Kan du foretille dig, at kirken i Farre lukker? 

Den 17. september er der valg til menighedsrådet i ved Farre Kirke, og det er ret afgørende, at man får fyldt de fem pladser i rådet op, hvis den lille landsby skal bevare sit faste holdepunkt for borgerne i byen i mange af livets faser. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

FARRE: - Det er interessant og meningsfyldt arbejde. Man har indflydelse og man er med til at bevare en vigtig kulturinstitution, når man sidder i et menighedsråd som det i Farre. Og ikkemindst er det vigtig med et menighedsråd, hvis man vil bevare den lokale kirke. 

Det er hovedbudskabet i den snak avisen har torsdag formiddag med menighedsrådsformand Anne Birgitte Jørgensen og næstformand Hans Jørgen Smedegaard Olsen.  

3 fortsætter i rådet - så der skal findes mindst 2 nye 

Vi står på kanten af et kommende menighedsrådsvalg den 17. september, og her er det et faktum at det pt. 4 personer høje råd (kører på dispensation, idet reglerne tilskriver, at der skal være 5 medlemmer i et menighedsråd) bliver decimeret til 3, og derfor skal der findes to nye medlemmer. 

-Vi har en person på bedding, der har giver positivt tilsagn, så vi mangler altså en person mere og gerne også en suppleant eller to. For at være valgbar kræves det, at man er medlem af Folkekirken, og at man bor i sognet, og selvfølgelig at man er klar til at yde et stykke frivilligt arbejde og er klar til at gøre noget for Farre, forklarer Anne og Hans Jørgen. 

Kan ende med en lukning af kirken 

Hvis man ikke får valgt et nye menighedsråd i Farre, kan det betyde at man enten ‘fusionerer’ med menighedsrådet i Give og dermed får 1-2 medlemmer i det store menighedsråd, eller worst case scenario, at kirken lukker og bliver en såkaldt lejlighedskirke, som det er tilfældet i Vorslunde, der udgør det tredje ben i Give-Vorslunde-Farre kirkesognet. 

-Som medlem af menighedsrådet for man indflydelse. Man er for eksempel med til at vælge præst, når der skal ansættes. Man er med inde omkring budgetstyring og fordeling af penge til diverse aktiviteter. Vi er med inde over i forhold til vedligehold af kirken osv. Vi har også noget at skulle sige i forhold til liturgien (gudstjenestens indhold og forløb). Generelt kan man sige, at et menighedsråd er et lille nærdemokrati med stor indflydelse, og at vi er med til at forvalte vores kulturarv, så det her er virkelig meningsfyldt arbejde, pointerer Hans Jørgen.  

Tænk lige over kirkens betydning 

Både han og Anne fortsætter i rådet sammen med Søren Jepsen, og de ser gerne, at man kan fortsætte med at have et selvstændigt menighedsråd for Farre Kirke.  

-I det daglige er der nok ikke mange, er tænker over kirkens betydning for lokalsamfundet. Den står der jo, og har altid stået der. Men kan man forestille sig, at man som lokal borger pludselig ikke kan holde barnedåb, konfirmation, bryllup og begravelse i Farre Kirke, som man altid har kunnet gøre det?  

Farre Kirke har procentuelt fine kirkegængertal 

-Vi ser helst ikke, at det kommer dertil, at folk pludselig opdager at de ikke kan undvære kirken, fordi den ikke er der mere. Vores Kirke ligger mht. Besøgstal ved gudstjenesterne procentuelt i den flotte ende. Vi ligger fast på en 12-16 kirkegængere, mens man i Give nok er midt i 20’erne fra gang til gang, fortæller Anne. 

Menighedsrådsvalget i Farre ligger den 17. september klokken 19.00 i Kulturhuset (den tidligere skole). Der serveres kaffe, kage, øl og vand, og det er Anne og Hans Jørgens store håb, at når valghandlingen er slut, at man kan gå ud med hævede arme og deklarere et nyt 5-personer højt menighedsråd i den lille landsby

 Foto: Anne Birgitte Jørgensen, formand i Farre menighedsråd, og næstformand Hans Jørgen Smedegaard Olsen, er nervøse for kirkens fremtid i forhold til at kunne samle medlemmer nok til menighedsrådet den 17. september. En kirke uden menighedsråd er et absolut skrækscenarie. Foto: Jim Hoff