for eksempel er stien ud mod parkens gorillaanlæg blokeret af knækkede, nedfaldne grene. Også hegnene i nogle dyreanlæg er bukket under for snemasserne, hvilket betyder, at nogle dyr pt. holdes inde i staldene, indtil hegnene er repareret.
Risikerer at flere træer vil dø
Det er de effekter, man lige her og nu kan registrere efter snefaldet, men det får også konsekvenser på den lange bane – ikke mindst på parkens beplantning.
- Ved nogle træer risikerer vi, at de simpelthen vil dø, fordi de er flækket, så frosten har kunnet påvirke helt ind i stammens vækst- og vedlag, og det er jo rigtig ærgerligt, forklarer Mikael Hansen.
Der er naturligvis kaldt masser af mandskab ud til oprydningsarbejde i parken, men selvom viljen er til stede, er det ikke så ligetil endda at kaste sig ud i oprydningen bevæbnet med motorsave og flishuggere.
5 mand arbejder på fuld tid med oprydning
Frostvejret har indledningsvist været en træls modstander, hvilket har betydet, at de enorme sne- og ismasser simpelthen har blokeret for en del af områderne i parken.
- Men alt, hvad der kan fjernes, bliver fjernet, og fem mand arbejder på fuld tid med at skære og save. Det meste af det ødelagte træ køres væk for at blive ophugget til flis. Vi håber på, at det snart bliver tøvejr, så vi bedre kan komme til områderne, og så vi kan komme i bund med oprydningen. Vi skal jo gerne være klar til at tage imod gæster i vinterferien, pointerer Mikael Hansen.
Fra træaffald til dyremad
I og med at parken nu vil få en masse ekstra “træaffald” betyder det også, at dyrene faktisk kan profitere af denne her “sne-katastrofe”.
Mikael Hansen fortæller nemlig, at nogle af de mange knækkende stammer og grene kommer en del af parkens dyrearter til gode.
For ikke alle ødelagte træer og knækkede grene bliver til flis. En del af dem indgår i nogle af dyrenes madpyramide og lagt ind i de respektive anlæg blandt andre kameler, dværggeder og på Bondegården med nubiske geder, alpakaer og ouessantfår, så dyrene kan gnave af barken.
Vigtigt at blive klar til den store vinterferie-event
De gode folk i parken har nu 2-3 uger til at gøre parken helt klar til det forhåbentlig store rykind i vinterferien i uge fra lørdag den 10. februar til og med søndag den 18. Februar.
Her kan man nemlig besøge parken til fods, opleve ulve, kameler og andre hårdføre dyr med flot, tyk vinterpels. Man kan komme forbi løvestalden, besøge pingvinkøkkenet, og opleve spændende fodringer og høre om, hvordan dyr holder varmen i en særlig udstilling i Oddersalen.
Som en ekstra fin vinterferiebonus kan børn fra 8 til 12 år få en unik oplevelse på Zooskolen.
Så vi er mange, der hepper på, at parken bliver ryddet og klar til den store vinterferie-event i den populære dyrepark.