Sådan en Black Friday kan man vel godt blive lidt ”sort-seer”

Fakta er i hvert fald, at vi alle skal dø på et tidspunkt og måske bliver vi også ramt af sygdom inden, der gør os ude af stand til at tage vare på os selv. Derfor giver det god mening at få tjekket op på om man har styr på fremtidsfuldmagt og testamente. 

Af Hanne Lund – Revisor og jurist hos Revisionsfirmaet Erling Lund 

RET OG LOV: Hvorfor lave en fremtidsfuldmagt? 

En fremtidsfuldmagt træder, som ordet antyder, først i kraft ud i fremtiden. Du laver et dokument om, hvem du vil have til at hjælpe dig med at træffe beslutninger hvis du af den ene eller den anden grund ikke selv længere er i stand til det. 

Hvem ved hvad i morgen kan bringe? 

Livet kan hurtigt ændre sig og man kan blive ramt af demens, hjerneblødning eller anden sygdom, der gør, at man ikke længere er i stand til at træffe beslutninger. Med en gyldig fremtidsfuldmagt har man selv mulighed for at udpege den eller de personer der kan hjælpe. Fuldmagten træder altså først i kraft, den dag man er blevet syg og ikke længere kan varetage sine ting. 

Jamen vi har da altid selv kunnet finde ud af at hjælpe hinanden i familien – så er det ikke noget pjat, at vi lige pludselig skal skrive det ned og tinglyse det? Man vil ikke få muligheden for at hjælpe hverken ægtefælle eller forældre hvis der ikke ligger en fuldmagt til det. Langt de fleste steder vil man blive afvist.  

Klogt selv at udpege en eventuel værge 

Hvis man ikke har fået den lavet, vil der skulle udpeges en værge i stedet til at tage sig af tingene – i min verden vil det altid være at foretrække, at man selv har udpeget en person som man kender godt til at hjælpe. 

Når man laver en fremtidsfuldmagt, bestemmer man selv, hvad den skal omhandle. Den kan specifikt omhandle enkelte dispositioner, eller den kan omhandle generelle dispositioner om økonomiske forhold, personlige forhold eller begge dele. 

Økonomiske forhold dækker bl.a. alt fra almindelige bankforretninger til køb/salg eller leje af 

Bolig. Personlige forhold kan bl.a. være beslutning om behandling hos lægen, bestilling af hjælpemidler, samt om man evt. må blive påført en GPS, såfremt man lider af en demenssygdom. 

Har jeg brug for at lave et testamente? 

Arveloven regulerer som udgangspunkt fordelingen af den arv vi efterlader os. Hvilken betydning har det netop for dig? Det er der stor forskel på, alt efter hvilken familiesituation man står i. En meget udbredt misforståelse er at ugifte par automatisk arver hinanden når bare de har boet sammen et vist antal år eller har fællesbørn. - Det gør de ikke! 

Uanset hvor mange år man bor sammen, er der ingen arveret, medmindre man laver et testamente. Det kan gøre rigtig ondt, at man udover sorger over at have mistet en samlever, pludselig står i en økonomisk uoverskuelig situation, fordi man ikke har tænkt på at sikre hinanden. 

Mange familier lever med dine, mine og fælles børn – her kan det virkelig også være en god ide at se på, hvordan arven evt. skal ligestille alle børn – eller det modsatte. 

Såfremt man lever i et ægteskab med fællesbørn, kan der stadig være en god bevæggrund til at lave et testamente. Ikke meget kan man reelt bestemme over sine børn – men i et testamente kan man gøre arven til børnenes særeje. Det handler ikke om, hvorvidt man holder af sine svigerbørn, men skal udelukkende ses som en sikring af, at arven går til børnene alene og ikke skal deles, såfremt børnene skal skilles. 

Ingen livsarvinger? Hvad gør man så? 

Hvis man ikke har livsarvinger (ægtefælle eller børn) er der virkelig også en god grund til at tjekke op på hvem der er arving. Her har man via testamente mulighed for frit at indsætte en ven eller familiemedlem.  

Det kan her være en god ide at kigge på de velgørende foreninger og evt. lave et testamente, der tilgodeser en anerkendt velgørende forening. Dette medfører nemlig, at såvel foreningen som den indsatte arving kan ende med at få mere udbetalt. 

Kig ind til Black Friday hos Revisionsfirmaet Hanne og Erling Lund og få ganske gratis og uforpligtende en lille snak om, hvorvidt du bør få tjekket op på om du skal have lavet en fremtidsfuldmagt og om du har styr på hvem der arver dig. 

Vi holder åbent til kl. 22 og serverer garanteret lidt godter. 

Du får samtidig mulighed for at vinde et gavekort på 500 kr. til Give Handel & Erhverv, hvis du gætter rigtig i vores lille konkurrence. 

 

Hanne og Erling Lund inviterer indenfor til Black Friday, hvor de vil informere om fremtidsfuldmagt og testamente. Foto: Jim Hoff