Man kunne høre en knappenål falde: Intenst og stærkt foredrag med Rasmus Tantholdt

Fjerde gang var lykkens gang, da en af Danmarks højt profilerede krigskorrespondenter, Rasmus Tantholdt fra TV 2, mandag aften i uge 43 leverede et stærkt og rørende foredrag i en fuld krosal i Give om sit liv som udsendt Tv-reporter i krigszoner rundt omkring i verden.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

GIVE: Diagonalkroen i Give har haft TV 2 krigsreporter Rasmus Tantholdt på plakaten hele fire gange. De tre første gang måtte man aflyse, fordi han akut var blevet kaldt ud til en krigszone, men det blev så fjerde gang, der blev lykkens gang for både kroen og Tantholdt.

Mandag den 21. oktober gik Tantholdt nemlig på gulvet i krosalen foran omkring 200 forventningsfulde gæster, der havde lagt billet ind på foredraget med den populære og kompetente Tv-reporter.

-Endelig lykkedes det at få Rasmus Tantholdt til Give. 4. gang blev så lykkens gang, og det var både vi som arrangører og Rasmus som foredragsholder rigtig glade for. Han leverede et flot, intenst og rørende foredrag, hvor man det meste af aftenen kunne høre en knappenål falde til gulvet, fortæller Henrik Henriksen fra kroen.

Kæmpedilemmaer: Menneske eller journalist?

Tantholdt kom vidt omkring i sine beretninger, og et af de centrale emner i hans foredrag var dilemmaet at finde balancen mellem af passe sit job som udsendt neutral journalist og at være menneske.

Nogle gange kan det nemlig være enormt svært at huske på/acceptere, at man er sendt ud som journalist – og ikke som en dansk udgave af Moder Teresa.

-Nogle gang havde jeg mulighed for at redde et barn eller en hel familie ved at give dem for eksempel 100 euro, men nej, det gik jo ikke. Jeg har også kæmpet hårdt for en ekstra plads i en helikopter til et barn for at få det ud af krigszonen. Der var jeg nok mere menneske end journalist. Der er en del af den slags dilemmaer i det job her, fortalte Tantholdt.

Krosalen var godt fyldt op, da Rasmus Tantholdt gæstede Give med sit intense og stærke foredrag. Foto:Søren Grunnet

Så står der amerikansk valg på skemaet

Han kunne også berette om flere gange, hvor han var ved at blive slået ihjel da han blev jagtet af folk med køller og pistoler. Han er også blevet nægtet indrejse til Syrien efter nogle udtalelser på Tv, som ikke faldt i god jord hos den syriske præsident og dennes følge.

-Alt i alt et virkelig godt og spændende foredrag, og interessant at høre, hvordan Tantholdt, når han er hjemme i Danmark, slukker helt ned for al Tv og andre nyhedsplatforme. Her skal der bare ro på og tankes op til næste tur. Lige nu er han hjemme i Danmark, men snart går turen til Jamaica, hvor han skal til at lave en reportage om præsidentkandidat Kamala Harris (hendes far er fra Jamaica, red.) og så skal han til USA for at følge valget, fortæller Henrik Henriksen.

Kort om Rasmus Tantholdt

Tilbage i juni 2000 blev Rasmus Tantholdt uddannet på Danmarks Journalisthøjskole. Han begyndte på TV2 Nyhedernes indlandsredaktion i juni 2000 og på udlandsredaktionen fra 2003.

Han har modtaget adskillige priser for sit journalistiske arbejde og talent; han fik tildelt et German Marshall Fellowship i 2006, vandt Steen Bådsgaard Prisen i 2009, og i 2012 og 2014 vandt han TV-prisen for årets bedste nyhedsindslag, der uddeles af mediebranchen. I 2022 vandt Rasmus Tantholdt den prestigefyldte Publicistprisen for at sætte nye standarder for dækningen af krig i dansk tv.

Rasmus Tantholdt har siden 2003 været international korrespondent i diverse konflikt-, krigs- og katastrofeområder, og har bl.a. dækket krigene i Ukraine, Irak, Afghanistan, Syrien og det arabiske forår.  Selv føler Rasmus Tantholdt, at han har oplevet, hvad andre oplever på tre-fire liv. 

 

 Rasmus Tantholdt føler, at han i sit liv har oplevet, hvad 3-4 mennesker når at opleve tilsammen i deres liv. Foto: Søren Grunnet

 

Lasse Lindberg og Henrik Henriksen var i strålende humør - selvfølgelig grundet den flotte opbakning til foredraget. Her viser de to gutter en billet, som en kvik gæst havde printet ud i aftenens anledning. Foto: Søren Grunnet