Opdateret med bisættelsesdato: Klublegenden Svend Aage Bach har forladt stadion – han blev 93 år
Natten mellem tirsdag og onsdag gik den tidligere vognmand Svend Aage Bach bort i sit hjem på Præstevænget. Det legendariske klubikon i Give Fremad sov stille ind og fik dermed den værdige afgang fra denne verden, som han havde ønsket sig.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
MINDEORD: Foreningslivet er blevet en stor skikkelse fattigere, og ikke mindst Give Fremad har mistet en sand klublegende, der har ydet en livslang og rigtig flot indsats for klubben i grønt og hvidt.
Natten til onsdag sov 93-årige Svend Aage Bach stille ind i sit hjem på Præstevænget, og det var helt, som han selv ønskede det. Han har selv udtalt flere gange, at han ønskede en værdig død, og ikke en langtrukken affære, hvor han visnede hen og ikke kunne klare sig selv.
Familien Therkelsen blev Svend Aages anden familie
Tirsdag havde Svend Aage været til læge, fordi han skrantede lidt helbredsmæssigt, og her fik han at vide, at han skulle indlægges på sygehuset i Vejle. Den idé syntes Svend Aage ikke om, så han valgte sygehusopholdet fra og tog tilbage til sit hus på Præstevænget.
Onsdag morgen kunne hans anden familie, og faste holdepunkt i tilværelsen, folkene på Engmarkgård, forundret konstatere, at Svend Aage ikke var mødt op, som han plejer. Han har passet de unge kvier, kalve og stude på gården i en del år. Familien Therkelsen med Birgit og Jens Erik i spidsen, er ikke mindst siden Svend Aages kone Sigrid døde i 2015, blevet Svend Aages anden familie.
Det var Birgit, der dagen før havde kørt Svend Aage til lægen, og det var også Birgit, der onsdag morgen kørte ind til huset på Præstevænget, hvor hun altså kunne konstatere, at Svend Aage var gået bort.
Hele egnens vognmand
Svend Aage blev født i 1930 på en gård på Østerhovedvej mellem Give og Riis. Han er ud af en søskendeflok på i alt fire, en dreng og tre piger. Han hjalp efter militærtjeneste til hjemme på gården, og det var her, han erhvervede sig sin første lastbil, en Bedford, for den nette sum af 5.000 kroner.
I 1959 køber han sin lastbil nr. 2 og havde fast kørsel ved Vejle Egnens Landbrugsauktioner, ligesom han på et tidspunkt også stod for al grisekørsel på vestegnen. Svend Aage blev ved med sin vognmandsforretning frem til 2004, hvor han i en alder af 74 år kørte lastbilen i garage for sidste gang. Her begyndte han så mere og mere at hjælpe til på Engmarkgård hos Birgit og Jens Erik Therkelsen – og det var her han holdt sig frisk og i gang til han nåede op på den anden side af 90 år.
Svend Aage udtalte selv, da han blev 90, hvor meget familien Therkelsen betød for ham.
- Arbejdet her og samværet med de andre her på gården er meget vigtig for mig. Jeg ser mange andre ældre blive hurtigt gamle, fordi de ikke har noget at lave, og jeg har det bare skidegodt her. Folkene her på gården er blevet min familie, op det sætter jeg stor pris på, ikke mindst efter at jeg mistede min hustru Sigrid i 2015.
Det var som hele egnens vognmand, at Give og omegn lærte Svend Aage Bach at kende. Her i sin elskede Bedford. Privatfoto
Over 60 år som frivillig i Give Fremad
Og så har Svend Aage også helliget næsten et helt liv til fodboldklubben Give Fremad. For hvis der er nogen, der gennem tiden er blevet synonym med fodboldklubben i Give Fremad, er det Svend Aage Bach. Helt tilbage i 1959 kom han ind i bestyrelsen som formand, og i over 60 år har han beklædt forskellige leder- og tillidsposter i klubben.
I 2019 blev han således hædret med DBUs guldnål, der er det ypperste ridderkors et fodboldmenneske kan opnå som frivillig.
De sidste mange år løftede han opgaven som holdleder på klubbens 1. hold, og her hentede han legendestatus både hos klubbens egne spillere og hos andre klubber, der i beundring så til, hvordan Svend Aage med største akkuratesse, punktlighed og ordentlighed fortolkede jobbet som holdleder.
Han mødte typisk frem 2-3 timer før hans hold skulle spille hjemmekamp på stadion og lagde trøjer og spillertøjet frem i den rigtige rækkefølge. Han hejsede flaget på opvisningsbanen, og når spillerne og trænerne ankom til stadion, var alt klar til dem.
Svend Aage var altså i den grad kendt for sin store omhyggelighed og sit høje serviceniveau omkring kampene og spillerne. Intet var for godt til Svend Aages drenge, sådan var det bare.
Men det var også ham, der var chefen i omklædningsrummet før og efter kampene – det skulle ingen være i tvivl om, og det skal forstås på den gode måde.
Spillede landskamp i 1951 mod tyskerne
Længe før vi fik internet og kunne hente kampresultater på nettet, var Svend Aage flere lysår foran sportsjournalisterne på egnen. Han havde kontakter til samtlige klubber i omegnen, og så snart en kamp var slut på eksempelvis Rask Mølle stadion, kendte Svend Aage resultatet og havde noteret det ned i sin lille sorte bog. På den måde var han et omvandrende fodboldleksikon.
Den tidligere højre innerwing var 100 procent spillernes og klubbens mand, han ville gå gennem ild og vand for sine spillere, men han kunne også godt opdrage på dem, når de blev lidt for løse i koderne. Og spillerne elskede det. Hvis gutterne blev lidt for kæphøje efter en flot sejr, så kunne han med et stort smil lige pille dem stille og roligt ned igen, selvom han var mindst lige så stolt som dem.
-Ja ja, det er godt med jer hvalpe. I er sgu’ så dygtige, men hør lige her. Jeg er da den eneste i den her klub, der nogensinde har spillet en landskamp. Og så kom historien om dengang Svend Aage var udstationeret som soldat i Itzehoe i Tyskland med sit dragon-regiment. Her spillede han en landskamp på militærlandsholdet som højre innerwing mod Norge. Og Svend Aage og hans holdkammerater vandt selvfølgelig 2-1.
Lige her blandt sine spillere og ledere stortrivedes Svend Aage Bach. De gav hans liv mening og glæde - her bliver han hyldet i anledning af sine 60 år som leder i Fremad. Foto: Give Fremad
Fik VIP-plads på stadion
Svend Aage var også involveret i andre foreninger og kan fremvise et langt liv med massevis af højdepunkter. Hans engagement i foreningslivet i Give Fremad som blandt andet formand i en årrække, Dragonforeningen i Horsens, DCH i Give osv., tegner billedet af et vaskeægte foreningsmenneske.
Og Svend Aage var et meget pligtopfyldende og disciplineret menneske med styr på tingene i forhold til de opgaver, han kastede sig ud i rent arbejdsmæssigt.
De sidste par år var han stoppet som holdleder for “hans hold” i Give, men han var en flittig gæst ved hjemmekampene, hvor hans to gode klubkammerater gennem 60 år, Børge Westergaard og Hans Christensen, havde sørget for en helt speciel VIP-plads til Svend Aage.
Og han nød at sidde der i solen omgivet af gode venner tæt på fodboldkiosken og se “sine drenge” spille flot bold i jyllandsserien, mens flere folk kom forbi og hilste på.
Vil altid være på stadion i ånden
Nu sidder han der så ikke mere, Danmarks bedste holdleder har forladt stadion for altid, men han vil altid være der i ånden på Give Stadion, og når vi nu har mistet Mr. Give Fremad, så lad os glæde os over, at himlen nu får en holdleder, der nok skal få sat skik på sagerne.
For uanset hvor Svend Aage meldte sig under fanerne som frivillig, var det altid med en stor iver efter at gøre tingene så godt, han kunne og med en fantastisk dedikation og stolthed over at være en del af en klub og et godt kammeratskab.
Der er bisættelse i Give Kirke onsdag den 18.oktober klokken 11.00, og der vil efterfølgende blive afholdt en mindehøjtidelighed.
Æret være Svend Aages minde!
Svend Aage var spillernes mand - og når han kunne fejre fødselsdag, sørgede han altid for noget godt til gutterne. Her er der dømt pizza og kolde øl - og så var der fest. Foto: Jim Hoff