Sammenhold og fællesskab: Thyregod melder klar til fire dage med byfest 

Den store årlige byfest i Thyregod er igen på plakaten, når Thyregod Vester Borgerforening inviterer byens og områdets borgere til 4 festlige dage med Thyregoddage, og i år bliver det området ved hallen og stadion, der bliver festens ‘hovedkvarter’. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

THYREGOD: Fra onsdag den 14. august til og med lørdag den 17. august står Thyregod i byfestens tegn, når der står Thyregoddage 2024 på eventplakaten i byen med det stærke sammenhold.  

Det er traditionen tro Thyregod-Vester Borgerforening, der står som arrangør af festlighederne, naturligvis i samarbejde med Center Thyregod, en række lokale foreninger og handlende.  

4 dage med byfest indikerer naturligvis, at der er masser af aktiviteter og events på menuen, og lad os bare smøge ærmerne op og se på, hvad de fire dage indeholder rent kronologisk.  

Inden vi kaster os over en gennemgang af programmet, skal det lige slås fast, at byfesten om lørdagen får udgangspunkt ved Center Thyregod og ikke i bymidten, som det har været tilfældet tidligere år.  

- Det handler om, at FREM Thyregod, vores lokale sportsforening, i år arrangerer gadefodbold fra klokken 13.00 til 15.00, og da fodboldkampene skal spille spå stadion, giver det mest mening, at vi samler alle aktiviteterne om lørdagen ved hallen og stadion, forklarer borgerforeningens formand Jens Erik Svane. 

Modeller og aftensang 

Onsdag den 14. august lægger man ud med to ganske forskellige aktiviteter. Thyregod Modeljernbaneklub åbner døren fra klokken 13.00 til 17.00, hvor man kan komme ind og få et sjovt og spændende indblik, i hvad det er de gæve gutter går og hygger sig med i Nygade i den gamle tømmerhandel i byen. Virkelig fascinerende hvad modeljernbanenørderne her har fået stablet på benene.  

To timer efter det sidste modeltog er kørt i remisen i Modeljernbaneklubben åbner så en ny event af en lidt anden karakter. Det er nemlig Thyregod Kirke, der åbner døren for at invitere borgerne ind til en gang aftensang. Det er Lisbeth Biltoft Hansen, der kommer og spreder blomster, toner og tanker – og når sangtimen er slut, så bydes der på bobler og andre lækkerier i våbenhuset. 

 

Thyregod Modeljernbaneklub åbner onsdag den 14. august døren fra klokken 13.00 til 17.00 i Nygade i den gamle tømmerhandel i byen.Foto: Jim Hoff

Fiskekonkurrence i noget af Danmarks smukkeste natur 

Torsdag aften klokken 18.00 går det hele i fisk, og det på den gode måde. Her afholdes nemlig den traditionelle fiskekonkurrence ved Put & Take søen ved Vester Mølle/Rørbæk Sø. Her kan man komme ud og fiske efter både fisk, prestige og præmier.  Det er således, at der gives præmie for flest fangede fisk, første fisk og naturligvis er der også præmier til de dygtige/heldige lystfiskere, der hiver de tre største fisk op ad vandet denne torsdag aften. 

Så det bliver en aften med basis for en masse god hygge – og nok også en del røver- og lystfiskerhistorier om dengang farfar fangede en havørred på 2 meter med en gummistøvle i Brande å. 

Hvis man ikke er til fisk – og fiskeri - skal man endelig bare møde frem alligevel, for man kan roligt komme og nyde den smukke og helt unikke natur – hvor det bestemt også er muligt at snuppe en gåtur, løbetur eller cykeltur.  

Skulle man blive ramt af akut sult eller tørst, så fortvivl ej, der sælges nemlig pølser, øl og vand – og hvem ved, måske der også ryger en ørred i kasper-røghatten, smiley. 

 

Torsdag den 15. august afholdes der fiskekonkurrence ved Vester Mølle i de fantastisk smukke naturomgivelser. Privatfoto

Åbent Hus på Sandbjerg – og det er ikke en Thyregod Løgn 

Fredag den 16. August er der også to events på programmet. Her er det fra klokken 14.30-17.00 Plejecenter Sandbjerg, der inviterer til åbent hus. Hvad det går ud på, kan du læse meget mere om i en særskilt artikel her i avisen.  

Senere på aftenen er det så de tunge drenge og damer med de autodidakte pokerfjæs, der indtager Multisalen i Center Thyregod. Her afvikles de uofficielle lokale verdensmesterskaber i den noble rafle-sportsgren, Thyregod Løgn.  En sportsgren/disciplin, der kræver udpræget talent for at snyde andre med et stort smil på læben.  

Mange udøvere af denne disciplin påstår hårdnakkede, at det ikke er noget man kan lære - man skal simpelthen have evnen til at stikke en løgn ud uden at fortrække en mine i sig. Det er do to tidligere fodboldstjerner Claus Egebjerg og Torben Kjærgaard, der står for den usandfærdige men vildt sjove event. Og de kan ifølge journalerne mindst lige så mange tricks med raflebægeret, som de kunne på fodboldbanen. 

Gratis morgenmad, ja tak! 

Lørdag er vanen tro den helt store festdag under Thyregoddagene. Her er der fuldt program fra den lyse morgen lørdag til ud på de sene nattetimer – en rigtig festdag i fællesskabets og sammenholdets tegn.  

Dagen starter i Kirkehuset, hvor der klokken 8.00 vil lyde genklang af glade morgenduelige røster, der er med til morgensangen. Herefter bydes der på noget så dejligt jysk som gratis morgenkaffe og rundstykker – og det foregår på p-pladsen foran Center Thyregod.  

Således godt rustede med fyldte maver og velsmurte stemmebånd kan borgerne kaste sig over det store marked, der åbner klokken 9.00. Her kan man købe alkens mulige ting og sager, og det er også en fin lejlighed til at få tømt lidt ud i de overflødige legesager i børneværelset. Det koster gratis at have en bod her på p-pladsen.  

Hvad mon svømmeklubben finder på i år? 

Ingen byfest uden en masse aktiviteter, der er målrettet byens børn og yngre sjæle, så der vil vanen tro være guldgravning i container, hoppeborg og mange andre sjove aktiviteter. I samme ånd vil SFO’en fra skolen være på plads med en bred vifte af sjove ting, og ingen byfest uden at byens altid nærværende og aktive svømmeklub er på plads med en aktivitet.  

Hvad det går ud på, er en vandtæt hemmelighed, men måske det involverer noget H2O? Hvem husker ikke sidste års indslag, hvor man med præcise kast med en bold kunne sende gode folk fra svømmeklubben og andre legender i byen ned i det iskolde vandbassin. 

 

Ved byfesten i 2023 diskede Thyregod Svømmeklub op med et herligt tiltag, hvor det handlede om med en håndbold at ramme så meget plet på målskiven, at "offeret" på stolen røg i vandet - virkelig et tilløbsstykke. Foto: Jim Hoff

Hyldest til Smuk By 

Løbende med de mange aktiviteter og livets gang på markedspladsen vil der være en tombola, hvor overskuddet går til det krigsplagede Ukraine. Midt i alle de her fortrinlige events er der også sat tid af til at fejre Smuk By Trups 10-års jubilæum Dette fine foretagende kan du læse om andetsteds her i avisen. 

Hvad sker der ellers mere den festlige lørdag? Jo, fra klokken 9.30 til 11.30 afholder gymnastikforeningen “Åben Gymnastik”, svømmehal og badeland åbner fra 10.00 - 14.00, og der vil hen over dagen også blive spillet livemusik af trioen ‘SMS’, Stærk, Madsen og Simonsen.  

 Hvem vinder VM i lokal gadefodbold? 

Klokken 13.00 bliver det så for alvor seriøst, når Thyregod Stadion, Old Grundtvig Arena, lægger sit velplejede græstæppe til årets sportslige højdepunkt i byen. Her er der store muligheder for, for alvor at få sat hierarkierne på plads i byen i hvert fald en års tid og frem, når FREM Thyregod inviterer til Thyregods svar på OL, nemlig gadefoldbold.  

Om åbningsceremonien til eventen bliver lige så spektakulær som den i Paris er ikke sikkert, men man skal ikke være i tvivl om, at deltagerne i gadefodbolddysten møder op med hjertet på rette sted i nypudsede fodboldsko/støvler for at hive pokalen med de store hjem til netop deres gade.  

Grundet sit store ophav af råmateriale mener folk med forstand på netop gadefodbold i lokal regi, Ove P. pg Kristian Thulesen Dahl, at det må være Skovlunden, der er de helt store favoritter. Måske beboerne i Kildedalen er uenige i den betragtning, så lad det komme an på en prøve. 

Lørdag den 17. august er der gode muligheder for at få solgt ud i mængden af legetøj fra børneværelset, når der på markedspladsen ved Center Thyregod åbnes for en masse gratis boder. Foto: Jim Hoff

Den Store Bagedyst og aftenfest 

Efter de sandsynligvis usædvanligt elegante udfoldelser på fodboldbanen, skal der tankes op på energi, så her er det jo oplagt at frekventere festteltet, hvor vinderne af dette års “Den Store Bagedyst” kåres klokken 15.00. Der er præmier til de tre bedste kager. 

Her er det de to tidligere skolelærere Knud Buch og Svend Erik Pedersen, der snupper tjansen som de strenge men altid retfærdige dommere. De har begge stor erfaring med den slags vurderinger efter mange år som eksaminatorer og censorer ved det grønne klæde. Derudover opviser de begge en livslang kærlighed til netop kager - så bedre folk til netop dette job finder man næppe. 

Kagerne sælges efter dommernes dom med en kop kaffe – og så er det jo den altid smagsbevidste folkedomstol, der træder i kraft. 

Thyregoddagene lukker som altid med den store aftenfest med fælleshygge i Multisalen. Her kan man sætte tænderne i en lækker buffet, og hvad der så ellers sker hen over aftenen og natten, ved kun guderne. Men mon ikke der nok skal blive genereret stof nok til en 3-4 indslag til den årlige Thyregod-Revy? 

Du kan se det fulde program til Thyregoddagene andetsteds her i avisen.