Efter turbulent periode: Fire kvindelige ledere har skabt ro og tryghed på friskolen i Filskov

Foto: Denne stærke kvartet udgør den samlede ledelse på friskolen i Filskov. Fra venstre er det: Anke Hollænder, SFO-afdelingsleder, Diana B. Hansen, skoleleder, Lone Skovgaard, viceskoleleder og Tinne Rosenberg, leder af børnehaven. Foto: Jim Hoff

Friskolen i Filskov var i 2023 gennem en turbulent periode med udfordringer på ledelsesposten. Hele 3 ledere var på posten på blot et halvt år, men nu er der faldet ro på, efter at daværende viceskoleleder Diana Bjørslev Hansen overtog ledelsesposten. Sammen med tre andre kvindelige ledere har Diana skabt en tryg og harmonisk hverdag igen for såvel ansatte som børnene.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

FILSKOV: I august 2012 åbnede friskolen i Filskov under stor festivitas med Johan Andersen som skoleleder. Han havde tidligere været skoleleder på stedet, da skolen var en kommunal folkeskolen, og han fulgte som det helt oplagte valg med over i friskolen. Johan Andersen gik så på pension 1. august 2020, og han blev afløst af Frank Arentoft fra Brørup. Arentoft blev så fyret i foråret 2023 efter en sygdomsperiode, og her trådte Johan Andersen så ind og vikarierede på ledelsesposten, indtil en ny leder var fundet.

Det blev Carsten Dalsgaard fra Sdr. Omme, der startede 1. august 2023, men efter 14 dage på ledelsesposten stoppede han af private årsager. Bestyrelsen valgte at sætte daværende viceskoleleder, Diana Bjørslev Hansen, ind som konstitueret leder, og hun har leveret varen i en grad, så hun pr. 1. juni 2024 kunne kalde sig skoleleder af friskolen i Filskov.

Helt unikt med 4 kvindelige ledere

Diana er en fjerdedel af den gode ’feminine’ ledelseshistorik på friskolen, for skolens tre andre ledere er nemlig også kvinder. Lone Skovgaard er viceskoleleder, Tinne Rosenberg er børnehaveleder, og Anke Hollænder er afdelingsleder i SFO’en. Og det er en ganske unik historie både i forhold til friskoleverdenen og folkeskoleverdenen, at man har fire kvinder i spidsen. Og det fungerer rigtig godt. - Det handler om god kemi, stor åbenhed og ærlighed og gensidig respekt. Vi er rigtig gode til at bruge hinanden og er gode til at spørge hinanden om hjælp, lyder det fra den fine ledelseskvartet.

Diana, som bor i Tarm, har været på skolen som lærer, viceskoleleder og nu som leder i alt 10 år, og er dermed en slags alderspræsident i gruppen. Anke, som bor i Grindsted, ligger lige i baghjulet på Diana med 9 år, mens Lone fra Gadbjerg har været på skolen i tæt på 8 år. Gruppens ’Benjamin’, i hvert fald i forhold til ansættelse på skolen, er så Tinne, der tiltrådte som leder af børnehaven i september 2024. Hun bor i Grønbjerg, en naboby til Filskov.

God kemi

Man kan klart mærke den fine kemi og gode stemning mellem de fire kvinder, som møder avisens udsendte med godt humør og smil fra både øjne og mund. - Efter en ret turbulent periode for både de ansatte og børnene, er der nu kommet ro på. Personalet er trygge, de kan mærke, at her er der plads til alle, og at vi som ledelse opererer med stor gennemsigtighed og åbenhed.

- Vi er gode til at bruge hinanden, sparrer rigtig tit, og vi har fået at vide, at vi fremstår som meget tydelige mht. vores holdninger – og at vi står som et godt og tæt hold. Vi tør sige tingene rent ud til hinanden, og vi har hinandens ryg – og det er en styrke både internt og over for de ansatte, pointerer de fire kvinder.

Tinne har åbnet døren mellem skole og børnehave

Tinne er som sagt den nyeste i ledelseskvartetten, idet hun blev ansat som leder af børnehaven i september 2024.

- Jeg havde haft nogle vikariater på skolen tidligere og bor jo tæt på Filskov, så jeg kendte skolen rigtig godt. Jeg er blevet taget rigtig godt imod af både kolleger og forældre, og de ændringer, jeg har lavet, er også blevet vel modtaget. Vi har for eksempel åbnet dørene mellem børnehaven og skolen meget mere, både bogstaveligt og billedligt talt, og det er kun en styrke for begge parter, at vi nu arbejder virkelig tæt sammen i dagligdagen. Det er helt oplagt med denne samhørighed, så der er en rød tråd i arbejdet med børnene lige fra dagplejen over børnehaven til skolen, lyder den fornuftige pointe fra Tinne.

Børnene kender hinanden på kryds og tværs

Filskov Friskole og Børnehave rummer børn fra 2-3 år og op til og med 9. klasse, og denne herlige mangfoldighed af børn i alle aldre ser man som en stor styrke.

- Her på skolen hjælper vi hinanden lige fra børnehaven over børnehaveklassen til 9. klasse. Børnene kender hinanden på kryds og tværs, de leger sammen og møder hinanden på kryds og tværs i frikvartererne, og de små er trygge ved de store børn, fordi de kender dem. Når vi har temadage/uger, er de tit sammen på kryds og tværs og lærer hinanden endnu bedre at kende, og her er de store rigtig gode til at hjælpe deres mindre skolekammerater – og det er bare en stor fordel med denne samhørighed, siger Diana, der også kan oplyse, at der i skrivende stund går 145 elever på friskolen, 43 børn i børnehaven og 43 børn i SFO’en – virkelig tilfredsstillende tal, ikke mindst på bagkant af, hvad skolen har været igennem i 2023.

Det gode ry er tilbage

- Efter en svær tid ser det nu godt ud. Vi har fået etableret et godt ry, hvor vi via mund-til-mund-metoden og gode ambassadører i forældrekredsen og skolebestyrelsen har genfundet momentum. Vi henter flere og flere elever ud over kommunegrænsen, faktisk så står vi og mangler en bus mere, så vi kan følge med i forhold til elevtransport. Derudover skal der også lyde en stor ros til skolebestyrelsen, der virkelig er meget synlige i dagligdagen og som arbejder rigtig godt for skolen, lyder det fra de fire ledere. Der er ikke kun i folkemunde, at friskolen i Filskov høster ros.

 Ifølge ledelseskvartetten får man også ros fra personalegruppen samt fra de pædagogisk/psykologiske konsulenter i Billund Kommune. Her sender Diana også ros til tidligere skoleleder, Johan Andersen, som hun kun betegner som en rigtig god læremester.

 Så er det gang i det kreative værksted i byen Filkøbing - et skoleprojekt det kører igen i uge 15 i år. Foto:Jim Hoff

Har afskaffet førskolebørnebegrebet

Tinne og Anke fortæller, at man har truffet en beslutning om at afskaffe begrebet ’førskolebørn’. Her er det de ældste børn i børnehaven, der pr. 1. april overgår i skoleregi som førskolebørn for at tilvænne sig livet som skolebørn i børnehaveklassen.

- Som det er nu med den løbende daglige kontakt mellem børnehaven og skolen, er denne manøvre unødvendig. Børnehaveklasselederen er for eksempel ovre i børnehaven 1 dag hver uge. Og børnehavebørnene er tit på besøg i børnehaveklassen, så børn og personale kender hinanden og er helt trygge ved hinanden. Denne gode daglige samarbejdsrelation betyder, at vi kan droppe førskolebørnsprincippet, forklarer Tinne.

I det hele taget kan de fire kvinder berette om en god balance mellem skolens forskellige afdelinger.

- Vi har det så godt sammen, at det faktisk kan være svært at tage hjem fra arbejde. Selvfølgelig tager man sit arbejde med hjem mange gange – det er jo børn, vi arbejder med, og dem kan man ikke bare lige lægge til side. Tingene skal bare køre, for det handler om trivsel både for personalet og for børnene. Og et eksempel på, hvordan vi samarbejder, ser vi i vores sampasning i ferierne, hvor SFO’en og børnehaven arbejder tæt sammen, fortæller Anke.

Kodeordet er trivsel

Og netop ordet trivsel er noget af det, der betyder allermest for Diana.

- For mig er trivsel altid øverste punkt på dagsordenen. Det gør vi rigtig meget ud af her på skolen. Det er også vigtigt at rose sine ansatte, for jeg ved, de løber stærkt. Det er også vigtigt, at eleverne kan se, at deres lærere og pædagoger har det godt, og at de ser, at vi griner og har det sjovt sammen. Det smitter bare på den gode måde. Faktisk har vi været nødt til at sætte troldtektplader op i personalerummet, så alle de latterbrøl, der kommer fra rummet, ikke forstyrrer andre steder på skolen, konstaterer Diana med et stort smil. Faktisk har de fire kvinder det sådan, at de alle ønsker at blive på skolen i mange år – og det måske endda ligefrem ender med, at de skal bæres væk, sagt med smil og glimt i øjet.

 Streetfood? Hold da fast, så er vi klar - og megasultne! Foto: Jim Hoff

Vægter de faste traditioner

Friskolen har et tæt samarbejde med Filskov Friplejehjem, en stærk tradition fra skolens start, og i det hele taget er traditionerne vigtige på skolen. Der afholdes julefest den 1. torsdag i Viadukthallen, bestyrelsen står for et julemarked, og så er der dømt ’Filkøbing’ i uge 15. Her er staveord, matematikformler og tyske gloser for en stund sat på standby, men til gengæld bliver eleverne testet i andre livsduelige færdigheder som købmandshandel, samarbejde, ledelse, salg/køb og madlavning i byen Filkøbing, der i mindre format afspejler et gennemsnitligt dansk lokalsamfund med butikker, restauranter, banker og så fremdeles.

Åbent og ærligt forhold til forældrene

Skolen opererer ifølge Diana med en klassekvotient på omkring 22 elever som maksimum fra 0. til og med 9. klasse. Man er fuldt besat på personalefronten og oplever, at flere og flere lærere føler sig tiltrukket af friskoletanken.

- For os handler skole- og børnehaveliv ikke bare om opbevaring af børn og unge. Vi er favnende og rummelige, vi ser børnene, og vi kender det enkelte barn. Vi er en lille skole, og det har den store fordel, at vi kender alle børn, vi kender forældrene, og det betyder bare så meget i forhold til at have et ærligt og åbent forhold til forældrene – gennemsigtighed, ærlighed mellem skole og forældre, det er bare så vigtigt, siger Diana. På den konto har skolen da også meldt ud, at de med bestyrelsens opbakning har besluttet at sige nej tak til børn, der er visiterede til andre skoletilbud, eksempelvis specialtilbud.

- Det handler om, at vi ærligt skal stå frem og erkende, at vi ikke har kompetencerne til at løse disse opgaver med visiterede børn – både for børnenes og vores personales skyld. Men vi har dog et plustilbud på skolen, hvor vi har en fast lærer tilknyttet, der kan tage sig af elever med specielle behov. Vores serviceleder er også en god mand, der gerne tager et par børn med sig i ny og næ, lyder det med anerkendelse fra de fire kvinder.

What! Børn i skolegården uden mobiltelefoner!

Så er det tid til et foto af de fire friske piger, som godt kan leve med, at avisens udsendte i kådhed kommer til at kalde dem Filskovs svar på Spice Girls. Det foregår i skolegården omringet af legende og glade børn – og her er det ganske påfaldende, at ikke et eneste af børnene står og stirrer ned i en mobiltelefon.

Skolen har nemlig indført forbud mod mobiltelefoner i skoletiden – og det betyder jo, at børnene er ’nødt til’ at forholde sig til både hinanden og virkeligheden, når de er sammen – og det kommer der bare en rigtig masse gode ting og et godt børneliv ud af!