Vellykket og nagelfast samarbejde mellem Museum Give og Karensminde

Torsdag formiddag den 24. oktober var der rejsegilde på det lemmehus, som museumsgården Karensminde og Museum Give begge har bidraget til i tæt samarbejde med Syddansk Erhvervsskole og støtteforeningen Karensmindes Venner. Det arbejde børn har udført på Museum Give i efterårsferien var med til at binde projektet sammen.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

KULTURSKABERE: Som vi fortalte om i sidste uges udgave af Vores LokalAvis har Museum Give og Mark/museumsgården Karensminde indledt et samarbejde omkring opførelsen af et såkaldt lemmehus.

Unge fra Syddansk Erhvervsskole med faglærer Daniel Vestergaard Jepsen som faglig tovholder og Grindsted Privatskole har sammen bygget et flytbart lemmehus i bindingsværk. Projektet er støttet af Kulturregion Trekantområdet og har fokus på at lære de unge om håndværk og faglig stolthed.

Give leverede over halvdelen af naglerne

Museum Gives andel i projektet handler om nagler. I efterårsferien har en flok børn fra Give og omegn produceret i omegnen af 30 trænagler, som skal være med til at binde bindingsværkshusets træelementer sammen.

-Der skal bruges i alt 54 nagler, så vi har da leveret godt og vel halvdelen. Stor ros til de seje børn, der bare gav den gas i efterårsferien og sammen med vores gode frivillige håndværkere fik produceret nagler til dette fælles projekt. Børnene har skrevet deres navne på de nagler, de har produceret, så de er på den måde blevet en fast del af dette bindingsværkshus, også når det er samlet og står klar her på marken med fårene på Karensminde, fortæller Celia Ekelund Simonsen og Mads Struwe fra Museum Give.

Der blev også på selve dagen for rejsegildet produceret nagler af eleverne fra Grindsted Privatskole. Foto: Jim Hoff

Flot krans fra støtteforeningen

De var på plads sammen med en flok elever fra Grindsted Privatskole og elever fra Syddansk Erhvervsskole i Grindsted, som på dagen for rejsegildet lige fik snittet de sidste nagler, ligesom lemmehuset også blev malet helt sort – som man jo gør her i Vestjylland, altså arbejder sort.

På dagen havde Karensmindes Venner sørger for en krans til rejsegildet, og der blev også disket op med kage og sodavand til de unge mennesker og de altid sultne håndværkere.

Det var museumsinspektør Rikke Olafsen fra Museumsgården Karensminde, der holdt rejsegildetalen for de fremmødte i det ganske fine oktobervejr på marken i Morsbøl ved Grindsted

God gammel tradition

- Det er med stor glæde, at vi i dag kan samles for at fejre det engagement, den faglige stolthed og de mange timer, som de unge fra Syddansk Erhvervsskole og Grindsted Privatskole har lagt i dette byggeri. Et rejsegilde er en gammel håndværkertradition, der fejres, når bygningens konstruktion — ofte tagkonstruktionen — er færdiggjort. Det er en måde at takke håndværkerne for deres indsats og markere, at projektet nu er godt på vej mod sin afslutning.

Samtidig er det et øjeblik, hvor vi kan standse op og anerkende det arbejde, der er blevet lagt i projektet, inden vi ser fremad mod det færdige resultat, lød det indledningsvist fra Rikke Olafson.

Museumsinspektør Rikke Olafson fra Museumsgården Karensminde holdt talen til rejsegildet, hvor hun havde masser af ros til de unge mennesker, der har været involveret i projekt "Lemmehus". Foto: Jim Hff

Symbol på flid og skabertrang

Hun kunne ydermere fortælle, at lemmehusprojektet er kommet til via konceptet "Kulturskabere", som har bragt de involverede parter bragt sammen i en fælles indsats for at genoplive gamle håndværkstraditioner.

- Takket være støtte fra Kulturregion Trekantområdet, har vi set unge mennesker bygge i traditionelt bindingsværk. Det står her nu som et symbol på deres flid og samarbejde—et håndgribeligt resultat af læring og skabertrang.

- Som repræsentanter for Museum Give og Mark I Museet for en Ny Danmarkshistorie er vi stolte over at kunne støtte et projekt, der styrker forbindelsen mellem unge mennesker og håndværkets verden. Vi ser det som en vigtig opgave at vise, at håndens arbejde rummer både kreativitet og fællesskab - noget, vi håber, de unge vil tage med sig videre.

Måske også et lemmehus på vej i Give

Afslutningsvist var der ros fra museumsinspektøren til de unge entreprenører.

- Til jer unge, der har arbejdet med at bygge lemmehuset: I har gjort et fantastisk stykke arbejde. I har ikke kun bygget et hus, men også en bro mellem fortidens viden og nutidens nysgerrighed. Det er noget, I kan være meget stolte af. Lad os nu løfte vores sodavand og udbringe en skål for det nye lemmehus til fårene, for det fællesskab, der har gjort dette projekt muligt, og for jer unge håndværkere, som har gjort en forskel.

Og så var der ellers dømt kage og sodavand, lige som de unge ’tømrere og snedkere’ fik lov til at skrive deres navne på træværket for på den måde at blive eviggyldige anpartshavere af projektet.

Celia og Mads fra museet i Give kunne under indtagningen af den jyske kanelstang fortælle, at man også på museet i Give pønser på at bygge et lemmehus – naturligvis lidt større end det man nu kan fremvise på marken med Karensmindes fåreflok.

Billeder