Lokal naturoplevelse i udsigt: Odderbæk Vandløbslaug klar med 8 meter højt udsigtstårn 

Den 29. september er der dømt naturlig optur, når Odderbæk Vandløbslaug inviterer til indvielse af det 8 ½ meter høje nye udsigtstårn, som foreningen har fået bygget i lærketræ. Et projekt til 135.000 kroner som giver folket mulighed for en rigtig fin naturoplevelse.  

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

THYREGOD: I 2020 vandt Odderbæk Vandløbslaug en pulje penge på 200.000 kroner fra 15. Juni Fonden. Man belønner her personer, institutioner eller foreninger, der gennem deres særlige indsats for dansk natur har skabt positive forandringer for naturen eller danskernes bevidsthed om naturen. 

Det var dengang foreningens formand, Niels Clemmensen, der modtog prisen ved en festlighed i Messecenter Herning, og efterfølgende satte den 6 mand høje bestyrelse sig så sammen for at finde ud af, hvad de gode penge skulle bruges til.  

Efter afstemning: Valget faldt på et nyt udsigtstårn 

- Pengene har egentlig ligget nogle år i kassen og samlet støv, men for godt et års tid siden satte vi os sammen i bestyrelsen og drøftede over en god gang stegt flæsk med persillesovs, hvad pengene skulle bruges til. Her kom ideen om et udsigtstårn ved den gule stil mellem Odderbækvej 2 og 4 på tale.  

- Vi stemte om det og blev enige om, at det var den vej vi skulle gå, fortæller Niels Clemmensen, mens vi sammen med bestyrelsesmedlem Kristian Østergaard og hans søn Mads indtager det flotte 8 ½ meter udsigtstårn med udsigt over den smukt slyngende Odderbæk tæt ved den gule sti.

 Det er her vi finder det nye udsigtstårn ved Odderbækken. Tæt på den gule sti mellem Odderbækvej 2 og 4. Kort: Krak

70 meter over havets overflade 

Tårnet er bygget i smukt lærketræ, og den udvendige trappe giver fri adgang til alle til tårnplatformen, der er 9 kvadratmeter. Herfra har man en helt vidunderlig udsigt over Odderbækken og det fine landskab, den boltrer sig i.  

- Vi befinder os cirka 70 meter over havets overflade her på udsigtsposten. Det er BF Shelterbyg fra Brande, der har bygget udsigtstårnet ud fra nogle tegninger, jeg har lavet. Inden vi gik konkret i gang, havde vi en teleskoplift med mandskabskurv herude for at finde frem til den helt rigtige højde. Her løftede vi den en meter ad gangen, indtil vi blev enige om højden, forklarer Kristian Østergaard, der er blevet inspireret af et lignende udsigtstårn ved Omme Å, og som har været Odderbæk Vandløbslaugs lokale projektleder i tæt samarbejde med BF Shelterbyg.  

 

Udsigtstårnet er 8 1/2 meter højt og befinder sig ved toppen cirka 70 meter over havets overflade. Her er det Niels Clemmensen, Mads og Kristian Østergaard, der giver den som modeller foran tårnet.Foto: Jim Hoff

God plads i tårnet 

Projektet er blevet justeret undervejs, ikke mindst fik man det arrangeret således, at trappen blev en udvendig trappe, så den ikke skulle koste plads på selve tårnets udsigtsplatform.  

- Det blev projektet så lige lidt dyrere af, men det var den rigtige løsning. Det handler om at der er god plads her i tårnet, så for eksempel en hel børnefamilie kan være her uden at det bliver trangt og virker overfyldt. Og vi vil gerne understrege, at vi har haft et rigtig godt samarbejde med BF Shelterbyg.  

- Vi etablerer også en plads nedenunder tårnet med bænke og borde, hvor man kan sidde i læ for blæst og regn, og det står klar til indvielsen den 29. september, lyder det samstemmende fra Niels og Kristian, mens en dybt benovet Mads får øje på en kongefalk, der lige flyder forbi og hilser på i de højere luftlag. 

 Næste år fylder Odderbæk Vandløbslaug 25 år, og det bliver naturligvis markeret. Hvornår og hvordan arbejder man med i bestyrelsen i disse uger, og det kan ikke udelukkes, at udsigtstårnet kommer til at spille en vigtig rolle i festlighederne.  

Kristians søn, Mads, var med på turen ude ved udsigtstårnet, og han viser her de plancher, man kan læse om naturen ude ved Odderbækken. Foto: Jim Hoff

 

Ved foden af tårnet er der etableret en plads, hvor der snarest muligt stilles bænke og borde op, så man kan sidde lidt i læ for vinden og regnen. Foto: Jim Hoff