
Give Fjernvarme hæver prisen på fjernvarme fra april 2025
Dyr strøm, øget inflation og højere renter tvinger fjernvarmeprisen op.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
GIVE: Udrulning af fjernvarme i Give går strygende, men tilstrømningen af nye kunder, højere renter og stigende priser på anlægsarbejdet gør varmen dyrere fra april 2025. Prisstigningen meldes ud i god tid, hvilket dels sker ud fra et hensyn til forbrugerne, og dels ud fra Varmeforsyningslovens krav om tre måneders varsling ved større prisstigninger.
- Udvidelsen af fjernvarmenettet er en stor succes. Mere end 600 husstande har allerede sagt ja tak til Give Fjernvarmes tilbud om at skifte gasfyret ud med grøn fjernvarme siden 2021. Det er flere end forventet, da udvidelsen af fjernvarmenettet startede i 2021, fortæller Peter Mikael Kjer, der er direktør hos Give Fjernvarme.
Give Fjernvarmes direktør, Peter Mikael Kjer, varsler grundet stigende omkostninger prisstigner for 2025. Foto: Jim Hoff
Øgede omkostninger
Han forklarer, at tilstrømningen af nye kunder dog betyder, at investeringerne til både udvidelse af fjernvarmenettet og nye produktionsanlæg vokser, og at det dermed er nødvendigt at optage større lån.
- Som andre store anlægsarbejder er udvidelsesprojektet i Give herudover også ramt af stigende priser og højere renter på lån. Det betyder at, den faste afgift (prisen pr. m2) stiger, da den skal afspejle værkets faste omkostninger, såsom renter, afskrivninger, garantiprovision, lønninger, bildrift, strøm og øvrige faste omkostninger.
- Da investeringer i 2022, 2023 og 2024 i nyt produktionsudstyr samt ikke mindst rør i jorden – både til nye områder, men ikke mindst til renovering af gamle rør, har været markante, hæves prisen på den faste afgift så den matcher de faste omkostninger værket har. Den faste afgift justeres hvert år, og ved en eventuel rentenedsættelse vil den faste afgift også kunne sænkes, da renteudgifterne er fjernvarmens største faste omkostning, forklarer Peter Mikael Kjer.
Selve varmeprisen falder
Men der er også godt nyt, for selv om de faste afgifter stiger, så kan Peter Mikale oplyse, at den variable pris (selve varmeprisen kr./KWh) til gengæld falder.
- Det skyldes, at vi nu kan producere varmen billigere grundet vores investeringer i overskudsvarmeprojektet ved Danpo i Farre. Produktionen er startet i oktober måned i år, og det betyder, at vi i 2025 i første omgang nedsætter prisen fra 570 kr. til 550 kr. pr. MWh.
Kigger vi på, hvad de øgede faste afgifter vil betyde for den enkelte forbruger, leverer Peter Mikael her et eksempel.
-For et såkaldt standardhus på 130 kvadratmeter og et varmeforbrug på 18,1 MWh betyder prisstigningen en meromkostning på 471 kr. inkl. moms om måneden, og en standardlejlighed på 75 kvadratmeter og et varmeforbrug på 15 MWh betyder prisstigningen en meromkostning på 264 kr. inkl. moms om måneden.
- For at udjævne prisstigningen bedst mulig, ændres antallet af rater også fra 1. april 2025 så der fremadrettet vil være 8 rater i stedet for 4 rater om året. Prisstigningen ærgrer os, men ingen er herre over hverken inflation eller renteniveauet.
Fjernvarmedirektøren understreger dog, at prisen for fjernvarme i Give dog fortsat er konkurrencedygtig med stabil, nem og grøn varme.