Læserbrev: Ny cykelkampagne fra Vejle Kommune helt til grin 

Redaktionen har modtaget dette skriv fra Charlotte Madsen fra Vonge, hvor hun undrer sig over Vejle Kommunes cykelkampagne i forhold til sikkerheden eller rettere mangel på samme, for cyklisterne i Vonge og omegn. 

Læserbrev: På vores lygtepæle i Vonge hænger der en ny kampagne fra Vejle Kommune, og jeg kan umuligt være den eneste der tænker det er til grin?  
På skiltene står der " I Vonge cykler vi - til arbejde - til skole-" osv. På Øster Nykirke Skole har børnene cykelprøve og har besøg af landbetjenten, som skal tjekke om cyklerne er up to date. Alt imens synes jeg det er til grin - i vores lille samfund - hvor vi i årevis har kæmpet for en lille - 3 km - lang cykelsti mellem Kollemorten og Vonge. Svaret er altid - vi er på ventelisten.  

Men i lyset af klimakampen klinger Vejle Kommunes nye kampagne hult i vores del af kommunen. For vores børn kan ikke cykle sikkert i skole. Faktisk kan de ikke cykle i sikkert i byerne heller, når de skal til kammerater osv. Bevares, jeg ser da voksne cykle på arbejde - men de er voksne.  

Faktisk cykler mange i vores lokalområde og bruger de flotte omgivelser i foreningslivet på cykel og frem om tilbage på Hærvejen. Men det er ikke sikkert. Kollemortenvej er fyldt med tunge lastbiler fra tidlig morgen til sen eftermiddag - i det præcise tidsrum, hvor børnene skal transportere sig selv. Der er en meter i hver side af vejen, som er markeret af en streg og der er ingen belysning.  

Inde i Vonge by er fortovet nedsunket og det er "normalt" at køre op på det, når man skal forbi hinanden eller parkerede biler. Dags dato har jeg læst 2 artikler om dødsfald grundet påkørsel. I Grindsted er en kun 14-årig afgået ved døden efter denne og dennes kammerat går i siden af vejen og påkøres. I Fredericia er en 78-årig cyklist afgået ved døden efter at være blevet påkørt.  

Ingen af disse sager er i Vejle Kommune, men spørgsmålet er: Hvornår det, desværre, kan blive tilfældet her. Og ingen forældre i vores lille samfund har lyst til, at det er deres børn, der skal være de første. Eller være grunden til at det sker hurtigere. I en verden hvor man løfter pegefingre af de unge mennesker, at de rører sig for lidt, at de er for meget bag en skærm og hvor det for kommunen virker uoverskueligt at samarbejde med Sydtrafik om ordentlige bustider - så virker denne kampagne håbløs.  

Er kampagnen lavet for, at vi I Vonge ikke skal føle os udenfor i resten af kommunen? Eller har man en reel holdning til, at den kampagne skal give Vonge en mulighed for at bidrage til et positivt afkast? Så savner jeg at kommunen muliggør, at borgerne og især børnene, har mulighed for at cykle til deres venner og i skole, uden de skal sætte livet på spil og uden deres forældre skal køre bagved i bil eller holde vejret til de melder deres ankomst.  

Ellers kan denne kampagne arkiveres under "spild og tid og penge", og det bidrager ikke til den grønne omstilling eller klima. Tværtimod, så vil jeg mene, at den sum penge man har brugt på kampagnen, er spild af penge og medarbejdere (hvis ikke eksterne konsulenters) tid, som kunne have være brugt anderledes.  

Jeg ved, at Vejle kommune har inviteret os til at komme med input og ideer til vores samfund snarest, og de bliver også kontaktet med samme pløre, som I har fået her, og det vil også blive min indsendte ide og input.  

Charlotte Madsen - borger i Vonge på 18. år - mor til 2 børn i folkeskolen.