Ewa og Piotr blev de første nogensinde der blev koblet på fjernvarmen i Farre
Torsdag den 24. oktober var en historisk dag i Farre. Denne dag blev den første forbruger nogensinde nemlig koblet på fjernvarmen i Give. Det skete hos Ewa og Piotr Jastrzębska Bak på Bakkevej 11, hvor det var Emil Andersen fra Søren Andersen VVS, der fik æren af at installere dette historiske tiltag.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
FARRE: I juni 2023 gik Give Fjernvarme i jorden i Farre med henblik på at etablere rørføring fra Danpo til fjernvarmen i Give. Her skal der transporteres overskudsvarme fra virksomheden i Farre, og omvendt gik man så også i gang med at etablere fjernvarmemuligheder for borgerne i Farre, som så kan skifte væk fra naturgas og olie og andre opvarmningskilder, om de måtte ønske det.
Medio oktober meldte fjernvarmen så ud, at man var klar til at ”skrue op for fjernvarmen” i Farre, og at de første borgere nu kunne blive koblet på. De første på listen over tilmeldte til at få etableret fjernvarme blev Ewa og Piotr Jastrzębska Bak, som bor på Bakkevej 11 i Farre.
Meget lettere at håndtere
De har indtil nu fyret huset op med træpiller, men nu bliver Ewa og Piotr og sønnen Nikolaj altså en del af den nye energivirkelighed, der hedder ”mulighed for fjernvarme i Farre”.
-Vi har fyret med træpiller i nogle år, men vi har valgt at gå over til fjernvarme, fordi det er vældig bøvlet at slæbe træpillerne ned i kælderen. Træpillerne er også blevet dyrere, og vores træpillefyr synger også på sidste vers, så det var helt oplagt for os at skifte til fjernvarmen da det blev en mulighed, forklarer Piotr og tilføjer:
-Det er også meget lettere at håndtere, når vi for eksempel er ude at rejse. Så passer det jo bare sig selv, så vi er alt i alt rigtig glade for, at vi nu er blevet koblet på fjernvarmen.
Historisk begivenhed
Det er Emil Andersen fra Søren Andersen VVS i Give, der monterer og sætter det nye fjernvarmeanlæg op i Piotr og Ewas kælder, og han er godt i gang da den lokale verdenspresse ankommer.
-Det er da lidt sjovt, at man er med til at skrive historie, når man nu går her og etablerer fjernvarme i et hus i Farre for første gang nogensinde. Min far, der jo går helt vildt meget op i historie og sådan noget her fra egnen, synes i hvert fald er det er vildt spændende, at det er hans firma, der får æren af at være den første smed, der kobler et hus på fjernvarmen her i Farre, siger Emil med et stort smil.
Det er da også lidt sjovt og bemærkelsesværdigt, at vi befinder os i 2024 – og at man først her kan komme på fjernvarmen i den lille landsby. Men her har oliefyr, gasfyr, træpillefyr (som hos Ewa og Piotr) plus andre alternative opvarmningsmuligheder klaret skærere for borgerne i byen – men i og med at det rent teknologisk, og økonomisk, nu er muligt at trylle overskudsvarme fra produktionen hos Danpo i Farre om til varmt vandt i fjernvarmerørene i Give og Farre, så åbnede døren sig altså for fjernvarme i Farre.
Varmt vand fra Danpo i rørene
Rent teknologisk handler det om, at Danpo i Farre skal sende overskudsvarme til vandakkumuleringstanken på fjernvarmen i Give, hvor overskudsvarmen bliver en del af de energikilder, der fremover skal være med til at forsyne Give og omegn med varmt vand.
Det samlede ledningsnet/transmissionsledning, der er blevet anlagt mellem Farre og er på i alt 3,6 kilometer.
Potentialet i Farre ligger på cirka 180 husstande, og her blev det altså Ewa og Piotr, der blev first movers. Emil fortæller, at når han er færdig på Bakkevej 11, så ligger der indtil videre yderligere 10 tilkoblingsopgaver til fjernvarmen i Farre i ordrebogen hos Søren Andersen VVS.
Tager cirka en dag at etablere
Nede i Piotrs kælder er der godt gang i sagerne, hvor Emil er i fuld med at gøre Bakkevej 11 til en del af Give Fjernvarme.
-Allerførst skal træpillefyret her kobles fra. Den gamle varmtvandsbeholder skal også afkobles, og så bliver huset koblet på fjernvarmen via det stik, der er etableret ind i huset her. Den nye fjernvarmeenhed bliver styret af udetemperaturerne, hvilket rent energimæssigt er en stor gevinst. Når den nye fjernvarmeenhed er etableret, skal det hele så kobles på de eksisterende rør, og så har Ewa og Piotr fjernvarme. Alt i alt tager det cirka en arbejdsdag at koble et hus som det her på fjernvarme. Fordelen her er, at der er ført rør i forvejen, så det skal der skal ikke bruges tid på at etablere ny rørføring i huset, hvilket jo er en stor fordel, forklarer Emil.
Hvor mange huse, der ender med at blive tilkoblet fjernvarmen, er der ikke nagelfaste tal på. I Farre by er der ifølge Emil en del huse, der bliver opvarmet via elvarme, varmepumper, solceller, gas osv., så her ligger der jo en vurdering i de respektive husholdninger, om man er klar til at tage skridtet til, lidt populært formuleret, at få varmt vand i rørene fra den lokale kyllingeforædlingsproduktion.
I forbindelse med etableringen af fjernvarmen til huset på Bakkevej 11, skal Emil også fjerne det gamle pillefyr og den gamle varmtvandsbeholder. Foto: Jim Hoff