Julemarkedet i Thyregod – det har da været der altid, eller hvad?
Det traditionelle julemarked i Thyregod føles som en event, der altid har været der. Men sådan er det langt fra. Du kan her læse baggrunden for, at det fine julemarked opstod, en fin historie om lokal sammenhængskraft og sammenhold på tværs af foreningslivet.
Af Lone Jørgensen og Kim Johannsen
THYREGOD: Noget bliver nogle gange nærmest en selvfølgelighed. Når vi som arrangører af det fælles julemarked i Thyregod tænker tilbage, kan vi knap nok huske hvordan det var "før", og hvor lang tid siden det er, at det blev som vi nu kender det.
Oprindeligt havde Thyregod, ligesom de fleste andre større og mindre byer og lokalsamfund, en række foreninger som hver især lavede sine tiltag med julehygge, klippe-klistre og salg af æbleskiver - problemet var bare, at det alt for ofte var de samme som skulle besøge både det ene og det andet arrangement, og ofte gengangere som skulle planlægge og udføre arrangementerne.
Hvorfor ikke slå det hele sammen til ét stort julemarked
Deraf opstod ideen: Lad os slå os sammen, sådan at fælles kræfter kan få "alle-mand-af-huse" på én gang - et ordentligt brag, hvor hele byen kan mødes, og hvor det er spændende at besøge for både besøgende og personer som har noget på hjerte.
Tanken var god nok, sværere var det at få stablet et set-up på benene første år, men den lokale borgerforening støttede både tanken bag og gav et økonomisk starttilskud. Foreningerne gik sammen, og da dørene kunne åbnes sidste lørdag i november, blev det klart at ideen holdt vand. Masser af gæster, kendte og ukendte ansigter, god stemning og masser af handel og hygge.
Populært blandt udstillerne
Den dag i dag er Thyregod julemarked fortsat stedet, som samler udstillere med en bred vifte af varer og tjenesteydelser. Det er stedet, som tilbyder nogle hyggelige timer for hele familien - stadig med gratis adgang for store og små - stadig med underholdning og lotterier - og stadig som stedet, man mødes med familie, venner og naboer.
Der er rigtig mange udstillere, som allerede fra februar måned har meldt deres ankomst igen i år, og en stribe nye ansigter med nye varegrupper har meldt sig under jule-fanerne - dejligt med variation og nyheder hvert år. Det betyder så også, at der her 2½ måned inden afviklingen er fyldt godt ud i hallen, men alligevel ikke mere end at der er en god håndfuld ledige stande som man kan blive den heldige udstiller i, hvis bare man kommer først-til-mølle.
Koordinator Kim Johannsen fortæller, at der hvert eneste år ender med at være udsolgt - godt for det samlede julemarked, godt for udstillerne og deres varer, og godt for de besøgende.
Baseret på frivillig arbejdskraft
Det er stadig de mange frivillige, som skaber et julemarked, som det der er hvert år i Thyregod, lige fra de som planlægger og laver aftaler, over de som deltager med deres håndværk og produkter, og de som støtter med gevinster og annonce sponsorering, og ikke mindst de som klargør Thyregod hallen både før og efter - alle er (ulønnede) tandhjul i det samlede værk.
På den måde kommer overskuddet stadig tilbage til de arrangerende foreninger, ligesom alle besøgende har perfekte muligheder for at komme hjem med det de lige mangler, om det er juledekorationen, nyt julepynt, noget spændende at spise/drikke, eller måske gaven til værtinden. En win-win situation, som gentages igen her i 2024, nærmere bestemt d. 30. november.