Tendensen er klar: Her er problemet med butikstyverier klart størst!

Hvor stort et problem er butikstyverier egentlig i Give, og hvilke former for tyverier er der tale om? Avisen har været på rundtur i en række butikker i byen for at få svar, og du kan her læse, hvad vi har fundet frem til efter at have talt med 3 dagligvarebutikker og 6 specialbutikker. Kan det for eksempel passe, at man er nødt til at låse dyrt kød inde?

Af Jim Hoff og Matti Skjøt Hansen - jimhoff@voreslokalavis.dk

BUTIKSTYVERIER: Vi kan i såvel landsdækkende som lokale medier læse og høre om et stigende problem med butikstyverier, og redaktionen her hos Vores LokalAvis har da også erfaret fra lokale kilder, at der er problemer med butikstyverier i Give. Derfor har vi været rundt i 3 dagligvarebutikker og 6 specialbutikker for at få en snak med butiksfolket omkring temaet ’butikstyverier’.

Iskolde tyve

Vi lægger ud i Brugsen, hvor vi har talt med uddeler Claus Villumsen og souschef Lars Cornelsen om emnet.

- Vi er ramt ret hårdt af butikstyverier, og vi oplever en kedelig tendens med, at det mere og mere er organiseret butikstyveri, som vi er udsat for. Der vil nok altid være butikstyverier i en stor dagligvarebutik som vores med rigtig mange varer på hylderne. Spontane tyverier osv., men når vi for eksempel i uge 12 oplever, at der bliver stjålet 50 Fiskars-knive fra vores non-food afdeling, så er vi godt klar over, at der her er tale om organiseret tyveri med videresalg for øje.

- Det sted, hvor vi har Fiskarsknivene, er overvåget af hele 2 videokameraer, men tyvene er ligeglade, de snupper iskoldt knivene og er så lynhurtigt ude af butikken igen. Og da det er professionelle tyve, som ikke er fra området, så er de hurtigt langt væk fra byen igen og i gang i en ny by. Politiet ser naturligvis vores videoer, så de kan danne sig et overblik over, hvem tyvene er, og om de er set i andre butikker, fortæller Claus og Lars.

Personalet meget opmærksomme

Man har i butikken talt meget om de her problemer, og personalet er meget obs på situationer og personer, der kan signalere butikstyverier.

- Hvis vi har en fornemmelse af, at der kan være et tyveri under optræk, det kan være en person, der går rundt med en stor åben sportstaske eller rygsæk, måske iført en stor rummelig jakke osv., og hvis en eller flere personer i det hele taget har en lidt mistænkelig adfærd, så henvender vi os venligt og spørger, om der er noget, vi kan hjælpe med, så de mistænkelige personer er klar over, at vi holder øje med dem.

- Omvendt har vi også en klar politik om, at vores personale ikke skal gå i direkte konfrontation med nogle af de her butikstyve, og da slet ikke vores ungarbejdere. De skal tage fat i os voksne. Det er også vores politik, at ungarbejderne ikke må stå selv ved lukketid og lukke butikken. Her er der altid mindst én voksen medarbejder til stede, for vi ser jo, at der sker en del tyverier i ydertimerne - selvom det faktisk mere og mere breder sig til dagtimerne også. Men vi passer godt på hinanden her, og da hele

butikken jo er videoovervåget, kan vi altid vise politiet, hvem gerningsmændene er - frem for at ryge i clinch med en farlig professionel butikstyv, siger Claus og Lars.

 Uddeler Claus Villumsen og souschef Lars Cornelsen viser her geningsstedet, hvor 50 Fiskars knive blev stjålet fra butikken i Brugsen i Give. Foto: Matti Skjøt Hansen

Dræner energien

Man er også lidt mere opmærksomme i personalegruppen, når en stor flok skoleelever fra 7.-9. årgang kommer på besøg i middagspausen. Sådan en gruppe på 12-14 unge mennesker kan være svær at overskue, og der kan jo nok godt være en enkelt eller to, der kommer til at træde lidt ved siden af i forhold til ’at glemme at betale for den der lækre pose chips’.

Man har valgt at låse spiritus inde i et stort glasskab ved kasserne, men vin og portvin står stadigvæk fremme, og her oplever man da også, at der ind imellem er ’lange fingre’ på spil. Claus og Lars er grundlæggende virkelig trætte af den stigende tendens med organiserede butikstyverier, og i forhold til den 1-10 skala, vi opererer med i denne artikel omkring butikstyverier, hvor 10 er virkelig slemt, og 1 er stort set ingen problemer, så er Brugsen oppe på en 8-9 stykker, hvilket også tærer på personalets daglige positive energiniveau.

Kød, kaffe og spiritus i fokus

Hos Netto, hvor vi har talt med Heidi og Oscar fra personalegruppen, ligger man også på en 8-9 stykker på skalaen, og her er det især dyrt kød, kaffe og spiritus, der er målet for det mere organiserede tyveri.

 - Vi er i personalegruppen meget observante på, hvis folk kommer ind med store tasker og rygsække, der står åbne. Butikken er naturligvis videoovervåget, så vi kan se, hvad der foregår, og hvem der har stjålet. Vi oplever især, når vi har en stor palle med spiritus stående, at der er svind i antallet af flasker. Derudover er det rigtig meget kød, især det dyre kød, og kaffe, som jo også er blevet dyrt, der er fokus for de her butikstyve, fortæller Oscar og Heidi.

Her er kødet låst inde

Hos Rema 1000 kan butikschef Louise Concordia fortælle, at de også oplever, både lokalt her i Give, men også på landsplan, at der er problemer med tyveri af især det dyrere kød, som for eksempel oksemørbrad. Og det har man nu taget konsekvensen af i Rema i Give.

- Vi har simpelthen valgt at låse vores dyreste kød inde i et ’bur’ i køledisken. Det betyder, at folk skal henvende sig til personalet, hvis de vil købe kødet. Vi låser så op og kan så på den måde overvåge, at det dyre kød ikke bare forsvinder, som vi ellers har oplevet det. Det har sat en stopper for tyverierne, men det har omvendt også betydet et fald i salget af det dyrere kød, fortæller Louise, der også godt kan mærke tendensen med, at tyvene har fået øje på hylden med kaffeposer.

 Hos Rema 1000 i Give har man været nødt til at låse det dyre kød inde i et bur for at undgå tyverier. Foto: Matti Skjøt Hansen

Organiseret bestiktyveri

På turen rundt til detail/specialbutikkerne var der faktisk nogle bedre nyheder, om end man også hos de butikker, vi besøgte, er bekendte med problemerne med butikstyverier. Her ligger de besøgte butikker fra 1-2/3 på vores skala. Hos den lokale guldsmed, Tøttrup, fortæller Susanne Sandholm, at problemet er stort set ikke eksisterende, i og med alle smykker, ure osv. jo af åbenlyse årsager er låst inde i glasmontre.

- Butikken er naturligvis også videoovervåget, og vi er jo altid to i butikken. Men heldigvis er det ikke et problem her med butikstyverier, siger Susanne. Hendes nabo, Imerco, er jo også en butik med mange fine og interessante varer, men her kan butikschef Mette fortælle, at man faktisk ikke er så hårdt ramt af butikstyverier i det daglige.

- På et tidspunkt var der et for kæden landsdækkende problem med organiserede bestiktyverier, hvor tyvene hærgede vores butikker landet over. De kører rundt i hele landet og forsøger at få bilerne fulde af bestik fra Zwilling, RAW og Georg Jensen. I det daglige er vi heldigvis ikke hårdt ramt, vi ligger nok på 2-3 stykker på skalaen. Jo, vi finder da en gang imellem en tom æske, hvor en tyv har pillet indholdet ud og puttet i lommen, men ellers tror jeg, det ligger meget inden for det forventelige, fortæller Mette.

Hos Merci i Vestergade oplever man, at tøj, der hænger udenfor på stativer har større svindprocent end tøjet inde i butikken. Derfor er tøjet udenfor nu udstyret med alarmer. Foto: Jim Hoff

Hjalp med kun én indgang/udgang

Det samme billede får vi hos Matas, hvor butikschef Charlotte fortæller, at man naturligvis har nogle dyre produkter, som kunne være attraktive for tyvene.

- Vi oplever da også lidt svind og finder nogle tomme æsker på hylderne en gang imellem. Men det er ikke sådan, at det er et tungt og alvorligt problem for os, siger Charlotte, der vurderer, at man ligger omkring et 2-tal på skalaen. Det samme gør sig gældende hos Expert Punkt 1, hvor vi har talt med medindehaver Jakob Hansen.

- Vi er ikke som sådan hårdt ramt af butikstyverier, og hvis det er, så er det typisk i småtingsafdelingen, f.eks. en oplader, der lige forsvinder fra hylden. Og da vi først fik lukket for indgangen til Punkt 1, så folk ikke kunne komme herind via to døre, har vi også oplevet, at tyverierne fra Punkt 1 er minimeret meget.

Slår hårdt ned på butikstyverier

Hos Din Tøjmand i Vestergade fortæller indehaver John Juhl, at man generelt ligger på en 2-3 stykker på vores indbrudsskala, og at når man så har tyverier, så handler det meget om tyveri af mærkevarer som for eksempel Tommy Hilfiger. Også her er man meget opmærksomme på, om folk har store tasker osv. med ind i butikken – og når der kommer en flok på en håndfuld ind i butikken, som så fordeler sig over hele butikken for på den måde at ’låse’ ekspedienternes opmærksomhed.

- Vi slår hårdt ned på butikstyverier, og selvfølgelig er hele butikken videoovervåget. Jeg har netop været i retten i Kolding i forbindelse med butikstyveri for 4500 kroner her i butikken for 3 år siden, ja så lang tid kan det tage, hvor jeg holdt hårdt på, at gerningsmændene skulle betale hele beløbet tilbage. Der skal simpelthen være en konsekvens for de her butikstyverier, for ud over pengene så handler det også om at sende et signal om, at vi ikke finder os i det – og at vi simpelthen skal have pengene tilbage, pointerer John Juhl.

Stjal Royal Copenhagen for næsen af personalet

Vi bevæger os ned til Give El Kop & Kande, hvor butiksassistent Ulla Rosengreen fortæller, at der i en butik som deres naturligvis er effekter og varer, som kan friste de mere langfingrede typer.

- Alt i alt vil jeg dog vurdere, at vi her i butikken ligger på omkring et 2-tal i forhold til, hvor meget vi er ramt af tyverier. Men vi er også meget opmærksomme, og jeg vil sige, at til højtiderne for eksempel jul, hvor der er rigtig mange folk i butikken, så oplever vi en stigning i tyverier. Vi har også været nødt til at flytte vores afdeling med Royal Copenhagen herom foran kassen, for her oplevede vi en del svind. Men selvom vi har sat det herom, hvor vi kan se det hele tiden, så har vi alligevel oplevet, at en person, en pæn og nydelig herre, har stjålet fra hylderne – og er gået direkte ud af butikken med noget Royal Copenhagen, inden vi kunne nå at reagere, fortæller Ulla.

Hos Kop og Kande i Give har man flyttet hylderne med Royal Copenhagen om foran kassen - men trods det har man oplevet tyverier fra sortimentet. Foto: Jim Hoff

Et problem med tøj uden for butikken

Næste og sidste butik på vores lille tur er Merci, også i Vestergade, hvor man kan købe lækkert tøj til kvinder. Her taler vi med butiksassistent Lone, der vurderer, at man her i butikken med de ellers mange eksklusive tøjmærker nok kun ligger på 1 ½ på skalaen.

- Vi er jo ikke så stor en butik med mange kvadratmeter, så vi kan overskue butikken hele tiden. Det tror jeg er en fordel. Men når det er sagt, så har vi da oplevet, at det godt kan være problematisk med vores varer uden for butikken. Her kan vi ikke hele tiden holde øje, og her har vi oplevet noget tyveri. Det har så medført, at Marianne (butikkens ejer, red.) har påsat nogle alarmer på tøjet på strategisk smarte steder, så det ikke er attraktivt at stjæle tøjet, fortæller Lone.

Dagligvarebutikkerne hårdest ramt

Konklusionen på vores tur gennem dele af Gives butiksliv er ikke overraskende, idet vi erfarer, at det er dagligvarebutikkerne, der topper listerne med en 8-9 stykker i toppen af vores skala. Vi erfarer her, at dagligvarebutikkerne har den største tiltrækning af tyve, som kommer fra omegnen, men også fra nær og fjern, ligesom man ser en tendens i stigningen af det organiserede butikstyveri.

Det vurderes, at det kan være en effekt af, at visse varegrupper er steget ret markant (kød og kaffe eksempelvis) i forbindelse med Ruslands krig mod Ukraine. Det handler om letomsættelige varegrupper, der er penge i, og som man lettere kan skaffe sig af med, hvis det er til en billigere pris. De stjæler oftest også det, tyvene lettest kan skille sig af med.

Vær gerne opmærksomme

Overordnet hører vi fra folkene i de butikker, vi har besøgt, at de gerne vil opfordre de gode kunder til at være lidt ekstra opmærksomme på ’mystiske kunder/hændelser’, når de er ude at handle – og hvis man fornemmer noget mistænkeligt, at man så kontakter personalet i den pågældende butik/dagligvarebutik.

Formanden for Give Handel & Erhverv, Hanne Lund, fortæller, at man er meget opmærksom på de her udfordringer med butikstyverier i handelsstandsforeningen. Hvis der for eksempel er en butik, der oplever butikstyveri, så melder man hurtigt ud til byens andre butikker, at de skal være opmærksomme på, at der er tyve i byen.