Stor vækst hos lokalt tømrerfirma: Hos MJE Byg handler det om ordentlighed og teamwork

Mikael Juul Emborg har været selvstændig tømrermester i Give siden 2012. Det startede som et klassisk enkeltmandsfirma, men i dag er der 8 mand beskæftiget i tømrer- og byggefirmaet, som har 90 procent af sine arbejdsopgaver i lokalområdet i og omkring Give.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

DET GODE HÅNDVÆRK: 44-årige Mikael Juul Emborg har været i tømrerfaget, siden han som 15-årig frisk og lidt skoletræt men energifyldt ung mand startede i lære hos tømrerfirmaet STB Byg i Jelling.

Mikael blev hos firmaet efter udstået læretid og fik løbende mere og mere ansvar og endte med at blive byggeleder.

-STB Byg vækstede og blev rigtig stor, faktisk følte jeg, det blev for stort med rigtig mange underleverandører, det blev sådan lidt industriagtig, Men når det er sagt vil jeg gerne sige, at jeg var glad for min tid hos STB Byg, og at jeg lærte rigtig meget i firmaet. Her var man ikke bange for at give folk ansvar, også som lærlinge, og den slags vokser man bare af både fagligt og personligt. Og det er noget, jeg har taget med mig her over i mit eget firma, hvor de unge lærlinge og folkene generelt får masser ansvar – og det virker rigtig godt, pointerer Mikael.

Systematik og ordentlighed

Han startede op som selvstændig tømrermester i Give i 2012, hvor han selv klarede opgaverne.

-Det var mest småopgaver, jeg klarede ude ved folk. Det skulle jo bygge sop fra bunden af, og sideløbende arbejdede jeg også en del sammen med Karl-Erik Lund. Det handlede om at få sig gjort synlig, at levere godt arbejde og på den måde få mine kunder som gode ambassadører. Jeg har altid gået meget op i ordentlighed, jeg er er meget systematisk anlagt, nogle vil nok sige jeg er pernitten.

-Jeg synes, det er vigtigt, at man har orden i sine biler, at man rydder op efter sig ude på arbejdspladsen, og at man behandler kunderne ordentligt og holder ord i forhold til prisaftaler osv. Jeg er altid med rundt ude ved kunderne og får en god snak om opgaverne. Har vi aftalt en pris, så fastholder vi den, selv om der skulle opstå ekstra arbejde undervejs i forløbet. Ingen ekstra regninger her, det er en service vi gerne yder kunderne, og det ved jeg af erfaring, at de sætter stor pris på, siger Mikael.

 

Team MJE Byg består i dag af Anna Sofie, Lærke, Oliver, Peter, Magnus, Kasper, Emil og chefen ham selv, Mikael. Privatfoto

Gået fra 3 til 8 mand på ét år

I 2023 var der 3 mand i firmaet, men så er det ellers gået stærkt det sidste års tid. I dag er der 8 mand i firmaet, hvoraf de 3 er lærlinge, og så er Mikaels hustru Janni også tilknyttet firmaet, idet hun håndterer løn og administrative opgaver på kontoret.

-Jeg synes, det er vigtigt, at man tager lærlinge ind, så der også er arbejde at få til de unge, der ikke vil den boglige vej. Og jeg elsker at have lærlinge. Det er dejligt for firmaet, at vi også har unge folk ansat, som vi kan udvikle menneskeligt og fagligt og forme i den ånd, som firmaet har. Kunderne er også glade for at møde vores lærlinge, og nu har vi jo også to piger ansat, Anna Sofie og Lærke (Mikaels datter, red.), og det tager kunderne også rigtig godt imod. Pigerne er med til at gøre vores team komplet og alsidigt, og det er bare sundt for kulturen i et firma, at vi kommer med forskellige tilgange til tingene.

-Og selv om man er udlært, det ved jeg da af egen erfaring, så er der stadigvæk meget at lære, og derfor giver jeg gerne mine folk ansvar og opgaver, hvor de selv skal bruge pæren. Det er de glade for, for det betyder, de føler sig værdsat, det er noget de vokser af, og det handler jo også om tillid og tryghed, siger Mikael, der ser Giveområdet som et godt marked for en god lokalt orienteret tømrermester.

Teamwork og værkstedshumor

Han går ind for teamwork i firmaet, og også at der er plads til god ’værkstedshumor’.  Selv om det er ham, der er chefen, så er han ikke bleg for at give et nap med, når der skal ryddes op efter arbejdsopgaverne, er udført.

-Her i firmaet er vi alle lige og lige betydningsfulde. Jeg kan jo ikke undvære mine folk, så de skal behandles godt og med ordentlighed. Javist, de kan da godt få en konstruktiv skideballe. Jeg kræver, at de holder orden i bilerne og ude på arbejdspladserne, og generelt snakker jeg meget med mine medarbejdere og tager med meget med rundt og lærer fra mig, når vi er ude på opgaver. Mht. lærlinge og ansatte så er det meget vigtigt at finde folk, der passer ind i firmaets ånd, jargon og måde at gøre tingene på. Det er rart at arbejde med de unge, de giver den gerne en ekstra skalle – og når de går en ekstra kilometer for firmaet, så vanker der også en bonus til dem, konstaterer Mikael.

MJE Byg har tre biler kørende, og cirka 90 procent af arbejdsopgaverne ligger i og omkring Give. Privatfoto

Har fundet den rette work-life balance  

Med 8 mand i firmaet er han på et godt sted både arbejdsmæssigt og i forhold til privatlivet.

-Jeg har meget fokus på at finde den rette balance mellem arbejde og familieliv. Jeg forsøger meget bevidst at undgå at tage på kundebesøg og lave tilbud i weekenderne. Her er det familien, der skal prioriteres. Derfor er det også min familie der er min ’fritidsbeskæftigelse’, for taler vi om hobbies, så er det jo sådan, at mit arbejde også er min hobby. Jeg brænder for mit fag og mit firma, jeg er stolt, når jeg/firmaet får ros for veludført arbejde, lyder det med et stort smil fra Mikael.

Bliver autoriseret til at håndtere asbest

I januar 2025 træder der nye regler i kraft i forhold til håndtering af asbest, hvor man skal være autoriseret for at måtte fjerne asbesttag.

-Her sidst på året skal jeg på kursus, så jeg kan få en autorisation, og jeg tænker da, at der nok ligger en del opgaver og venter på firmaet i det nye år på den konto. Generelt går jeg meget op i at uddanne mine folk og sende dem afsted på diverse kurser. Vi går også rigtig meget op i sikkerhed her i firmaet f. eks ved stilladsarbejde, for det handler jo i bund og grund om at passe godt på sine folk. Og sig selv, naturligvis.

-For det handler om at have sig selv med i tingene, og det føler jeg også at jeg har. Det kører rigtig fint, og som det kører nu, er jeg da også klar til at udvide butikken. Give er et godt område med potentiale, der er gang i udviklingen, så vi er mere end klar til at tage en masse nye opgaver ind, lyder det fra den rutinerede tømrermester.

Billeder