Lokale biavlere åbner for den søde tand i zoo: Kom til honning-høstfest
Lørdag den 22. juni er det Honning & Jordbærdag, hvor biavlerne inviterer alle til høstfest. Biavlerne fejrer nemlig den første høst af honning. På dagen får du en helt særlig mulighed for at smage på årets første gyldne dråber.
GIVSKUD: Hele foråret har bierne og biavlerne knoklet for at sikre, at rapsmarker, frugttræer og -buske og jordbærplanter er blevet bestøvet, så vi alle kan nyde frugt, bær og ikke mindst skønne jordbær.
Netop nu har biavlerne i Givskud travlt med at høste årets første honning, som er resultatet af biernes flittige arbejde med at bestøve forårets blomsterflor.
Altid en fest at smage på forårets honning
-Vi er lige blevet færdige med at høste årets første honning, og det er altid en fest at smage på forårets honning. Den er kendetegnet ved at have en meget fin og delikat smag, og den passer perfekt sammen med syren fra de saftige jordbær, siger biavler Bjarne Søbye fra Givskud
Jordbær er en af de planter, som har gavn af biernes bestøvning. Når bierne har bestøvet jordbærplantens blomster, bliver der dannet flere og flottere jordbær. Faktisk kan der høstes op til 70 procent flere jordbær, når bierne har haft gode betingelser til deres vigtige arbejde.
En god bestøvning giver større, rødere og mere velformede jordbær. I nogle tilfælde giver det også sødere jordbær og en længere holdbarhed. Og så bidrager jordbærblomsternes nektar til den skønne forårshonning.
En kort sæson
Nyhøstet honning er flydende. Hvorvidt en honning forbliver flydende, afhænger af, hvilke planter bierne har hentet nektar fra. De fleste planter i Danmark giver en honning, som med tiden vil krystallisere og blive en cremet honning. Men nyhøstet honning er altid flydende, og det er den honning, som du kan smage på Honning & Jordbærdagen.
-Sæsonen for dansk nyhøstet flydende honning er meget kort, så det gælder om at slå til, når muligheden byder sig. På Honning & Jordbærdagen serverer vi en helt lokal honning, som er indsamlet fra marker, haver og naturen omkring Givskud og omegn, fortæller Bjarne Søbye.
På lørdag den 22. juni har man mulighed for at smage den delikate symfoni af nyslynget honning og jordbær. Det sker når biavlerne kl. 11.00 til 15.30 fejrer Honning & Jordbærdagen ved et arrangement i Givskud Zoo.