Lokale trætte af ruinhuse på 3. år: Forsømte huse i Lindeballe skal nu op i Folketinget
Da den storstilede plan om en jernbane mellem Vejle og Billund gik i vasken, efterlod Banedanmark 2 bygninger på Gødsbølvej og 1 på Grønhøjgårdvej. Huse som sidenhen er forvandlet til ruinhobe og som skæmmer området både visuelt og rent signalværdimæssigt. Sådan har det været i 3 år til stor fortvivlelse for folk i lokalområdet. Men nu går folketingsmedlem Christoffer Melson aktivt ind i sagen.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
LINDEBALLE: Mandag eftermiddag var der et mindre opløb af personer på Gødsbølvej 61 mellem Lindeballe og Billund. Her mødte 3 lokale medier, 2 politikere samt 3 lokale folk op for at give de to politikere folketingsmedlem Christoffer Melson (V) og byrådsmedlem og formand for teknisk udvalg i Vejle Kommune, Gerda Jørgensen (V), syn for sagen.
Mødestedet kalder ikke just på sendetid i ’Beliggenhed’, for de to huse, der ligger tæt sammen, kan vist roligt henføres til det en ejendomsmægler med en pæn formulering ville kalde et ’håndværkertilbud’. Ikke fordi beliggenheden fejler noget – tværtom befinder vi os denne vindomsuste og regndryppende eftermiddag i et smukt naturområde med smukke skove, kuperet landbrugsterræn og åbne vidder.
Problemet er helt håndgribeligt af lavpraktisk og visuel karakter – plus sagen også handler meget om signalværdi. For de efterladte spøgelseshusagtige bygninger står forsømte og hærværksramte hen. Men hvorfor gør det det?
Lad os lige bladre lidt i den lokalpolitiske historiebog:
Togfonden døde
I december 2022 droppede regeringen den såkaldte “Togfond”, hvilket betød, at blandt andet togbroen over Vejle Fjord og jernbanen mellem Billund og Vejle blev droppet. Togbanen kan man sagtens undvære set med Lokalråd Vejle Vesteregns og lokalbefolkningens briller. Men den skrottede togbane har altså medført en helt anden kedelig problematik i lokalområdet – nemlig de tre stærkt forsømte føromtalte ejendomme.
Banedanmark havde i god tro til politisk opbakning til “Togfonden” opkøbt en del huse i området mellem Billund og Vejle, heriblandt huse på Gødsbølvej og Grønhøjgårdvej i Lindeballe-Åst området.
Hensigten var at skaffe plads til den dengang ’sandsynlige jernbane mellem Billund og Vejle’, men den plan kørte så at sige af sporet, da den nye SVM-regering tiltrådte, for her var flertallet bag forliget væk.
3 spøgelseshuse
Tilbage stod man så i lokalområdet med de omtalte bygninger, og her anede man nok, hvor det her kunne bære henad. Derfor tog Vejle Vesteregns Lokalråd med formand Jens Uth i spidsen fat i Banedanmark, ligesom den lokale togfonds-bekæmper, Martin Fogh Skovlyst, også flere gange for kreativt i blækhuset og luftede sine meninger om såvel togfonden som de efterladte ejendomme, hvoraf de to ligger små 800 meter fra hans ejendom.
-Vi har rettet mange henvendelser til Banedanmark. Jeg henvendte jeg mig i november 2021 til Banedanmark via mail med henblik på at få oplyst, hvilke planer Banedanmark nu havde med de tre huse. Det endte med en del mailkorrespondance samt et par telefonsamtaler med Banedanmark, der som udgangspunkt sagde, at de ville rive bygningerne ned. Men det blev udsat år efter år, og nu her i starten af 2024 er vi lige vidt, fortalte Jens Uth til Vores LokalAvis tilbage i februar 2024.
Vejle Vestergens lokalråd var på plads i skikkelse af formand Jens Uth og Karl Skovgaard, ligesom Martin Fogh Skovlyst, der politisk har kæmpet en brav kamp mod Togfonden, også stillede op til dialog med Christoffer Melson. Foto: Jim Hoff
Venter på politisk beslutning
Svaret dengang fra Banedanmark på Vores LokalAvis’ henvendelse lød således:
-De tre ejendomme på henholdsvis Gødsbølvej og Grønhøjgårdvej blev forlodseksproprieret i forbindelse med planerne om ny jernbane til Billund Lufthavn. Den oprindelige plan var at nedrive husene på ejendommene sidste år, men der var desværre ikke de fornødne midler til dette,
-Banedanmark arbejder på at finde en løsning, så husene kan blive revet ned. Hvis der bliver truffet endelig politisk beslutning om, at der ikke skal bygges jernbane til Billund, vil ejendommene herefter blive solgt, forklarerede Søren-Peter Fiirgaard, der er kommunikationskonsulent hos Banedanmark.
Banedanmark har sandsynligvis ’håndjern´på
Tilbage til nutiden her i november 2024 kunne Christoffer Melson komme med et bud på, hvorfor der ikke er taget action i sagen om de 3 nedrivningsværdige ejendomme.
-Der er min opfattelse, at denne sag her er faldet ned mellem to stole hos Banedanmark. De har haft deres fokus andre steder, og så har de sandsynligvis haft ’håndjern på’. Ide de ifølge ordlyden i togfonden tekst ikke må hverken sælge eller nedrive de her huse. Men det skal der simpelthen findes en politisk løsning på, så Banedanmark kan få lov til at sælge eller rive bygningerne ned. Jeg tager en snak med transportminister Thomas Danielsen om det her problem, lød budskabet fra Melson.
Det tændte lidt lys i øjnene på de tre fremmødte herrer, for de har som sagt nu ventet i godt 3 år på, at der bliver gjort noget ved de 3 omtalte bygninger.
-Det er jo beskæmmende for vores område at have sådan nogle bygninger stående. Det er grimt, og det irriterer os bare hver gang, vi kører forbi. Derudover er det jo også selve signalværdien for vores ellers så smukke og dejlige naturområde. Det er ikke ligefrem flot pr det her, pointerer Jens Uth.
Brugt til politiskolens øvelser
Han kan også fortælle, at bygningerne i forhold til statslig brug ikke er helt ubrugelige, idet politiskolen i Vejle flere gange har brugt husene til øvelser – uden først at varsko folk i lokalområdet.
-Vi har flere gange oplevet, at der har holdt en masse politibiler her på Gødsbølvej 61 med en masse politifolk myldrende ud og ind af husene – nogle iført hvide overlevelsesdragter osv. Det gav da en del uro og anledning til en masse spekulationer om både det ene og det andet.
Nu er det aftalen, at Christoffer Melson tager budskabet fra dagens møde med hjem til ’Borgen’, og så vil borgerne i lokalområdet med de tre beskæmmende spøgelseshuse gå mod juleferien med forventninger om gode nyheder – sikkert først en gang i det nye år. Men de gode folk på Lindeballe-egnen er jo vant til at vente, og nu er der da i hvert fald tændt et vist håb om, at der bliver taget action på problematikkerne med de togfondskuldsejlede efterladenskaber i den smukke natur.
Formanden for teknisk udvalg, Gerda Jørgensen (V), var med på turen rundt gennem den ene af de misligholdte huse. Det var hende, der havde prikket Christoffer Melson på skulderen for at få sagen op i folketinget. Foto: Jim Hoff
Martin Fogh Skovlyst stillede op til interview til TV Syd, der også var på pletten denne eftermiddag. Foto: Jim Hoff