Det nye hold er sat: Lokalrådet i Thyregod-Vester med nyt blod  

Foto: Her ser vi et eksklusivt uddrag af det nye lokalråd i Thyregod-Vester. Fra venstre er det Claus Wangel (ny), Bjarne Boysen, Jørgen Schønnemann (suppl.). Jean Darly og Susanne Fredslund Petersen (ny). På billedet mangler Kirsten Welling og Peter Pagaard (suppl.) Foto: Jim Hoff

Onsdag den 12. marts afholdt Lokalrådet i Thyregod-Vester årsmøde i Kirkehuset i Borgergade i Thyregod, og her blev det siddende lokalråd forstærket med to nye medlemmer. Derudover bød aftenen på god og livlig debat samt masser af fin info fra lokalrådsformand Jean Darly og næstformand Bjarne Boysen.  

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

THYREGOD: Der var både byudvikling, trafik og Energipark på blokken, da lokalrådet i Thyregod-Vester inviterede til årsmøde onsdag den 12. marts i Kirkehuset i Thyregod. I omegnen af 25 borgere var mødt op, og de kunne efter at byrådsmedlem Svend Erik Nielsen (Æ) var blevet valgt til aftenens dirigent, høre lokalrådsformand Jean Darlys beretning.  

Jean Darly kom ind på nogle af de vigtigste ting, lokalrådet har arbejdet med i 2024. Her var det landsbyvisionen for Thyregod-Vester, der var første nedslagspunkt.  

Så er landsbyvisionen klar

Landsbyvisionen for Thyregod-Vester beskriver den udviklingsretning, som borgerne i området ønsker. Visionen er resultatet af en omfattende proces, hvor rigtig mange borgere i Thyregod og Vester sogne har bidraget.  

- Den 27. januar afholdt vi en inspirerende visionsdag – en workshop - fra kl. 10.00 til 14.00. Her drøftede vi fremtiden for vores lokalområde, og borgerne bidrog med værdifulde input til udviklingen af Thyregod og Vester. Kommunens medarbejdere og konsulenter fra firmaet ”arki-lab” sammenskrev borgernes input og præsenterede den 7. oktober dette for den følgegruppe af 14 borgere, som lokalrådet havde nedsat. Det hele blev derefter sammenfattet i en landsbyvision i et hæfte, som ligger på bordene her i aften, og som I er velkomne til at tage et eksemplar af, lød det fra lokalrådsformanden.  

Jean kunne ydermere oplyse, at landsbyvisionen er blevet godkendt af ”Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati” i Vejle Kommune.  

Hundeskov på trapperne

Herefter kom han ind på det nye tiltag med etablering af en hundeskov i Thyregod. Her blev en helt fundamental og meget vigtig milepæl nået med etableringen af den forening, der skal drive hundeskoven.  

- Foreningen blev formelt dannet på et møde i Thyregod, og arbejdet med hundeskoven skrider fremad. Fremad sagt at foreningen gerne må bruge Bane 4 har, så i skrivende stund afventer hundeskovsforeningen, at Vejle Kommune blåstempler brugsretten. Vi som lokalråd er ikke direkte involveret i arbejdet med hundeskoven, men vi bakker helhjertet op om den gode idé, lød den fine melding fra Jean.  

 

Lokalrådets formand, Jean Darly, kom i sin beretning ind på nogle af de vigtigste emner, man havde arbejdet med i 2024 i rådet. Foto: Jim Hoff

Vigtige nedslag om trafikforhold i Thyregod

Thyregod har haft et gennemgribende ’bysyn’ i 2024, og på baggrund af bysynet er der blevet udarbejdet bilag 1.a og 1.b vedrørende Borgergade. Disse bilag beskriver de tiltag og forbedringer, der er nødvendige for at sikre en positiv udvikling i området. Vi skal bl.a. have en tilbagemelding omkring Borgergade med følgende nedslagspunkter:

1. En tydelig markering af de eksisterende parkeringspladser. 2. Udvidelse med evt. 3 parkeringspladser i Borgergades nordvestlige ende. 3. Tydelig markering af fortovskanterne gennem hele Borgergade.  

Derudover kunne Jean også informere de fremmødte om, at der er ansøgt om midler til streamede foredrag bevilget af Lokalrådet.  

- Der er søgt om økonomisk støtte til at kunne tilbyde streamede foredrag til borgerne. Foredragene giver adgang til spændende og aktuelle emner, uden at borgerne skal rejse langt, idet de streamede foredrag foregår i Kirkehuset.  

Inde i varmen hos EuroWind

Naturligvis var Energiparken i Thyregod/Give også et emne i Jean Darlys årsberetning.  

- Lokalrådet har gennem hele 2024 forsøgt at komme tæt på forløbet omkring den planlagte energipark, desværre uden held! Allerede i januar og februar rettede vi henvendelse til Vejle Kommune og til Eurowind Energy og igen i september. Først i december 2024 blev vi lukket ind i varmen af Eurowind. Derefter oprettede vi et menupunkt på lokalrådets hjemmeside om energiparken, hvor vi bestræber os på at give ordentlig og saglig information, lød det afslutningsvist fra Jean.  

Tung trafik og hastighedsnedsættelse

Herefter var det næstformand Bjarne Boysen, der gik mere i detaljer med nogle af de nedslagspunkter, Jean berørte i årsberetningen.  

- Angående trafikken i Vejle Kommune er vi i god dialog med Vejle Kommune, men ting tager jo tid. Det er et tema, der har været oppe i 3 år nu, og et tema, der er et smertensbarn i mange byer. Her i byen oplever vi, at parkeringsfliserne ikke respekteres, og at biler bliver presset op på fortovet. Vi skal også arbejde på at få den tunge trafik uden om byen, og kunne vi eventuelt også få sat fartgrænsen ned til 40 kilometer i bymidten, ville det være ideelt.  

Til det sidste ønske pointerede folketingspolitiker Kenneth Fredslund Petersen (DD), at der skal være en trafikfaglig grund til, at farten skal ned på 40 kilometer, inden man kan sætte skilte op.  

Bjarne kunne også redegøre for, at det er et ønske fra byen, at der etableres en rundkørsel fra Thyregod Hallen ud til Søndergade, idet trafikken her er noget uoverskuelig, som tingene er lige nu.  

Opfordrer til ordentlig tone i energipark-debatten

Bjarne Boysen tog så hul på Energiparken og redegjorde for historikken omkring Energiparken, hvor Give/Thyregod af kommunen er blevet udvalgt som én af tre områder i Vejle Kommune, der skal rumme en energipark. Her er det 700 hektar, der skal lægge jord til vindmøller, biogasanlæg og solcellepark.  

 - I lokalrådet er vi enige om, at vi holder vores personlige holdninger for os selv. Vi vil hjælpe til med, at der kommer til at køre en ordentlig proces. Vi ved godt, at der er masser af følelser på spil i det her, men vi opfordrer til, at man har respekt for hinandens holdninger og taler pænt til hinanden. Processen her skal bygge på fakta, ikke løs snak.  

- Det drejer sig om 40-42 huse, der skal fraflyttes, og her har der været dystre meldinger fremme om, hvad det betyder for skolen og Brugsen. Men igen: Lad os nu komme bag de helt faktiske tal, inden vi farer i blækhuset. I forbindelse med energipark-processen har vi søgt midler til en VE-facilitator, som vi som borgere kan bruge som faglig medspiller i processen. På den måde kan vi på oplyst grundlag bedre påvirke planerne via den nedsatte dialoggruppe med folk fra Give og Thyregod.

- Vi ved, at EuroWind, som står bag EnergiParken, også vil operere med en VE-facilitator, så vi håber, vi ser en ordentlig og sober proces, konstaterede Bjarne Boysen, der kunne oplyse, at EuroWind inviterer ind til et offentligt infomøde i starten af april.  

Lokalrådets næstformand Bjarne Boysen gik mere i detaljer med nogle af de nedslagspunkter, Jean Darly berørte i årsberetningen. Foto: Jim Hoff

Masser af info på hjemmesiden

I forhold til landsbyvisionen og de 125.000 kroner, byen er blevet tildelt fra Vejle Kommune, kunne Bjarne oplyse, at man i følgegruppen til landsbyvisionen er i gang med at overveje og indsamle forslag til, hvad pengene skal bruges til, og at han forventer, at dette arbejde er afsluttet inden sommerferien.  

Angående informationsniveauet fra lokalrådet til borgerne slog såvel Bjarne Boysen som Jean Darly fast, at man løbende kan orientere sig om lokalrådets aktiviteter på rådets hjemmeside, på Facebook og via Thyregod-Vester hjemmesiden.  Der var herefter nogle debatindslag fra et par borgere omkring processen vedrørende cykelstien Thyregod-Vesterlund del 2 og omkring trafikskiltning på udenlandsk som en venlig ment hjælp til de mange udenlandske chauffører, der dagligt kører forvirrede rundt i deres tunge køretøjer i bymidten i Thyregod.  

Velkommen i rådet til Susanne og Claus

Så var der valg til lokalrådet, og her blev Susanne Fredslund Petersen og Claus Wangel valgt ind som nye medlemmer af rådet. Der var genvalg til Bjarne Boysen og Kirsten Welling, og dermed består rådet nu af de fire førnævnte samt Jean Darly samt de to suppleanter Peter Pagaard og Jørgen Schønnemann.  En fin, hurtig og velforberedt valgprocedure, der blev klaret på under 2 minutter.  

Afslutningsvist fra det kundeambassadør Gitte Berndsen fra Flextrafik, der gik på og fortalte fint og

forståeligt om mulighederne som rejsende. Der er jo sket meget siden, vi i gamle dage bare kunne møde op og købe en togbillet ved skranken ved bus- og togstationen.  

Alt i alt et fint møde med god debat og masser af fin info til borgerne – og nu venter vi så på, at lokalrådet konstituerer sig.

 

 I omegnen af 25 borgere var mødt op til Thyregod-Vester Lokalråds årsmøde i Kirkehuset i Thyregod. Foto: Jim Hoff

Andre læser

Firkløverskolen lider i den grad af vokseværk – flere årgange bliver nu 3-sporede.  

Markant karriereskifte: Henrik dropper sit VVS-firma for at blive faglærer  

Venstre stiller med fire stærke byrådskandidater i Give – en ny iblandt