Skulpturbyen kan se tilbage på en fin sæson – og et gensyn med populær skulptur

I 2025 kan Skulpturbyen fejre hele to jubilæer: Det er 20 år siden, at foreningen blev dannet, og så er det 10 år siden, at Skulpturbyen rejste byens flotte vartegn, Solhjulet. Byens store kunst- og brandingsprojekt har været en succes, hvor flere og flere folk udefra lige skal et smut til Give for at se landets største udendørs galleri.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

GIVE: Igen i år har Skulpturbyen i Give leveret varen, både med hensyn til besøgstal og optrapningen af antallet af skulpturer i byen. Over 90 skulpturer pryder ny Give, og selv om skulpturerne generelt er underlagt et rotationsprincip, hvor de enten skifter plads i byen eller kommer ud til andre destinationer, er der intet der forhindrer skulpturerne i at få comeback til Give efter at have været stillet op andetsteds.

Sådan er det med Ingvard Hansens flotte skulptur, "Kolos", der  efter længere tids udlån til Rendsborg  i det nordlige Tyskland er tilbage på sin plads på Bøgetorv lige over for kirken. Det imponerende værk har været ”hjemme” i Give igen i cirka 14 dage, og nu kan man snart beundre det flotte blå lys, der kaster et nærmest royalt glans over skulpturen ved mørkets frembrud.

Skulpturen 'Kolos' af Jens Ingvard Hansen har fået comeback og er nu igen at finde på sin gamle plads på torvet overfor kirken. Her er det Jørgen Lundsgaard og Mette Hindhede fra skulpturbyen, der stolte viser skulpture frem. Foto: Jim Hoff

Værker med stærk symbolik

Det fortæller Skulpturbyens formand, Jørgen Lundsgaard, der også kan berette om mere god kunst i byens gader fra Jens Ingvard Hansen kompetente hænder og finurlige hjerne.

-Vi har haft skulpturen ’Open House’ stående i et stykke tid. Et værk der sender kunstnerens uforbeholdne mening om, hvordan vi modtager fremmede her i Danmark. En skulptur, der flyder med stærk symbolik. Huset er svært tingængeligt, der er åbne døre og vinduer, så der kan konstant blæse en kold vind gennem huset – og hav kunstneren mener det det, ja det kan man jo så selv tolke på, siger Lundsgaard.

’Open House’ har så fået en kunstnerisk opfølger i skikkelse af kunstværket ”Settlement”, der består af 8 huse, sammensat lidt hulter til bulter, og her fristes man til at tolke skulpturen derhen, at ”Open House” projektet er kuldsejlet og styrtet i grus. Igen med en reference til landets evnen til at modtage fremmede.

Oplever stille og rolig fremgang

En del af Skulpturbyens koncept er de guidede ture. Dem afholder man 3 gratis af om året, og derudover kan folk tilkøbe guidede rundvisninger. Mette Hindhede er en af Skulpturbyens faste dygtige og kompetente guider, og hun kan berette at man i år har faciliteret 10 private rundvisninger.

-Det går fint med de her fremvisninger, hvor vi stille og roligt oplever fremgang, og hvor flere og flere kommer til Give for at få en oplevelse med en rundvisning i Danmarks største udendørs galleri. Vi har rigtig mange gæster udefra, der kommer langvejs fra, ofte i busser, for at få en guidet rundvisning. Det er ofte en flok på 20-30 mennesker, vi guider rundt, og det er bare så hyggeligt.

Skulpturvandrerne er benovede over Give

-Gæsterne er positivt overraskede over Give, hvor de finder et rigtig godt butiksliv og hvor de oplever Give som hyggelig og grøn by. Det er med til at skabe liv i byen, når så mange mennesker er på vandring gennem Give, og det smitter også af på butikslivet, idet mange af de besøgende kigger ind i byens butikker og handler ind. Nogle gange er det faktisk lidt en kunst i sig selv ikke at tabe nogle af gæsterne til vores fine butikker. Så på den måde kan man da roligt konstatere, at den overordnede ide med at Skulpturen skal være med til at markedsføre Give er lykkedes, konstaterer Mette med et smil.

Skulpturbyens guider tager også skolebørn med ud på guidede ture, senest var det 60 elever fra Søndermarkskolen, der var med på tur, og selvom der kommer rigtig mange udefra for at beundre skulpturerne, kan Mette Hindhede også berette om lokale ansigter i de guidede rundvisninger.

Her har vi så de to skulpturer 'Open House' og 'Settlement af Jens Ingvard Hansen. To flotte værker fulde af symbolik i forhold til Danmarks måde at håndtere fremmede på. Foto: Jim Hoff

Kan fejre dobbelt jubilæum i 2025

I 2025 kan foreningen Skulpturby Give fejre 20-års jubilæum, og byens flotte vartegn, Solhjulet, kan såmænd fejre 10-års jubilæum. Det  skal naturligvis efter alle kunstens regler, fristes man til at sige.

-Vi forventer, at vi holder dobbelt jubilæumsfest i september måned 2025. Vi skal nok, når vi når lidt ind i 2025, løfte sløret for, hvad der skal ske på denne store jubilæumsdag. Det er dog ikke utænkeligt, at vi udkommer med en jubilæumsbog ved den lejlighed, siger Jørgen Lundsgaard.

Han har på falderebet lige en lille fin opfordring til de lokale.

-Nu har mange nok vænnet sig til, at der er en masse skulpturer i Give, så det er måske ikke noget, man lægger så meget mærke til mere. Men omvendt når en skulptur er væk eller flyttet, ja så hører vi d ofte, at fok pludselig savner skulpturen. Derfor synes jeg da, at man som lokal beboer en gang imellem lige skal gå en tur rundt i byen og se på skulpturerne. Der er virkelig mange fine oplevelser i vente her, pointerer Lundsgaard.

 

Solhjulet blev hejst på plads i 2015 og kan således i 2025 fejre 10-års jubilæum som Gives vartegn. Foto: Jim Hoff