Venstrepolitikers opgør med systemstaten: Politikerne har gjort folk til klienter uden selvstændighed
Marie Bjerre slap sine tanker om samfundet fri i Huset under sit foredrag, der tager udgangspunkt i den bog 5 yngre venstrefolk har skrevet med titlen ”Må jeg være fri”. Hun argumenterede for, hvorfor kvintetten mener, at borgerne har deponeret deres selvstændighed hos staten.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
POLITISK DEBAT: Marie Bjerre, Morten Dahlin, Mads Duedahl, Christoffer Lilleholt og Linea Søgaard-Lidell. Det er navnene på de fem yngre venstrefolk, der har begået bogen ”Må jeg være fri”, hvor de taget et opgør med fortidens politik, hvor både de socialdemokratiske og de borgerlige regeringer står for skud.
Den 8. november var det europaminister, Maria Bjerre, der fortalte om bogen og argumenterede for de holdninger, der kommer til udtryk i dette opgør med fortidens politiske tankegange.
Forfatternes hovedtese er, at politikerne har gjort folk til klienter i et system. Frie individer har deponeret deres selvstændighed hos staten. De problemer, som vores land står overfor, bliver ofte besvaret med mere stat, flere regler, mere indgriben. Den tankegang skaber ifølge Marie Bjerre og hendes medforfattere en såkaldt systemstat, der gør borgere til klienter, ødelægger fællesskabet, udvander folkestyret og svækker ansvarligheden.
Med udgangspunkt i historien og i en kritik af denne systemstat tager de fat på de væsentligste nutidige samfundsudfordringer, der vedrører sundhed, den manglende sociale mobilitet, klima, ejendomsret, uddannelse, fællesskab og åndsliv samt velfærd.
- Systemstaten piller ansvaret fra det enkelte menneske
For hvert af disse områder præsenterer de status på området og giver deres bud på visioner og konkrete løsninger. Samlet danner disse svar et bud på en fremtid for Danmark.
- Det er svært at være 5 personer, der er meget forskellige, og så sætte sig ned og skrive en bog om de her ting. Det har taget fere år, det har kostet mange møde, der er brugt mange weekender og naturligvis har vi haft et hav af diskussioner, fortalte Marie Bjerre for de fremmødte i kælderen i Huset.
-Men grundlæggende er vi enige om, at der er noget galt i samfundet. Vi lever i en systemstat, som mange mener kan tage sig af alle problemer. Men sådan er det ikke. Staten løser ikke problemerne, nej problemerne de vokser sig større, og ansvaret forsvinder fra det private menneske. Systemet tager ikke hånd om folk, det skal vi selv kunne som mennesker, men folk forventer, at politikerne skal løse alle udfordringer – og dermed bliver de frivillige fællesskaber bliver mindre betydningsfulde, argumenterede Marie Bjerre.
- Flere unge i arbejde, ja tak!
Hun kom også ind på uddannelses- og ungdomskulturen, hvor påstanden var, at på trods af alle de penge, der bliver brugt på bedre uddannelse, SU, osv., så har vi i dag en ”social arv som i 1940’erne”, som Bjerre formulerede det
Løsningen er at få folk i arbejde, de unge har ikke så ofte fritidsarbejde i dag som tidligere. Hvis vi ser på statistikken så viser den, at der var 47 procent i arbejde i 2008, i dag hedder tallet 35 procent. Vi ønsker at flere vil/kan fritidsarbejde, og der er søsat en ny bekendtgørelse i oktober om unges arbejde, hvor det handler om bedre muligheder for fritidsjob til unge
Mange unge har stres og mistrives. Er det også systemstaten der har fejlet? Lød det retoriske spørgsmål fra Marie Bjerre.
-De gode hensigter har taget ansvaret fra den enkelte, men det at få ansvar giver energi og lyst til mere. Tak for eksempel lektiecaféer, de har fjernet ansvar fra forældrene. Nogle partier ønsker at det offentlige skal gøre tingene – (hellere Borgerservice end familiehjælp). Men hos Venstre vil vi hellere styrke civilsamfundet, så folk fortætter det gode arbejde selv
Marie Bjerre, der er europaminister i SMV-regeringen, foreslog, at man skal have mindst 5 års erhvervserfaring for at blive stemt ind i folketinget. Privatfoto
Klientgørelse af folket og hav af nye love
Marie Bjerre løftede også et punkt omkring de stigende forventninger til velfærd, hun mener at se fra den danske befolkning.
-Bedre velfærd, det vil folk gerne, men vi vil ikke arbejde mere. Der skal være et incitament til at arbejde. Flere og flere opgaver løses af det offentlige, og det betyder, at borger bliver klientgjort. Der er også flere og flere der vælger egen velfærd/forsikringer, og det kan give et A og B hold, når flere opretter private pensionsordninger og private sundhedsforsikringer-velfærdforsikringer, lød vurderingen fra europaministeren.
Hun fortalte også om, hvordan mængden af lovgivning er eksploderet
-Der er sat 41 procent flere love/bekendtgørelser i søen fra 2018-2023. Det betyder mere lovgivning , der gør tingene mere komplicerede, som eksempelvis BR18 inden for byggesektoren. Der har været en hensigt md en lov ind - en lov ud, men det er man som tallene viser altså ikke lykkedes med lykkedes ikke.
-Vores forslag er derfor: Ikke flere administrative ansatte i ministerier, ikke tid til at finde på nye love
Forslag: 5 års erhvervserfaring for at komme i Folketinget
Et andet problemfelt, som Marie Bjerre luftede, er de flere og flere ældre i vores samfund, hvilket skaber store udgifter.
- Her skal vi udfordre hvilke opgaver, vi selv kan løse i fremtiden, f.eks rengøring. Jeg synes også, at vi i Danmark har leveret en dårlig implementering af GDPR . Det er en stor og tung opgave, og her skal vedledningerne skal være mere tydelige.
Marie Bjerre luftede også tanken om at man skal have mindst 5 års erhvervserfaring for at komme i Folketinget. Et forslag hun bakker op om, og hvor hun forslår folk at stemme på de opstillede kandidater, der netop har mindst 5 års erhvervserfaring.
Apropos folketingsmedlemmer og politikere foreslår Bjerre, at man opretter et ’afbureaukratiseringsministerium’, ligesom hun også slog på mere frihed til kommunerne
Afslutningsvis var der dog ros til den danske stat for at have en god konkurrenceevne.
-Der kikkes i vores retning, og vi er aktive i Ukraine, vi fylder positivt i mange hensyn, lød det fra Marie Bjerre, der med denne udgangsbøn rundede en interessant politisk debataften af på en positiv note.