Nu kan det blive et definitivt farvel til de 3 øjebæer på Gødsbølvej og Grønhøjgårdvej

I forbindelse med at SVM regeringen i 2022 droppede ”Togfonden”, blev jernbanen mellem Billund og Vejle blev også droppet. Det efterlod 3 ruiner i Lindeballe-Åst området, som lokalrådet Vejle Vesteregns Lokalråd forgæves har kæmpet med at få fjernet. Men nu kan det lokalvalgte folketingsmedlem Christoffer Melson (V) melde gode nyheder ud.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

Lindeballe: Faldefærdige ruiner i et naturskønt område! Det er ikke just den kombination, som Vejle Vesteregns Lokalråd og borgerne i Lindeballe-Åst området ser som det bedste udfald af, at SMV-regeringen i december 2022 droppede planerne om ’Togfonden’, der indeholdt planer om en togbro over Vejle Fjord samt en togbane mellem Vejle og Billund.

I forbindelse med de omtalte planer opkøbte Banedanmark nogle ejendomme på Gødsbølvej og Grønhøjgårdvej, som skulle fjernes for at give plads til en togforbindelse mellem Billund og Vejle, men da planen røg direkte på hovedet i Vejle Fjord, efterlod det kuldsejlede projekt så de tre føromtalte bygninger (læs: ruiner) i Lindeballe-Åstområdet til fuld skue for folk.

Lokalrådet med Jens Uth i spidsen gjorde flere indsigelser og anmodede høfligt Banedanmark om at ruinerne blev fjernet. Her var svaret, at man i Banedanmark havde håndjern på, så længe der ikke var truffet en politisk beslutning på regeringsniveau om, at togfonden og de dertil hørende projektet var definitivt lagt i graven.

Banedanmark i håndjern

Efter nogle runder i den lokale presse, hvor lokalrådet luftede deres uforbeholdne utilfredshed med tingenes tilstand, fik to af de bemeldte ruiner på Gødsbølvej så besøg den 26. november 2024 af Gerda Jørgensen (V) fra teknisk udvalg i Vejle Kommune samt det lokalvalgte folketingsmedlem, Christoffer Melson.

Her fremviste og fremlagde lokalrådet deres bekymringer for Melson, der lovede at levere sagen på transportministerens bord.’

-Der er min opfattelse, at denne sag her er faldet ned mellem to stole hos Banedanmark. De har haft deres fokus andre steder, og så har de sandsynligvis haft ’håndjern på’. Idet de ifølge ordlyden i togfondens tekst ikke må hverken sælge eller nedrive de her huse. Men det skal der simpelthen findes en politisk løsning på, så Banedanmark kan få lov til at sælge eller rive bygningerne ned. Jeg tager en snak med transportminister Thomas Danielsen om det her problem, lød budskabet tilbage i 2024 fra Melson

Foto: Jim Hoff

Politisk løsning

Den 20. februar henvendte Melson sig så til Vores LokalAvis med det, der kan være godt nyt fra transportministeriet.

- Jeg har nu fået svar på min henvendelse angående de tre huse i Lindeballe-området fra transportministeriet, og det ser ud til, at der nu kommer en løsning med de 3 øjebæer i området. Der er blevet presset på rent politisk, så vi kommer af med reservationerne omkring nedrivningerne, idet jeg har fået følgende svar fra transportministeriet:

Siden din og transportministerens drøftelse om de ejendomme, Banedanmark har fremrykket eksproprieret i forbindelse med ny bane til Billund, har Transportministeriets departement og Banedanmark sammen fundet frem til en løsning, der gør det muligt at rive bygningerne ned, inden der er truffet den endelige formelle beslutning om at droppe projektet. Departementet har derfor meddelt Banedanmark, at de skal igangsætte nedrivningerne, som forventes senest ved udgangen af 2025.

- Rart at se opråbene virker

Christoffer Melson sender i den forbindelse et skulderklap til både lokalrådet i området og Gerda Jørgensen, fordi har taget kampen op.

- Heldigvis ser vi, at det en gang imellem virker, når lokal- og folketingspolitikere stiller op i de her lokale sager, hvor der er udfordringer med at få myndigheder og politiske instanser i tale. Jeg er glad for, at jeg kan være med til at gøre en positiv forskel for lokalområdet, og nu håber vi så, at nedrivningerne bliver realiseret her i 2025, lyder det fra Melson, der faktisk håndterer de ting her, mens han er på barselsorlov.

Vores LokalAvis har forelagt de gode nyheder for lokalrådets formand, Jens Uth, som vi fangede telefonisk i Københavns Lufthavn på vej ind i et fly.

- Jeg hører først nyheden her og nu fra dig. Men det lyder da både godt og spændende. Nu har vi jo godt nok fået stillet de her nedrivninger i udsigt et par gange før, men jeg håber det bedste denne gang – og tænker at der må være vægt bag ordene, når det kommer fra transportministeriet, lyder det håbefuldt fra Jens Uth.

Foto: Jim Hoff

Andre læser

Togbanen kom ikke: Nu efterlader BaneDanmark flere huse i forfald i naturskønt område

Lokale trætte af ruinhuse på 3. år: Forsømte huse i Lindeballe skal nu op i Folketinget