På hesteryg før han blev født: Springryttertalentet Xander sætter kurs mod EM 

Han er netop hjemvendt fra de nordiske mesterskaber med landsholdet, hvor han var med på det childrenhold, der vandt bronze i springning, og nu retter det 14-årige springtalent Xander Reinholt Fredslund fra Farre sigtet med EM i Holland, hvor han igen er en del af det danske landshold. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

DE SEJE UNGE: Man er ikke i tvivl, hvad det handler om, og hvor passionen ligger, når man kører ind i gårdspladsen på Porshusvej 11 mellem Farre og Give hos familien Reinholt Fredslund.  

4 heste og en enkelt pony stikker nysgerrigt hovederne ud af de små vinduer i hestestalden ud til gårdspladsen og hilser avisens udsendte hjerteligt velkommen med fremadvendte ører og venlige prust. Så ved man, at man er i ‘hesteland’. Samtidig med den venlige velkomst fra de flotte firbenede, åbner døren sig i det flotte nybyggede hus, og ud træder denne artikels hovedperson med et hjerteligt ‘ hej og velkommen’.  

Nykåret bronzevinder ved de nordiske mesterskaber 

14-årige Xander Reinholt Fredslund er netop hjemvendt fra de nordiske mesterskaber i springning, hvor han var med på det children-landshold, der vandt bronze i holdkampen, og hvor Xander var vanvittig tæt på også at hente bronze i den individuelle klasse.  

Indenfor venter Xanders mor Karin og lillebror Bastian, storebrors selvudnævnte manager og PR-chef, smiley. Og de er klar med tændt tv-skærm og nogle optagelser af Xanders springninger ved det just overståede EM, hvor det 14-årige talent brillerer med nogle flotte spring og et fint flow.    

-Forskellen på guld, sølv og bronze handler tit om millisekunder og millimeter. Vi skal gennem 10-14 spring på 70-80 sekunder, så det gælder virkelig om at være skarp og koncentreret – og om at finde et rigtige flow med hesten, forklarer Xander, mens de fine billeder ruller hen over skærmen.  

 

Xander, nr. 3 fra venstre, var del af det children-landshold, der hentede bronze ved de nordiske mesterskaber. Foto: Karin Reinholt

Født ind i hestesporten 

Hvis vi lige vender blikket mod Xanders fædrene og mødrene ophav, er det ganske logisk, at den unge mand har flair for hestesporten. Karin Reinholt har været en aktiv springrytter på højt niveau gennem mange år, og René Fredslund er tidligere landsholdsrytter. Han er i dag tilknyttet Stutteri Ask på Fyn som berider og træner, og han er naturligvis fuldblods coach og mentor for sin talentfulde søn.  

På spørgsmålet om hvornår Xander begyndte at ride, tænker han lige 5-6 sekunder over svaret.  

-Jamen, jeg har jo nok redet hele mit liv. Det tror jeg da faktisk jeg har, lyder det fra den kvikke unge mand med et stort smil. Og her er det så at mor Karin lige kan smide en fin trumf på bordet.  

-Du startede faktisk, da jeg var i uge 26 med dig. Der var jeg til et ridestævne med dig inde i maven, så du har faktisk redet fra før du blev født, konstaterer Karin med et stort smil.  

Debuterede på Lady Gaga 

Hun kan også fortælle, at Xander har været med til et hav af stævner med mor og fra i barnevognen. Hestesporten har simpelthen været en livsstil for hele familien. Datteren Nicole, der nu studerer i Aarhus, har også været en meget aktiv rytter, ligesom lillebror Bastian også er vild med ridesporten. Så det ikke så sært, at den ung mand er inspireret og fascineret af hestesportens verden. 

Vi skal dog frem til 6-7års alderen, inden Xander for alvor markerer sig som rytter. Her fik han debut på ponyen Lady Gaga og red kategori 3, men dels var talentet var så stort, og dels stod de rikke lige flere tusinde kroner på familiekontoen til en ny og større pony, så Xander sprang de næste led i den naturlige ‘ponykæde’ over og røg direkte op på Karins gamle konkurrencehest, Ninjago. 

-Samtidig havde vi som familie heller ikke tid til at putte ponystævner ind i et i forvejen stramt program som aktive ryttere, så vi valgte, at Xander også skulle begynde at ride på hest, forklarer Karin. 

 

Om det er fedt nok at vinde bronze ved de nordiske mesterskaber, Jovist, det er slet ikke så ringe endda. Foto: Karin Reinholt

Kæmpestort spring fra pony til hest 

Hvis man studser over navnet ‘Ninjago’, som jo er et kendt Lego-univers, så var de naturligvis Xander, der i sin tid navngav hesten, da han den gang var en ivrig Ninjago-samler. Springet fra pony til hest var naturligvis ikke uden udfordringer for den dengang 12-åige Xander. 

-Det var godt nok noget helt andet at ride hest end pony. Den var svær at håndtere, en stor tung og lidt vild hest, så der gik lidt ge di den i staren. Men jeg fandt ud af det med god hjælp fra min far, og kom så også ud til stævner både på Ninjago og også på Hamilton. Så fik vi endnu en hest i stalden, Djerba, fra Tyskland. Og det var en sensibel type, der var megasvær at styre.  

Smugtrænede svær hest med succes 

-Det var en hest, min far tog med hjem, så han kunne arbejde med den og gøre den klar. Men han var meget tæt på at opgive den, da den var håbløs.  

Jeg begyndte så selv at “smugtræne” med Djerba, og det lykkedes faktisk for mig at få den rettet til – til min fars store forbavselse, konstaterer Xander med et cykelstyrbredt smil. 

Her afslørede den unge mand så, at han ikke blot har arvet sin mor og fars gode ridegener, men også sin fars store talent for at håndtere uregerlige heste og gøre dem til gode springheste.  

Xander har et godt tag på sine heste. Han er god til at fornemme hesten, og det er en kæmpefordel for en springrytter. Foto: Karin Reinholt

Stærkt samarbejde mellem far og søn 

Den næste hest, der kom ind i Xanders rideliv, var Count Down. En hest, der var blevet opgivet af andre ryttere, og som så havnede i Rene og Xanders kompetente hænder med henblik på at arbejde hårdt på at gøre den klar til Xander.  

Og det lykkedes, idet det var Count Down, som Xander red på til de nordiske mesterskaber. 

-René har en formidabel evne til at forstå og se hesten, til at finde dens styrke og svagheder – og ikke mindst en evne til at koble den op med Xanders styrker, så hest og rytter fungerer som en enhed. Den slags kræver indsigt og tid – og kombineret med Xanders enorme viljestyrke og evne til at fornemme hesten lykkedes det med Count Down, lyder det fra en stolt mor Karin. 

Og Xander er en ihærdig ung mand med klare mål og ambitioner – og han ved, at vejen til succes som springrytter er belagt med hårdt arbejde og mange timers træning. 

-Jeg træner hver dag herhjemme. Nogle dage når jeg at træne med fire heste, inden det er fyraften. Det er benhårdt, ikke mindst fysisk, så man er bare totalt flad efter træning. Man knokler helt vildt, så der kan lige være en enkelt dag i ugen, hvor jeg bare er totalt flad og bare ‘restituere’ på sofaen – alle kræfter er simpelthen bare brugt, fortæller Xander.  

Fra mobning til interesserede klassekammerater 

Udover at passe sin skole på Søndermarkskolen i Give (skal i 8. klasse efter ferien), og træne benhårdt og målrettet med sine heste, så spiller han også fodbold i Give Fremad på U14-holdet. 

-Bastian og jeg spiller da også lidt fodbold herhjemme i haven. For mig handler det om at lave noget helt andet en gang imellem, og så kan jeg også være sammen med vennerne. Det er jo svært, når man er springrytter, for der er ikke andre end mig i klassen, der dyrker den sport. I en periode droppede jeg fodbolden, og her oplevede jeg at blive mobbet i 5. og 6. klasse, fordi jeg ikke var en del af fællesskabet.  

-Nu er jeg så skiftet fra Ikær til Søndermarken, og i 7. klasse er det gået meget bedre. Mine venner har opfordret mig til at starte med at spille fodbold igen, og mange i min nye klasse spørger interesserede ind til min ridesport – og det er bare fedt, siger Xander. 

Familien har deres helt egen ridehal, hvor Xander træner stort set hver dag. Foto: Jim Hoff

Beskeden type 

Han karakteriseres af Karin som en beskeden type, der ikke går og praler af sine meritter som springrytter. 

-Selvfølgelig er Xander stolt af sine bedrifter og de mange vundne pokaler osv. Og vi er som forældre også stolte af ham, men han går bare ikke og skilter med sine præstationer. Udover selv at ride og træne meget, så er Xander også af og til afsted sammen med René på Stutteri Ask, hvor han giver en hjælpende hånd med med en række lavpraktiske opgaver, og han er også med stutteriet til nogle af de stævner, de deltager i, fortæller Karin, mens Bastian lige får sneget en sætning ind om, at han snart skal på ridelejr, og at han går til boksning i Give Atletklub. 

Nu gælder det EM 

Efter de nordiske mesterskaber har Xander og familien det næste store mål i sigte. Det handler om EM i Kronenberg Holland, som afvikles fra den 15. til den 21. juli.  Her deltager Xander som en del af landsholdet sammen med Palma Sophie Gry, Sille Hartvig Nielsen og Laura Sloth Kjær. Her rider Xander på Katarina Ask., som han har fået stillet til rådighed af stutteriet Ask.  

Landsholdsudtagelsen kommer som et resultat af et travlt 2023 og 2024, hvor Xander har været ude til en masse stævner, for at samle rutine og erfaring via eksempelvis distriktsstævner. Allerede i 2023 var Xander med i bruttolandsholdstruppen, dengang med 2 heste, og her i 2024 er han så med i truppen med hele 4 heste. 

-I 2025 stiger konkurrenceniveauet, jeg skal finde mig en endnu bedre hest, og så skal jeg bygge mig op til at konkurrere på et højere niveau. Med Katarina Ask har jeg fået stillet en god hedt til rådighed for en 3-4 måneder siden, og den skal også med til EM, men jeg ved bare ikke, om jeg får lov til at beholde den efter EM, siger Xander. 

 

Xander har fået en gul springjakke af den brasilianske toprytter Yuri Mansur - og denne jakke er så absolut Xanders favoritjakke, ikke mindst grundet den fantastiske historie bag jakken. Foto Karin Reinholt

Skal ud og finde en ny hest 

Dertil føjer Karin, at familien har nogle fordel via Renés store netværk indenfor hestesporten i forhold til at få en ny hest til Xander.  

-Renés store netværk og Xanders store talent og vilje til hårdt arbejde er en fordel, når vi skal ud og finde en ny hest til Xander. Vi har ikke selv råd til at købe en ny, dyr hest, men Xanders talent og arbejdsmoral er velkendt af folk i hestemiljøet, blandt andet Kirkfamilien, der et meget tæt på Stutteriet Ask, så vi håber rigtig meget, at det lykkes at finde en sponsor til Xander.  

Lige her og nu kan man godt betegne Xanders tilgang til hestesporten som professionel på det plan, det nuer muligt, når man også skal passe sin skole. Men hvilke målsætninger har han på den lange bane? 

Det danske stortalent i den gule kultjakke 

-Jeg vil meget gerne have en karriere som rytter på højt niveau. Mellem dig og mig, så satser jeg på at gøre det endnu bedre end min far. Jeg vil gerne prøve at komme til udlandet og ride og prøve mig af. Min mor holder meget på, at jeg skal tage en handelseksamen, så jeg har noget at falde tilbage på, og det er da også ok, men ved jo aldrig, hvad der sker.  

-Der er faktisk en brasiliansk international toprytter, Yuri Mansur, der har givet mig den gule ridejakke, han red i på det brasilianske landshold. Han tror på mig, og det er virkelig motiverende, når så stor en rytter tror, at jeg kan drive det vidt, konstaterer Xander, der allerede har redet i den gule jakke ved et par stævner - han må dog ikke bruge denne kultjakke, når han rider med landsholdet. Her er farven obligatorisk rød. 

Follow that dream 

Hvis Xanders ambition om at kunne leve af ridesporten skal gå i opfyldelse, skal der flere ting på menuen for den unge håbefulde springrytter.  

-Hvis man skal leve af ridesporten, så skal man både være en dygtig rytter og være god til at lave gode heste – og lave nogle gode salg af heste. Ok, hvis man når derop, hvor man deltager i World Cup-stævner, og vinder, så er pengepræmierne store.  

-Vores take på det her som familie er at hvis Xander virkelig vil det her, så skal han forfølge sin drøm. Det kræver talent, drive, opbakning fra familien og opbakning fra sponsorer – er alle de ting på plads. Vi giver med glæde og stolthed de gode oplevelser som rytter videre til Xander. De karaktertræk og den disciplin og den målrettethed man skal have for at blive en rigtig god springrytter, kan man også bruge i mange andre af livets forhold, så vi bakker selvfølgelig 100 procent op om Xander. Bare han lige sørger for at få den handelseksamen, lyder det fra Karin med et stort smil hen mod Xander. 

Springryttertalentet, der fik sin første ridetur allerede før han blev født - så hvad kan det ikke ende med! 

 

 Xander med hesten Katarina Ask, som han skal ride på til EM i Kronenberg i Holland fra den 15.-21. juli. Foto: Jim Hoff

Billeder