
Kransenedlæggelse ved Arven i overforbrugets tegn
For 5. år i træk mødte den lokale kunstner Knud Buhl op ved sit eget kunstværk Arven ved indfaldsvejen til Give på Tykhøjetvej. Igen bevæbnet med en stor krans, som han nænsomt lagde ved foden af Arven. Ikke for at markere et dødsfald, men for at markere danskerne overforbrug af jordens ressourcer.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
OVERFORBRUG: Kunst må gerne provokere og meget gerne også mane til eftertanke hos beskueren. Den lokale håndværker med den kreative og skarpe kant Knud Buhl er lykkedes med begge dele med sit mesterværk "Arven", der blev sat til skue for folket i december 2020.
Arven står som symbol på menneskets indflydelse på klimaet og generelt ligegyldig måde at behandle kloden på. Egentlig er der tale om en kæmpestor globus med holder, men der mangler noget: Nemlig selve globusdelen - og så er vi ovre i den dybere mening med værket – nemlig at jordkloden er i gang med at forsvinde på grund af menneskehedens overforbrug af jordens ressourcer.
Knud Buhl har i denne ånd og tro mod sin faste overbevisning om Arvens fine budskab hvert år lagt en krans ved skulpturens fod på den dag, hvor der er blevet meldt ud fra Verdensnaturfonden, hvordan det står til med balancen mellem ressourceforbrug og klodens ’lagre’.
Krans fra hæren genbrugt 4 gange
- Jeg kunne se i avisen i dag (den 18.3.), at hvis alle klodens indbyggere forbrugte i samme omfang som danskerne, så var jordens ressourcer for i år opbrugt den 19. marts. Det er en beregning, som Verdensnaturfonden har lavet. Og det er skidt, men trods alt lidt bedre end i 2024, da Danmarks ”Overforbrugs Dag” indtraf den 16. marts, konstaterer Knud Buhl med knastør sarkasme. Det er 5. gang, at Knud Buhl laver denne symbolske kransenedlæggelse, og helt i genbrugets ånd er det 4. år i træk, at det er den samme krans, han lægger ned.
- Det er en krans fra en mindeceremoni for Niels Kjeldsen, og som du kan se, så står der ’Hæren’ på det røde bånd, lyder det med et stort smil fra den herlige lokale kunstner/håndværker.
Om der skal lægges en symbolik i, at der netop i år, hvor der oprustes i hele Europa og ikke mindst i Danmark på det militære område, og dermed forbruges ekstra mange ressourcer i oprustningens navn, ja, det skal vi lade være op til den enkelte læser at vurdere.
Helt i genbrugstankens ånd har Knud Buhl genbrugt sin krans de seneste fire gange ved kransenedlægningen - og det med god hjælp fra Hæren, som vi kan se her på billedet. Foto: Jim Hoff