Kommuner får grønt lys til at lave emissionsfrie zoner

Fossilbiler kan snart være fortid visse steder i danske byer. Flere byer er allerede i gang med at planlægge zoner, hvor benzin- og dieselbiler ikke er velkommen.

Pressemeddelelse fra Samlino.dk

MILJØ: Fra 1. januar 2025 får danske kommuner mulighed for at oprette såkaldt nulemissionszoner, hvor kun fossilfri køretøjer som elbiler og brintbiler må køre.

Det har et bredt flertal i Folketinget vedtaget. Det skriver Miljø- og Ligestillingsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.

Ifølge miljøminister Magnus Heunicke er det en vigtig brik i kampen mod luftforurening.

- Trafikken er en af de største kilder til forurening i byerne. Særligt i myldretiden er luftforureningen fra trafikken dominerende på vores travle gader.

- Med denne lov giver vi nu alle landets kommuner mulighed for at indføre zoner, hvor der ikke må køre fossile køretøjer. Det kan bidrage til at reducere den lokale luftforurening og give renere luft til borgerne i området, siger Magnus Heunicke i pressemeddelelsen.

Fossilbiler på sidelinjen

De nye zoner vil gøre det ulovligt for benzin- og dieselbiler at køre i specifikke områder, og kommunerne kan selv beslutte placeringen, så længe de ikke omfatter strategisk vejnet.

Bilister med fossile køretøjer risikerer bøder og må i stedet parkere udenfor zonerne og finde andre transportformer for at nå frem.

Med salget af elbiler på himmelflugt står mange bilister midt i en stor omvæltning. Ifølge en opgørelse fra FDM er der nu over 300.000 elbiler på danske veje, og hele 57 procent af nyindregistrerede biler i september 2024 var elektriske. Andelen har været over 50procent i tre måneder i træk, hvilket understreger den hastige omstilling.

Grøn omstilling kræver investeringer

Trods den markante stigning i elbilsalget udgør fossilbiler stadig størstedelen af den samlede bilpark i Danmark. Daniel Selde, der er ekspert i biler og bilprodukter hos Samlino.dk, peger på, at udviklingen mod emissionsfri transport også kræver store samfundsmæssige investeringer.

- Det kræver en stor indsats at sikre den nødvendige infrastruktur, især i byerne, hvor plads og faciliteter allerede er under pres.

- Men med de rette investeringer kan overgangen gøres lettere for både bilister og kommuner, siger Daniel Selde.

Ifølge Miljø- og Ligestillingsministeriet vil de nye nulemissionszoner typisk blive etableret som mindre, afgrænsede områder i byerne, hvor der er kort afstand fra zonegrænsen til midten.

Det er meningen, at mange bilister vil kunne parkere uden for zonen og fortsætte til fods, med cykel eller ved at skifte til offentlig transport for at nå deres destination inden for zonen.

Muligheden for at indføre nulemissionszoner er ikke kun lavet til de store byer. Kommuner som København og Aarhus arbejder allerede på planer for, hvor zonerne kan placeres. Men loven giver alle landets kommuner frihed til at oprette en emissionsfri zone i et afgrænset område.

Næste år kan altså byde på store omvæltninger for danske bilejere. Spørgsmålet er, hvor mange kommuner der vil gøre brug af muligheden, og hvordan bilisterne tilpasser sig til den nye situation.

FAKTA: Hvad betyder den nye lov om nulemissionszoner?

- Loven træder i kraft ved årsskiftet og giver kommuner lov at oprette zoner, hvor fossile køretøjer kan forbydes.

- Det er kommunen, der kan fastsætte regler og håndhæve straf.

- Det er ligeledes kommunerne, der må bestemme placeringen. Dog må zonerne ikke omfatte strategisk vejnet.

- Loven skal reducere lokal luftforurening og give renere luft til de områder, de bliver oprettet i.

- Det er meningen, at personer med fossilbiler skal kunne gå, cykle eller tage offentlig transport til en destination i zonen