Lokale museer skal genskabe unges interesse for håndværk
Museum Give, Mark, Grindsted Erhvervsskole og Støtteforeningen Karensmindes Venner har indgået et samarbejde ved navn ”Kulturskabere”, og det handler grundlæggende om at skabe bro mellem unge på erhvervsuddannelser og skoleelever, hvor man i fællesskab arbejder med gamle håndværk.
Tekst og foto Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
GIVE: I efterårsferien kunne man møde en række børn, der sad og lavede nagler på museet i Give. Og hvorfor nu det? Jo, for det første er det en god håndværksmæssig syssel at sidde og hygge sig med at afbarke træ, tilsnitte træet for så til sidst at stå med en række nagler, der har et helt konkret og virkelighedsnært formål. Det vender vi tilbage til.
For det andet handlede det også om at tilbyde aktiviteter til børn, unge og deres medbragte forældre/bedsteforældre i efterårsferien. Børnene kunne således udtrykke og virkeliggøre deres måske skjulte håndværkertalenter på både tømrer- og snedkerværkstedet – og var man til de mere Jørgen Clevinagtige aktiviteter, var det også muligt at klippe flagermus ud i papir/karton.
Tilbage til det med de håndlavede nagler og deres praktiske anvendelse ude i den virkelige verden.
Naglerne skal nemlig ’eksporteres’ til Karenminde i Grindsted, hvor de skal bruges til at bygge et bindingsværkshus, et mobilt fårehus/lemmehus faktisk, der som udgangspunkt skal stå på Museumsgården Karensminde.
Tæt samarbejde med Syddansk Erhvervsskole
Opbygningen af dette fårehus er platformen for det samarbejde, der er etableret med Syddansk Erhvervsskole i Grindsted og de omtalte museer.
Her er det en række unge fra erhvervsskolen i Grindsted, der er gået ind og har påtaget sig rollen som faglige undervisere for en række elever fra privatskolen i Grindsted. Her skal eleverne blandt andet snitte nagler, bygge, male og samarbejde for at skabe det færdige fårehus, som vil stå som et mindesmærke for deres indsats.
Byggeriet foregår hen over tre datoer i oktober, og er en del af en større indsats for at vække skoleelevers interesse for håndværksfagene og de muligheder, erhvervsuddannelserne tilbyder.
Håndværk er noget man kan være stolt af
Som en bonusgevinst med tiltagene både på Karensminde og her i efterårsferien på Museum Give ønsker man at styrke børnenes bevidsthed og faglig stolthed og vigtigheden af håndens arbejde. Dette set i lyset af, at netop håndværksfagene i disse tider ikke just oplever at de unge vælter ind på uddannelserne, og at der derfor er mange på gode, nye håndværkere.
– Vi vil gerne vise både børn og unge, at håndværksfagene er noget at være stolte af, og at der er masser af kreativitet og fællesskab i arbejdet med hænderne, siger Celia Ekelund Simonsen fra Museum Give.
Hertil føjer Rikke Olafson fra Mark Museet:
-På Mark og Museum Give arbejder vi netop med de gamle håndværk og samskabelse, og vi mener, at museerne udgør en unik ramme, som kan facilitere mødet mellem forskellige mennesker på tværs af alder og profession.
Frivillige på pletten
Projektet er et pilotprojekt, der undersøger potentialet i at samskabe sammen med unge fra erhvervsuddannelser og frivillige fra de involverede museer. Grundlæggende er det håbet, at projektet kan udvikles til et fast tilbud på museerne, der kan formidle håndværk på en måde, der inspirerer skoleelever og giver dem en positiv oplevelse med erhvervsfagene.
På museet i Give er det de frivillige håndværkere Martin Emborg, Niels Christian Hauge, Henning Rauff og Hans Eriksen, der guider børnene gennem de håndværksmæssige arbejdsprocesser – igen et godt bevis på, at en hæderkronet institution som Museum Give akkurat som det lokale foreningsliv er supergodt kørende, når frivillige hænder er med til at løfte.
Rejsegilde på fårehuset den 24. oktober
Torsdag den 24. oktober klokken 9.30 afholdes der rejsegilde for fårehuset på Museumsgården Karensminde i Grindsted, hvor alle er velkomne.
-Ved rejsegildet fejrer vi de unge, som har arbejdet hårdt på at bygge fårehuset, så kig endelig forbi og se deres flotte arbejde og få en snak om gamle håndværk og faglighed – og selvfølgelig er der pølser med brød til gæsterne, lyder det fine budskab fra Celia Ekelund Simonsen