Første kvindelige brandmand: 24-årige Anne skriver historie på Falckstationen i Give
At det kan betale sig at gå ihærdigt efter sine mål, uanset hvilke forhindringer man måtte komme ud for, er Anne Jæger et levende bevis på. 15. december 2023 trådte hun ind ad døren på brandstationen i Give som stationens allerførste kvindelige brandmand. Hun måtte kæmpe for pladsen i flere forsøg, men nu er hun landet til glæde for både hende selv om hendes mandlige kolleger.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
DE SEJE UNGE: I 1972 fik vi den første kvindelige brandmand i Danmark. Det skete på brandstationen i Otterup, hvor man som et statsunderstøttet eksperiment uddannede seks kvinder til deltidsbrandmænd, fordi stationen simpelthen ikke kunne rekruttere nok mandlige brandmænd.
Små 50 år senere, i december 2023, fik brandstationen i Give så stationens første kvindelige deltidsbrandmand i skikkelse af 24-årige Anne Jæger, der er født og opvokset i Give. Og dermed gik en ungdomsdrøm endelig i opfyldelse for den unge kvinde, der allerede tilbage i 2020 tog uddannelsen til brandmand i Haderslev, mens hun var ved Beredskabsstyrelsen.
-Helt oprindeligt ville jeg som lille skolepige nok være sygeplejerske, men da jeg for nogle år siden i slutningen af mine teenageår stiftede bekendtskab med Beredskabsstyrelsen via min daværende kæreste, der skulle starte der, fladt jeg pladask for den verden og vidste, at jeg ville gå efter at blive brandmand, fortæller Anne over en kop kaffe i køkkenet på Falckstationen i Give.
Tredje gang blev lykkens gang
Hun blev student fra HTX i Vejle i 2018 og tog halvandet års sabbat, inden hun endte hos Beredskabsstyrelsen og fik sin ønskede brandmandsuddannelse i 2020.
-Og så var det jo meningen, at jeg skulle have arbejde på en brandstation, og jeg søgte da også et par gange her på Falckstationen i Give – men vandt desværre ikke i lotteriet de første gange, jeg søgte. Men jeg gav ikke op, og da jeg i efteråret 2023 læste i Vores LokalAvis, at stationen igen søgte to deltidsbrandmænd, gik jeg endnu engang efter det – og denne gang lykkedes det efter en god snak med stationsleder Erling Jørgensen at blive ansat, fortæller Anne med et stort smil fra både øjne og mund.
Travl ung dame
Hun er bestemt ikke kommet sovende til sin nylige status som deltidsbrandmand. Hun arbejder fast i Billund Lufthavn som landingsguide, og ved siden af dette, og brandmandsjobbet, læser hun til Katastrofe- og Risikomanager i København. Det foregår hver mandag, tirsdag og fredag – og her tager Anne så lige toget fra Give til hovedstaden. En uddannelse, der strækker sig over 3 et halvt år.
Derudover er Anne også lige mangeårig gymnastiktræner hos Give GIF, hvor hun er instruktør på det fænomenale Jump’n Dance-hold.
-Jeg arbejder faktisk sammen med nogle andre deltidsbrandmænd i lufthavnen i Billund, og det var en af dem, der sagde, at han havde talt med Erling Jørgensen om mig, og han opfordrede mig til at ringe til Erling. Det gjorde jeg – og ugen efter var jeg ansat. Sådan. Nu kan jeg endelig få lov til at arbejde med de kompetencer og de ting, jeg finder udfordrende, siger Anne.
Anne Jæger har naturligvis taget stort kørekort, så hun kan køre stationens brandbil. Foto: Jim Hoff
Uddannet brandmand ved Beredskabsstyrelsen
Hun kom ind ad døren med en uddannelse som brandmand, og dermed er Anne klar fra dag et til at deltage i stationens udrykninger.
Som sagt var det hos Beredskabsstyrelsen, at Anne fik øjnene op for, hvad det var for elementer og kompetencer, hun gerne vil sætte i spil på sit job.
-At arbejde med alle de menneskelige aspekter i det her job og at arbejde under pres, det synes jeg er fedt. Jeg er ret dårlig til at holde fri, elle ferie for den sags skyld. Der skal gerne ske noget hele tiden. Og når man arbejder her på Falckstationen er man jo både sygeplejerske, brandmand og redder. Det handler om udpræget grad af parathed og om god kommunikation – alt sammen noget man skal være en del af på sådan en station her, og det finder jeg virkelig spændende og udfordrende. Jeg kan jo også fra dag et bruge de kompetencer og den viden, jeg har fået via min uddannelse i beredskabet, så alt i alt har jeg virkelig følt mig klar til det her job, konstaterer Anne.
Ikke betænkelig i forhold til at træde ind i en mandeverden
Så er der jo naturligvis også hele snakken omkring “en pige i en typisk mandeverden”. Men her har Anne ikke på noget tidspunkt været betænkelig.
-Jeg har følt mig klar til det job her et stykke tid. Både fagligt og personligt. Jeg har jo arbejdet sammen med mange mænd før i Beredskabsstyrelsen, så jeg kender godt til den del – og til jargonen. Det passer mig fint, og samtidig skal jeg også have respekt for, hvis der er lidt betænkelighed hos mændene i forhold til pludselig at skulle arbejde sammen med en kvinde. Det er jo også noget helt nyt for dem, og noget de også skal forholde sig til.
-Så er der den del med mandehørm osv. Det kan jeg sagtens distancere mig fra, og kan fint være en del af det. Selvfølgelig skal man sige fra, hvis det bliver nødvendigt, men det er også alment accepteret her på stationen. For mig er det jo også en force, at jeg kender mange af drengene her på stationen i forvejen – og de har som sagt kun været positive og anerkendende over for mig.
Har fået en flot modtagelse
-Her vil jeg gerne kvittere for, at jeg er blevet taget rigtig godt imod af ‘drengene’ her på stationen. Jeg har virkelig følt mig velkommen fra dag et. Allerede første dag fik jeg lige en indføring i autosprøjten af Steen og Henrik, og sådan har det været hele tiden med venlighed og hjælpsomhed, fortæller Gives første kvindelige brandmand.
Netop det der med at være den første kvindelige brandmand på stationen i Give, er ikke noget Anne er gået bevidst efter at blive. For hende har det handlet om at få mulighed for at bruge alle sine kompetencer, og at hun så på den konto er blevet en slags ‘first mover’ er blot en fin og sjov lille sidegevinst.
Anne nåede i kraft af sit tiltrædelse den 16. december at være med til Falckstationens nytårsparole sidst i december. Her tager hun godt fra ved buffeten med stegt flæsk og persillesovs. Foto: Jim Hoff
Mental styrke vigtigt
Når man tørner ud som brandmand eller redder på en Falckstation, er der naturligvis en masse faglige kompetencer, der skal være i orden, og så er der også det mentale, hvor man skal være forsynet med en vis robusthed i et job, hvor det kan handle om liv og død.
-Jeg føler mig mentalt godt klædt på til det her. Ok, jeg vil sige, lige de første dage, hvor pageren lå tændt derhjemme, så var jeg da lidt på nåle, for vi skal jo være fremme på stationen i løbet af 5 minutter. Men vi er godt klædt på i dag, inden vi rykker ud. På skærmen står der, hvad det er vi skal ud til. Og mens vi sidder i bilen, får vi yderligere info om situationen.
- Her handler det også om at tænke ‘worst case scenario’, for så kan det kun blive bedre, når man ankommer til ulykkesstedet. Hellere det end at blive totalt overrasket den anden vej rundt. Rent mentalt er det er godt værktøj at være forberedt på det værste, pointerer Anne, der siden hun startede 15. december har været med på 5-6 ikke-voldsomme udrykninger.
Hun pointerer også i den sammenhæng, at hun er tryg ved at samarbejde med samtlige kolleger på stationen, og at netop den kendsgerning er en vigtig faktor i det mentale spil i forhold til at fungere som en sikker enhed, og også en vigtig faktor i forhold til at kunne holde i jobbet i mange år.
Drømmen at arbejde med udvikling af beredskabet
Hvis man spørger ind til Annes spidskompetencer, er hun klar i mælet.
-Jeg er god til at få tingene gjort systematisk i forhold til virkeligheden. Jeg kan godt lide at kigge op, tænke fremad, at få mig et overblik over tingene. Jeg arbejder løsningsorienteret, og prøver hele tiden at tænke skridtet videre. Og så skal man også turde at lægge de tillærte systemer fra sig en gang imellem, og operere ud fra den situation og virkelighed, man står i, siger Anne.
Kigger vi lidt fremad, så har hun 2 et halvt år tilbage af sin uddannelse til Katastrofe- og Risikomanager, og hvad der så skal ske til den tid, er Anne åben over.
-Nu må vi se, hvordan verden ser ud til den tid. Jeg ager det som det kommer, men det er overordnes set min store ambition at komme til at arbejde mere med udvikling og forbedring af beredskabet generelt. Det kunne virkelig være spændende og interessant at være med til at videreudvikle vores beredskab, lyder det fra den 24-årige seje kvinde – og første kvindelige brandmand på stationen i Give.
Anne startede på stationen i Give den 15. december 2023 og har i den forløbne tid været med på 5-6 udrykninger. Foto: Jim Hoff