Elkjærskolen er kommet ind i de voksnes rækker - og er måske ved at finde sin retning
I 2003 kunne borgerne på Grønbjerg-Langelundegnen indvi kommunens dengang nyeste og mest moderne skole. En nybygget skole, der skulle forene Karskovskolen og Langelund Skole, men sådan gik det ikke. En protestbåret friskole poppede op i Karlskov, og det er i den dynamik, at Elkjærskolen har skullet manøvrere i nu 20 år.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
SKOLELIV: 20 år er ret beset ingen alder, slet ikke for en skole. I fredags gik Elkjærskolen i Grønbjerg ind de voksnes rækker efter at have eksisteret i to årtier, og denne højtidelige milepæl blev naturligvis fejret på behørigvis.
Det er en fødselar, der ikke er kommet gennem barndom og pubertet uden knubs, for skolen, der i sin tid var en sammensmeltning af de to landsbyskoler i Karlskov og Langelund med en normering på op til 220 elever, har fra dag et levet i et stormfuldt minefelt, hvor den solide oprindelige lokale opbakning, allerede inden spaden gik i jorden, var samspilsramt.
Ligger midt i en trekant af 3 friskoler
Nu skal denne artikel ikke handle om den splid, det nye skolebyggeri og i særdeleshed placeringen af samme, skabte dengang. Lad os blot konstatere, at det elevgrundlag den nye skole var funderet på allerede fra første dag var halveret. Og at kampen for overlevelse (læs: fastholdelse af et gangbart elevtal) ikke har været nemmere med en beliggenhed midt i en trekant af hele tre lokale friskoler, der eksempelvis kan tilbyde helt andre tillokkende transportmuligheder.
For at fastholde skolens eksistensberettigelse åbnede Elkjærskolen således i 2020 dørene for en specialklasseafdeling for at få flere elever indenfor matriklen.
Eleverne sang fødselsdagssang for deres skole, og bagefter var der is til alle. Foto:Jim Hoff
2 x 44 elever
I dag består skolen ifølge afdelingsleder Karina Hasselstrøm således af to enheder, en almendel med 44 elever og en specialafdeling også med 44 elever
Det skal også med i fortællingen om Elkjærskolen, at borgerne i området hen over årene har været dygtige til at udvide og skabe nye rammer, der har været med til at give skolen et lift. Der er således bygget en multibane, et bålhytteanlæg og senest en stor flot legeplads.
Glimrende ydre rammer og en fin beliggenhed i et skønt naturområde - det er med andre ord et helt perfekt setup, som man har derude på Gammelbyvej 44.
Fødselsdagssang - og is
Fødselsdagen blev fejret fredag den 11. august, hvor første etape af fejringen blev indledet klokken 13.00. Her stod den på fællessang i fællesrummet med samtlige elever samlet. Med den altid veloplagte musiklærer Jette ved klaveret sang og trallede elever og personale sig gennem de to skolesange om henholdsvis Elkjærskolen og Firkløverskolen - den sidste netop fordi Elkjærskolen er en del af Firkløverskolen.
Karina Hasselstrøm fremlagde mellem de joviale sangstrofer dagens program, og hun kunne som en lille fin bonusinfo også fortælle, at skolen havde 10 årsdag som Elkjærskolen og 10-års dag som en del af Firkløverskolen, som jo blev en realitet i 2013.
Efter denne lille fine muntre fødselsdagsseance, fik eleverne en is, og så var der pause i festlighederne frem til klokken 14.00, hvor der stod kaffe og kage på bordet.
Klokken 15.00 stod rundbold på programmet – som jo er ved at blive lidt af en nationalsport på disse kanter. Efter de kompetente manøvrer med bold og bat, var der fællessang og taler ved det lokalvalgte byrådsmedlem Søren Broch (V) og afdelingsleder Karina Plaugborg Hasselstrøm.
Lokalpolitiker Søren Broch (V) forklarede i sin tale om baggrunden for Elkjærskolen og om de uenigheder der var for godt 20 år siden mht. placeringen af den nye skole. Foto: Jim Hoff
Skolebestyrelserne uenige med kommunalbestyrelsen om placering af skolen
Søren Broch er en del af den lokalpolitiske historik på egnen, og han havde da også en række bagudskuende og forklarende betragtninger i sin tale.
- Elkjærskolen blev skabt på baggrund af to gamle skoler, nemlig Karlskov skolen og Langelund skole. De to skoler var nedslidte og kommunalbestyrelsen, som det hed dengang, i Give kommune, besluttede at der skulle bygges èn ny skole i området, lød det indledningsvist fra Søren Broch.
Han fortalte, at han faktisk selv sad i skolebestyrelsen for Langelund skole, da de to skolebestyrelser af kommunalbestyrelsen fik til opgave at skulle finde en placering i området som man kunne blive enige om.
- Se, det var jo meget smart, for så slap kommunalbestyrelsen for at blive upopulære i dele af skoledistriktet. Vi blev efter mange møder enige om en placering oppe på Bredsten Landevej 500 m. mod Karlskov. Denne placering kunne kommunalbestyrelsen ikke acceptere, så de ville have skolen placeret i bynære omgivelser, og den blev dermed placeret her i Grønbjerg. Det blev også besluttet, at den integrerede institution skulle placeres i Karlskov, fortalte Søren Broch.
Fejldisponering at fjerne selvstændig ledelse
Han kom også ind på den kendsgerning, at Elkjærskolen er Vejle kommunes nyeste skole, og at tilbage i starten af 2000 blev bygget efter datidens nyeste principper. Ikke alt blev perfekt, og taget blev allerede efter få år renoveret for et stort beløb.
- Skolen har også været igennem svære tider, hvor man i en sparerunde fjernede store dele af ledelsen på skolen. Det var en fejldisponering, og derfor er det rigtig glædeligt at se, ledelsen er kommet tæt på skolens hverdag og samarbejdet mellem de to afdelinger er blevet udviklet på en positiv måde.
- Ville godt have givet jer en børnehave i gave
Søren Broch havde også taget fremtidsbrillerne med i sin tale, for naturligvis skal man tænke konstruktivt og proaktivt over fremtiden, når man ligger med et elevtal på 44 i almendelen.
- Hvordan kan vi sikre, at Elkjærskolen forbliver en attraktiv mulighed for børn og forældre? Det er en udfordring, vi skal tage alvorligt, meget alvorligt. Vi kan starte med at sikre, at vores skole fortsætter med at være et sted, hvor børnene føler sig trygge, set og respekteret. Det er i skolen det hele begynder, konstaterede det lokalvalgte byrådsmedlem og tilføjede:
- Dernæst skal vi sørge for, at vores undervisning forbliver engageret og relevant. Verden ændrer sig konstant, og vi skal sikre, at vores elever er rustede til at håndtere de udfordringer, de vil møde. Mit ønske og håb er, at man fra Elkjærskolen side vil fortsætte med at inspirere eleverne med at udforske og drømme stort. Politik er måske ikke noget man har med i en fødselsdagstale, men allerhelst ville jeg som fødselsdagsgave have haft en børnehave med til jer, da jeg ved, det er et ønske fra lokalsamfundet. I denne uge har jeg gjort min gruppe opmærksom her på, så jeg arbejder på det.
Fællesskabets skole
Karinas Hasselstrøms overordnede tema i forhold til sin hyldest af skolen handlede om fællesskab
- Vi er samlet for at hylde en skole, der er bygget på fællesskab, deltagelse og forskellighed. Netop forskellighed er en styrke på Elkjærskolen. Fællesskabet er hjertet her på skolen. Det ser vi hver dag i vores elever, i vores lærere og i vores forældre. Vi ser det i de mange forskellige måder, vi lærer på i de mange forskellige måder, vi udtrykker os på, og i de mange forskellige måder vi bidrager til vores fællesskab. Og vi er stolte af den forskellighed, det er den, der gør os stærke, lød det indledningsvist fra afdelingslederen.
Hun kom også ind på, hvordan hver enkelt elev, med hver deres unikke baggrund og evner, er med til at skabe et rigt og mangfoldigt skolemiljø på skolen.
- Det er netop fællesskabet, der gør, at vi alle støtter op om skolen – vores skole. For Elkjærskolen er ikke bare en bygning. Det er et fællesskab, det er en familie. At vi er nået dertil, skyldes alle de lærere, pædagoger, forældre og elever, der har været en del af Elkjærskolens historie. Den passion og dedikation, og det hårde arbejde de har lagt for dagen, har gjort Elkjærskolen til det særlige sted, det er i dag. Og det skylder vi de mennesker en stor tak for, konstaterede Karina Hasselstrøm.
Afdelingsleder Karina Hasselstrøm lagde i sin tale vægt på det stærke fællesskab, der er på og som driver Elkjærskolen - både uden for skolens vægge og indenfor. Foto: Jim Hoff
Stor ros til det lokale foreningsliv
Der var også skulderklap og en flot buket verbale roser til områdets aktive og dynamiske foreningslivet fra afdelingslederen.
- Det er her på sin plads at ytre en stor tak til vores lokale foreningsliv og støtteforeningen. Jeres støtte og engagement er uvurderlig for Elkjærskolen. I er en vigtig del af vores fællesskab, en del af vores familie. Vi er dybt taknemmelige for alt, I gør for skolen og lokalmiljøet i Grønbjerg, lød det anerkendende fra Karina Hasselstrøm, der også kunne kvittere for, at lidt over 200 mennesker havde tilmeldt sig fællesspisningen om aftenen i anledning af den runde fødselsdag.
Efterfølgende kunne Karinas Hasselstrøm berette om en helt forrygende dag med sjove aktiviteter og fællesspisning for 200 tilmeldte.
- 20 af de gamle lærere kom og deltog. Der var fællessang, rundbold, pandekager over bål, diskotek. Gymnastikforeningen havde sat en forhindringsbane op, samt en fartmåler til fodbold eller håndbold, og spejderne kom med orienteringsløb og flødebollemaskinen, fortæller afdelingslederen med glæde i stemmen.