Slut med gratis vacciner på apoteket i denne sæson 

De lokale apoteker i Give, Brande, Jelling og Havneapoteket i Vejle har i et par år med succes løftet den store vaccineopgave, hvor borger på 65 år og derover gratis kan blive vaccineret mod influenza og corona. Men i år er den opgave ikke længere i hænderne på de omtalte apoteker. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

GIVE: Vi er på vej ind i sæsonen for vacciner, hvor det især er vacciner mod corona og influenza, der er på dagsordenen. Konceptet er således, at folk på 65 og derover samt folk med kroniske lidelser og gravide kan blive vaccineret gratis. Det koncept kører videre og gælder fra 1. oktober og frem til 20. december.  

Men nu er det så man lige skal være opmærksom, for de sidste par år har det været således, at man har kunnet få den overfor beskrevne service på Give Apotek og de under Give hørende apoteker på havnen i Vejle, Brande og Jelling. Men det kan man ikke i år. 

Fik ikke opgaven i år 

-Vaccinationsopgaven har været i udbud, og i år har vi ikke fået opgaven. Det betyder, at folk på plus 65 og folk med kroniske lidelser og gravide enten skal opsøge de regionale klinikker eller få en tid hos den private aktør, der har fået opgaven. Alt dette kan man få mere information om på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, fortæller Peter Bolther, der er koncernchef ved Give Apotek. 

På sundhedsstyrelsens hjemmeside mødes man af følgende indledningsinfo: Vaccinationsprogrammet starter igen 1. oktober 2024. Er du fyldt 65 år, kan du bestille tid til vaccination, når du får en invitation i Digital Post. Du modtager invitationen i løbet af september. Er du under 65 år og i særlig risiko for et alvorligt sygdomsforløb med influenza eller covid-19 kan du bestille tid fra den 26. september. Bestil tid på vacciner.dk. 

Stadig åbne for betalte influenza-vacciner 

De omtalte lokale apoteker er altså ude af billedet i forhold til de gratis vacciner mod influenza og corona, og man har ud fra et økonomisk synspunkt valgt ikke at tilbyde coronavaccination mod betaling.  

-Hvis vi skulle tilbyde coronavaccination, ville prisen ligge et sted mellem 800-900 kroner. Det har vi vurderet er for dyrt. Men vi tilbyder stadigvæk vaccination til private og firmaer mod influenza, og her ligger prisen på 220 kroner. Her kan man komme direkte ind fra gaden fra 1. oktober og frem til 28. februar og blive vaccineret hos os i Brande, Give og på Havneapoteket i Vejle. Vi stiller i den periode en medarbejder til rådighed til vaccinationsopgaverne, så det er en opgave vi klarer uden problemer, pointerer Peter Bolther. 

Træt af at have mistet opgaven 

Han kan berette om mange henvendelser i forhold til de gratis corona- og influenzavaccinationer på de lokale apoteker, men her må man jo så desværre skuffe folk.  

-Vi er da trætte af, at vi ikke kan tilbyde denne gratis service for folk i år. Det har fungeret rigtig godt i 3 år, men udbudsreglerne er som de er, og i år var det så desværre ikke os, der fik opgaven. Mange har været glade for at kunne bruge det lokale apotek til at få sine vaccinere. Det handler om tillid, tryghed og at vi ligger i lokalområdet tæt på, hvor folk bor. 

-Vi håber, at vi kommer i spil igen til opgaven næste år, for det hæver efter min mening serviceniveauet over for borgerne, at de kan bruge deres lokale apotek, når der skal vaccineres.                         

Du kan finde mere info om vaccinetiltagene HER