Kirkbi planter skov i Karlskov tæt på kommende motorvej

Lokalråd Vejle Vesteregn afholdt årsmøde mandag den 18. november i Lindeballe Forsamlingshus, hvor et af de store punkter på dagsordenen var temaet ”Skovrejsning i lokalområdet”. Her var det Peter Vind Larsen fra Kirkbi, der fremlagde interessante oplysninger om deres planer i lokalområdet.

Af Jim Hoff og Søren Grunnet – jimhoff@voreslokalavis.dk

LINDEBALLE:: Investerings- og holdingselskabet Kirkbi Invest er en del af moderselskabet Kirkbi A/S, som ejes af Kjeld Kirk Kristiansen og hans tre børn. Kirkbi har meldt ud, at man vil investere op til to milliarder til at rejse skov på 10.000 hektar. Det ambitiøse projekt har fået navnet Evergreen.

Man er allerede i gang flere steder i landet, heriblandt også lokalt, hvor Kirkbi har opkøbt landbrugsjord omkring Vonge med henblik på skovrejsning. Og nu er projekt Evergreen så kommet til området ved Karlskov – og netop denne nyhed var et tema i forbindelse med lokalrådet Vejle Vesteregns årsmøde den 18. november.

Der var fint fremmøde til Vejle Vesteregnens årsmøde den 18. november, da i omegnen af 75 borgere dukkere op for blandt andet at høre om Kirkbis planer med skovrejsning i Karlskovområdet. Foto: Søren Grunnet

Planter primært for klimaeffekten

Her var det projektleder Peter Vind Larsen fra Kirkbi, der informerede de fremmødte om selskabets skovrejsningsstrategier og værdisæt. Han startede for 3 år siden ved Kirkbi, og han er uddannet forstkandidat og har arbejdet flere steder i verden inden for produktion af træ, ligesom han også har handlet med træ.

– Vi planter primært for klimaeffekten. LEGO når jo ud til alle verdens børn med LEGO, men vi vil også sikre en god balance imellem produktion og biodiversitet. så det handler også om for Kirkbi at investere i klima, hvor træ er et alternativ til olie og gas. Skovene kommer til at spille en stor rolle i forhold til klimaforandringer i fremtiden.Træer og planter skaber fotosyntese, og de optager og lagrer Co2.

- Formålet er at lave en investering, der ud over et økonomisk afkast også har en positiv klimaeffekt. Sagt på en anden måde: Klimaeffekten får vi på kort sigt ved at træerne lagrer Co2 fra atmosfæren – og på lang sigt ved at producere det træ, som vi behøver for at komme i mål med den grønne omstilling, pointerede Peter Vind Larsen.

Det betyder, at Kirkbi vil sidde på 3 forretningsområder: Plastik (Lego-produkter), energi og biogen, herunder skovbrug.

Nåletræer prioriteres

Det er som sagt Kirkbis målsætning at erhverve sig 10.000 hektar jord på 10 år, og selskabet har på 3 år købt 2800 hektar, hvoraf de 280 er nyplantede.

-Målet er at vi i 2025 har nybeplantet 500-600 hektar. Vi finder ejendomme hos mæglere og efter mund til mund metoden. Når vi har fundet et område, handler det om at vurdere, om ejendommen er egnet til skovrejsning. Et nyt sted skal helst indeholde minimum 50 hektar med muligheder for min 300-400 hektar på sigt, forklarede projektlederen

Når der er enighed om salg mellem lodsejer og Kirkbi, går der minimum 2 år, inden der bliver lavet skovrejsning. Eventuelt suppleres der med tilkøb af jord fra nabo, og muligvis droppes dræn, inden området plantes til med skov, og der laves så åbne vandløb.

I processen med nybeplantning handler det også om valg af bevoksningstyper. Her kunne Peter Vind Larsen oplyse, at nåletræer vokser hurtigere og optager Co2 hurtigere. Derfor vælges der mest nåletræer som beplantning - med lys åbninger. Pga. krondyr indhegnes ny beplantning de første 10 år, og derefter fjernes det. De nye skove er åbne for offentligheden.

Starter i 2026 i Karlskov

Lokalt er der plantet 40 hektar i Riis, og i 2026 kommer Evergreen-projektet så til Karlskov.

-Vi har købt ejendomme tæt på den kommende motorvej (Give-Haderslev, red.) , hvor ejer er træt af usikkerheden ved at have jord tæt på motorvej. Vi køber mest jord på lettere jordtyper, og her er flaskehalsen for os at købe jorden. Kirkbi søger tilskud til skovrejsning, så længe der er nok penge at søge af. Når der søges tilskud til skovrejsning, bliver det til fredskov, forklarede Peter Vind Larsen.

Der blev på mødet spurgt ind til, om der er en prisliste på jord? Og her lød svaret fra Vind Larsen:Nej, det er der ikke

Et velbesøgt og informativt møde - og med en lidt anden dagsorden end dengang det handlede om solcelleparker i området.

 

 Formanden for lokalrådet Vejle Vesteregn, Niels Uth, her foreviget sammen med Peter Vind Larsen. Foto: Søren Grunnet