Mere familietid, mindre kridttid: Klublegenden Alex går på pension fra kridtmaskinen
Unsung hero: 64-årige Alex Sørensen har kridtet fodboldbaner i Give Fremad siden 2005, men når sæson 2023 rinder ud, stiller Alex kridtmaskinen definitivt ind i boldrummet. Eller hvad?
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
FORENINGSLIV: Selv er han fra 1959, hans trofaste grå Massey Ferguson er fra 1945, så nu tænker Alex Sørensen, Give Fremads trofaste bane- og kridtmand i 18 år, at det må være på tide at tænke mere på familien, end på at stresse i fritiden med at nå at kridte de fem fodboldbaner op på stadion i Give.
Alex er en af de mange “unsung heroes”, altså usynlige helte, der giver massevis af timer for klubberne inde i maskinrummet uden at komme frem i rampelyset. Spillere, modstanderhold og tilskuere møder op på det altid velplejede og nyopkridtede stadion uden at tænke nærmere over de mange timer, der ligger bag. Det er en selvfølge, at banen er kridtet op.
Går flere kilometer om ugen med kridtmaskinen
Men det er det kun fordi, en frivillig ildsjæl som Alex Sørensen uge efter uge går flere kilometer med kridtmaskinen i sin fritid, når den tidligere slagtersvend har fri fra jobbet som taxachauffør.
- Jeg startede med at hjælpe Søren Ringsted her på stadion for små 20 år siden. Vi havde et holdfællesskab omkring et pigehold fra Thyregod, Give, Brande og Uhre, og da det stoppede, blev jeg hængende her i klubben bagefter. Og blev altså opkridter. Jeg bruger vel en 5-6 timer om ugen på det. Der er fem store baner og en hel masse små baner, der skal kridtes op, så jeg holder nøje øje med kampprogrammet, så jeg kan være på forkant, fortæller Alex.
Det er de seneste år blevet væsentligt mere håndterbart at kridte baner op, efter at kridtemaskinen er koblet op på et GPS-system.
- Tidligere kunne det godt tage 3-4 timer at kridte bare én bane op, da der først skulle trækkes en masse snore. Det går noget hurtigere nu, men der er så også kommet en masse minibaner, der skal stregers op, så arbejdsbyrden er nok den samme. Dog skal vi selv hente malingen til maskinen på havnen i Vejle, og det går der jo også lidt tid med. Jeg kan jo kun strege op, når jeg har fri, og der er bare nogle aftner, hvor der er så fuld af spillere på banerne, at det ofte er nødvendigt at strege op sent om aftenen eller i de tidligere timer i weekenderne, hvor der er bedre plads, forklarer Alex.
Manden er fra 1959, traktoren fra 945, og de gør begge et flot job på Give Stadion. Foto: Jim Hoff
Kridt eller familie?
Han elsker lokalfodbolden og ser meget hellere en serie 2 kamp frem for en superligakamp.
- Lokal seriebold oh ungdomskampe er bare meget sjovere at se. Her er der meget mere sjæl, og man kender spillerne. Mange superligaklubber i dag har jo næsten ene udenlandske spillere, og det er bare ikke det samme, som i 70’erne hvor alle på VB’s hold var danskere. Det kunne man da finde ud af, konstaterer Alex med et skævt smil.
At være opkridter er et enmandsjob, for her går man selv med det hele. Der var en periode, hvor Alex’ svigersønner hjalp ham, men nu står han selv med det hele.
- At jeg har valgt at stoppe nu her snart, handler om at få mere tid til familien. Jeg er rigtig glad for Give Fremad som klub. Det er min klub, og jeg er stolt af, hvor flot klubben gør det. Vi har også et rigtig flot stadion, som man kun kan være stolt af at være en del af, men min familie skal altså også passes, så det bliver min sidste sæson, siger Alex., der de sidste par år har fået omkring 5000 kroner for at kridte banerne op – mens de første mange år var på ren frivillige basis med lidt gavekurve og træningstøj som bonus.
Måske lurer et comeback?
Klubben er gået i gang med at søge en ny mand/team, der kan stå for opkridtningen af de mange fodboldbaner. Kridtchefen Alex lukker ikke døren for muligheden for, at hvis klubben ikke finder en løsning, at han kan indgå i en fleksibel ordning af en slags – og hvem ved, når han selv ryger på pension, så kan det jo være, at han er at finde i dagtimerne på Give Stadion bag kridtmaskinen?
Apropos usynlige helte, så husk lige at give folk som Alex et stort skulderklap, når I møder dem. Det er gratis, men det betyder meget mere, end I lige regner med.