Skarptskydende ægtepar fra Thyregod dominerer bueskydningseliten i Danmark  

I den første weekend i marts 2025 slog ægteparret Louise og David Hauge endnu engang deres navne fast med 7-tommersøm, i den danske bueskytteelite ved indendørs DM. Her blev Louise dansk mester i damesenior i langbueskydning, mens David vandt en sølvmedalje i herrerækken også i langbueskydning. Læs her historien om Louise og David, der på alle måder blev ramt af Amors pil, da de mødtes til valgfaget bueskydning på efterskolen for 30 år siden.  

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

THYREGOD: Mellem Thyregod og Brande på Ågårdvej finder vi et sandt mekka for sportsgrenen bueskydning. Her bor ægteparret Louise og David Hauge med deres tre børn på en gård, der kun kan beskrives som en bueskytteentusiasts paradis.  

Her har Louise og David etableret såvel indendørs- som udendørs bueskydningsbaner, samt et stort værksted, hvor David kan pusle med at vedligeholde, reparere og lave nye strenge til buerne. Værkstedet er også fitnesscenter samt testområde for nye buer – og så er væggen prydet af fine fotos, der i den grad beretter om, hvad Louise og David har opnået gennem 30 år som inkarnerede bueskytter.  Og det er ikke så lidt.  

Guld og sølv med hjem fra indendørs DM  

Aktuelt blev Louise dansk mester i langbueskydning i dameseniorrækken, og David hentede en sølvmedalje i samme disciplin i herreseniorrækken. Her kan vi lige tilføje, at Louise også blev dansk mester udendørs i sommeren 2024. At Louise og David klarede sig så godt er ingen tilfældighed – tværtimod handler deres resultater om seriøs træning, talent og ambitiøse målsætninger.  

Parret kan nemlig se tilbage på 27 år med bueskydning på eliteniveau, hvor det hele peakede for Louise i sæsonen 2004-05, hvor hun lå nr. 1 på verdensranglisten, og hun kan også se tilbage på en dansk rekord, der stadig står 22 år efter, hun satte den. Louise har derudover som den eneste kvinde vundet DM-medaljer med 3 forskellige buetyper, langbue, compound og recurve.  

David har bestemt også en spændende historik med bueskydning med et hav af titler på cv’et, og derudover har han de sidste 7 år været landstræner. Han har sit eget bueskydningsfirma ’Hauges Bueskydning’, hvor David udover servicering rent teknisk af bueskydningsudstyr også tilbyder undervisning til bueskytter og buejægere.

Louise og David hentede henholdsvis guld og sølv ved indendørs DM i starten af marts måned. Privatfoto 

Ramt af Amors pil på efterskolen  

Vi spoler lige filmen cirka 30 år tilbage. Her mødte Louise og David hinanden på en efterskole, der tilbød valgfaget ’bueskydning’. Her blev de ramt af Amors pil og en fælles fascination for bueskydningssporten. De blev kærester og har i nu 30 år bevaret passionen for både hinanden og bueskydningen.  

Men passionen for bue og pil har de taget længere end til sigtet efter målskiven, for Louise og David er begge inkarnerede jægere, ikke med riffel og kugler, men selvfølgelig med bue og pil.  

- Det er en helt speciel form for jagt. Modsat de traditionelle jægere, der kan nedlægge deres bytte på lang afstand, skal vi helt ind på 10-12 meter af dyret, inden det er forsvarligt at sende pilen afsted. Det kræver virkelig, at man er forsigtig, godt kamufleret og har is i maven, fortæller David.  

Hertil føjer Louise, at hun faktisk har det bedst med at komme ind på tæt på 5 meter til byttedyret.  

- Det handler om etik og respekt for dyret. Når jeg fyrer pilen afsted, skal jeg være sikker på at ramme plet og ikke kun såre dyret.  

Fascinerede af langbuen  

Lige nu går de på jagt med compoundbuen, som er et ingeniørskabt mesterværk med stor præcision og indbygget sigtekorn. Langbuen, der er en simpel træbue, hvor det er manden/kvinden og ikke udstyret, der er afgørende for resultatet.  

- Langbueskydning er back to basics. Det er en virkelig sjov og charmerende, autentisk måde at skyde med bue og pil. Det er en rigtig god følelse, og det er lidt mere legebetonet end med en compoundbue. Når man skyder med en compoundbue, handler det om at ramme plet, når man skyder med en langbue, handler det om ikke at ramme ved siden af. Og det kræver også flere kræfter at skyde med træbue, fortæller Louise.

Louise er fascineret af at skyde med langbue - og hun kan faktisk gå hen og blive den første kvinde i Danmark, der får jagttegn til langbue. Privatfoto

Kan blive den første kvinde med jagttegn til langbue  

Det er hendes store ambition at erhverve jagttegn til langbue, og dermed vil hun blive den første kvinde i landet, der opnår dette.  

- Louise er et klassisk naturtalent, som har let ved tingene – også langbueskydning. Jeg derimod har måttet træne benhårdt og ambitiøst for at opnå mine titler. Pt. er vi 15-16 langbueskytter her i landet, og det ville da være fedt, hvis Louise blev den første kvinde, der fik jagttegn til langbue.  

- Det arbejder vi seriøst hen mod – og jeg vil hjælpe hende alt det, jeg kan. Louise var den første kvinde i Danmark, der tog compoundbueskydning til internationalt niveau, så hvis der er nogen kvinde, der kan opnå langbuejagttegn, så er det Louise, lyder det anerkendende fra David.  

Børne- og uddannelsespause  

Louise arbejder som bioanalytiker på sygehuset i Gødstrup ved Herning, og David, der er uddannet ingeniør, arbejder som byggeleder på forskellige byggeprojekter i Jylland og på Fyn. Dette sammenholdt med, at parret har tre piger på 10, 14 og 16 år, betyder selvfølgelig, at tiden til at dyrke bueskydning er begrænset.  

- I forbindelse med at jeg tog min uddannelse, og vi fik børn, var jeg helt ude af sporten i en årrække. Da jeg så vendte tilbage, var det med en ambition om også at performe i langbueskydning. Alle kendte mig jo som hende, der lå nr. 1 på verdensranglisten, da jeg kom tilbage. Men efter så mange års pause toppræsterer man ikke bare fra dag et, og for at tage presset af mine skuldre, så valgte jeg at gå efter at blive god med langbuen, fortæller Louise.  

- Og hun kom hurtigt efter det, for den erfaring og træning, Louise havde med sig fra compoundbuen, tog hun med. Hun havde jo alt det basale på plads, og da hun er et naturtalent, fik hun hurtigt styr på langbuen også, tilføjer David.  

Naturtalentet og strukturjægeren

Som bueskytter er de to vidt forskellige, for hvor Louise er det vaskeægte naturtalent, er David typen, der skal træne benhårdt og struktureret for at nå sine mål. Han kan godt være typen, der overanalyserer tingene (man er vel ingeniør), mens Louise tager det hele lidt mere med skuldrene nede og er ret cool i eksempelvis konkurrencesituationer. ”Hold nu kæft og skyd”, er hendes motto, sagt med glimt i øjet. Louise kom således med denne tilgang på landsholdet allerede efter blot 9 måneders træning, da hun startede op som ung pige.  

Talent har David bestemt også, men det skal altså kaldes frem via masser af træning.  

- Med job, 3 børn, der går til svømning og spejder 4 gange om ugen, og med mit bueskydningsfirma, er der ikke så meget tid til at træne, som jeg kunne ønske det. Lige nu kan vi få tid til at træne 2-3 gange om ugen fra en time til halvanden time pr. gang. Vi hygger os rigtig meget med at træne sammen, og vi har jo den kæmpestore fordel, at vi kan træne både udendørs og indendørs her på gården.  

- Nu har børnene også en alder, hvor de godt kan være selv inde i stuehuset, mens vi træner her i laden eller udenfor. Vores yngste datter er faktisk ved at få smag for bueskydning, mens de to store ikke ligefrem er vilde med det, fortæller Louise og David.  

Her ser vi så Louise som nr. 1 på podiet. Det er noget, hun efterhånden har prøvet ret mange gange. Privatfoto

VM for kvinder i langbue?  

David kunne godt tænke sig at tilmelde Louise til landsholdet og til VM i langbue, men det scenarie er Louise ikke klar til endnu.  

- For det første skal man være væk hjemmefra over en uge. Og hvem skal så passe børnene og køre dem i skole? For det andet koster det 20.000 kroner i egenbetaling at deltage i VM, og de penge vil jeg hellere bruge på en hyggelig familieferie. Tanken om VM trigger mig ikke helt lige nu, men hvem ved, måske når børnene bliver noget større, og de kan klare sig selv.  

- Mange af de bueskytter, vi er oppe mod, er sidste i 60’erne, og en del verdensmestre er i 50’erne, så jeg kan da godt nå det endnu, konstaterer Louise med et stort smil.  

Nu handler det om jagttegnet til langbue  

Så for nu er de to dygtige og seriøse bueskytter fokuseret på at få et jagttegn i langbue til Louise. Et godt fælles projekt, som de hygger sig med at få realiseret. For de er begge helt enige om, at det også inden for bueskydningen hele tiden handler om at sætte sig nogle mål, man kan arbejde frem mod, så man hele tiden er på vej og ikke løber ind i stilstand.  

Skulle det lykkes for Louise at blive den første kvinde med jagttegn til langbue, så er Vores LokalAvis naturligvis klar med blok og kamera igen!