John har solgt tøj til egnens herrer i 35 år – og nu er næste generation sat i spil

1.maj 1985 blev den dengang 23-årige John Juhl sat ind som bestyrer af Ebbe Olesens herretøjsbutik i Vestergade i Give. Han var decideret headhuntet fra en stilling som butiksassistent hos Søjberg i Tørring. For 4 år siden kom der endnu en Juhl til i skikkelse af Casper Juhl, og dermed var skinnerne lagt til en glidende generationsovergang.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

DET GODE BUTIKSLIV: I 1989 fik den daværende bestyrer af Olesen Tøj i Give, John Juhl, et tilbud fra butikkens indehaver, Ebbe Olesen, som han lige skulle hjem og tygge lidt på.

-Vil du ikke købe min butik, lød tilbuddet fra den garvede tøjmand. Og det ville John godt, da han først lige havde vendt denne ganske store beslutning med sin hustru Hanne. John var 1. maj 1985 gået ind som bestyrer af Olesen Tøj i Give efter i en håndfuld år som butiksassistent hos tøjbutikken Søjbjerg i Tørring.

Stor udvidelse af butikken i 1990

- Jeg overtog så butikken 1. oktober 1989, og på det tidspunkt var butikken for længst blevet en del af Din Tøjmand-kæden. Jeg drev så butikken i en 4 år under Ebbe Olesens vinger, og allerede dengang var der mange ting og tanker i spil, idet butikken nok stod foran en modernisering. Men så gik det ellers slag i slag. I foråret 1990 blev butikken dobbelt så stor, da vi udvidede med de kvadratmeter, der havde huset glarmester Kristian Greens butik i bygningen.

- Apropos Karsten Green, så var det således at da jeg overtog butikken i 1898, så fik vi lavet en klausul, hvor jeg i en treårig periode havde førsteret på at købe ejendommen af Green. Og det gjorde jeg så i foråret 1993, og dermed var døren fremadrettet åbnet for flere muligheder, fortæller John, der med 35 år på bagen i butikslivet naturligvis har oplevet det meste.

Som butiksejer lærer man nemlig at manøvrere i cirklen med gode og dårlige år.

-Det er jo lidt den der fortælling om de 7 gode år og de 7 magre år. Det har vi da også været igennem som butik. Og her lærer man med alderen at finde balancen, og som Casper så rigtig pointerer, så har vi bare været begunstiget af at have gode og trofaste kunder, der forstår vigtigheden af, at de handler lokalt. Vi støtter jo omvendt mange foreninger i byen med sponsorater, og så er det dejligt, at folk også støtter os.

 

Det er denne stærke trio, der i dag møder kunderne hos Din Tøjmand: Andreas Lassen Kristiansen og Casper og John Juhl.

Åbner Sportigan i 1995

I 1994 begyndte der så lige pludselig at ske ting og sager på jordstykket mellem Din Tøjmand og Fancy i Jernbanegade. Her blev der bygget en helt ny butik, og det skulle vise sig at være byens nye store flotte sportsbutik, Sportigan, der åbnede her med John og Hanne Juhl som indehavere i oktober 1995.

- Man kan jo godt sige, at der var ret mange ting på spil her for en 30 år siden: Vi overtog butikken, vi købte bygningen, og så byggede og åbnede vi lige en sportsforretning, siger John. Her var det gode folk som Claus Brinch, Michael Christiansen, Tina Kubel og Monica Kousgaard, der sammen med Hanne Juhl skabte grundlaget for den fine og velfungerende butik, som Sportigan er i dag.

I dag er det Morten Derdau, der har været i Sportigan i 22 år, og Dennis Madsen, der sammen med Hanne Juhl udgør den stærke trio i butikken.

Familieforøgelse i butikken i 2021

I januar 2021 vender Hanne og Johns søn, Casper, tilbage til Give og Din Tøjmand. Han havde i 7 år været ansat hos Kaufmann Quint i Herningcentret, først to år i lære og siden 2016 blev det til 4 år som butikschef.                                                                                            

- Jeg var faktisk rigtig glad for mit job som butikschef hos Quint. At jeg endte i denne her branche lå ligesom i kortene, Fra barnsben har jeg jo været meget nede i butikken hos mine forældre. Butikken var mit andet hjem, og jeg blev ret tidligt fascineret af mode/tøjbranchen. Der sker så det, at min far ved udgangen af 2000 pludselig er to mand i underskud i butikken. Det satte lidt nogle tanker i gang om at vende hjem og træde til – og så var jeg måske også ved at blive lidt for gammel til Quint-universet (15-25 år, red.). Jeg brændte nok også efter at få mere indflydelse efter 4 år som butikschef, så det blev back to Give, konstaterer Casper med et smil.

Team Sportigan består i dag af Hanne Juhl, Morten Derdau og Dennis Madsen. Sportigan åbnede i 1995 i en helt nybygget butik ved siden af Din Tøjmand. Foto: Jim Hoff

Fra lønmodtager til medejer

Han startede op lige midt i coronaen, så hans nystartede karriere som tøjmand i Give startede med 3 måneders ’ferie’, idet butikkerne det meste af tiden skulle være lukkede under pandemien

- Mens butikken var lukket ned, foreslog jeg, at vi fik lagt nyt gulv, et projekt vi alligevel skulle i gang med, så hvorfor ikke gøre det, når butikken alligevel skulle være lukket. Da vi så havde fået tømt butikken for tøj osv., besluttede vi, at vi lige så godt også kunne male butikken, s det gjorde vi. Vi stod dermed knivskarpe med en næsten ny butik og ny besætning, da vi igen måtte åbne op, fortæller Casper, der var glad for, at han kunne vende tilbage til Give hos Din Tøjmand med en del rutine og knowhow i forhold til at drive en butik og på den konto komme med noget ballast og være med til at sætte sit præg på butikken – hvor han for øvrigt også er medejer og dermed ikke ’kun’ er lønmodtager, men investor med hjerteblod. Og hjerteblodbutikker, det er jo netop det, der kendetegner butikslivet i Give.

Tilbage til Give med bred ballast

Han bor nu i Give sammen med sin kæreste Keisha og sønnen Nohr på 2 ½ år. At han kunne vende tilbage med erfaring som chef var kun en ekstra ballast for Casper og et ekstra gode for John og butikken

- Man lærer at holde styr på tropperne som butikschef, og jeg havde da også en vis succes med det. I 2018 blev Quint-butikken i Herningcentret den butik med mest vækst, og så bliver man da stolt, når man er med til at sætte den slags positivt præg på butikken.

John og Hanne bliver til mor og far på 1. salen

Casper har for øvrigt masser af ros til Din Tøjmands kunder for i 35 år trofast og loyalt at have bakket op om butikken – både i gode og svære tider.

- Der har været en finanskrise, der har været corona og så er der krigen i Ukraine med de dertil hørende stigende priser på energi og den stigende inflation. Her er vi godt nok stolte af vores kunder, fordi de virkelig har holdt deres handel her lokalt. Nu har jeg været her i butikken i 4 år og har ikke fortrudt et eneste sekund. Jeg har et supergodt samarbejde med John, han er meget lyttende og vi har nogle gode dialoger om butikken, varesortimentet osv. Jeg nyder også godt af Johns erfaring, og vi er et godt team, der forstår at udnytte hinandens kompetencer. Jeg kalder bevidst min far for John og min mor for Hanne, når vi er her i butikken, Det handler om at være professionel også udadtil i forhold til kunderne, men når vi går op på 1. sal, så hedder de da mor og far igen

Fine input til butikken

I forhold til at få sin søn med ind i butikken og som en del af den daglige drift har han kun positive ting at sige.

-Vi tænker faktisk meget ens og har ganske få kontroverser. Casper er god til at lytte til den ’gamle ræv’, og jeg er bestemt også lydhør overfor hans argumenter. Han er jo det nye friske pust med et ungdommeligt take på tingene og har da også kommet med fine input til varesortimenter osv.

Og så også lige en god nyhed fra butikken.

- Vi har nu endelig fundet en nye elev, Andreas Lassen Kristiansen fra Børkop. Han er tidligere elitefodboldspiller fra Horsens, men nu går han efter en karriere i mode/tøjbranchen, og vi er glade for, at han valgte os her hos Din Tøjmand i Give. Han er startet den 15. september, og det er lækkert, at vi nu er fuldt team både her hos Din Tøjmand og hos Sportigan, lyder det næsten i kor fra to gange Juhl.

Vi sælger oplevelser, ikke kun tøj

For John og Casper handler det at have en velrenommeret herretøjsbutik i Give ikke kun om at sælge varer.

-Vi vil gerne understrege, at vi ikke kun er en butik, der sælger varer. Vi sælger gode oplevelser for kunderne, vi er klar med vores faglighed og med guidning og med rigtig god service, så vores kunder går herfra med en god oplevelse. Vi elsker også at få nogle gode snakke med vores kunder, det handler om at skabe den gode jordnære stemning, så folk føler sig hjemme her i butikken. Vi har et motto her i butikken, de tre S’er: Service, service og service. Det har vi gået efter i nu 35 år, og det er da gået ret fint med det, konstaterer John og Casper.

I forbindelse med jubilæet afholdes butikken 3 dage med fokus på tallet 35. Det sker fra torsdag den 3. til og med den 5. oktober, og hvordan tallet 35 har indflydelse på priser og åbningstider, det kan du se meget mere om i den annonce, som Din Tøjmand bringer andetsteds her i avisen. Der vil over de tre dage være hapsere, guf til ganen og maven, og både vin og champagne i anledning af det flotte jubilæum.

 

Her har vi dem så: Det samlede team, der servicerer kunder hos Din Tøjmand og Sportigan i Give. Foto: Jim Hoff

Billeder