Isskulpturfestival 2024: Her kan du læse om de 9 kunstnere - heriblandt en lokal debutant
Lørdag den 14. december går det igen løs, hvor en masse bundfrosne isblokke af kreative kunstnere bevæbnet med el-save og ishakkere forvandles til små iskolde kunstmirakler med begrænset levetid. I år er der 9 iskunstnere fra ud- og indland på banen i Give midtby, og dem kan du læse lidt om her.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
IS I GIVE: I 2016 oplevede vi for første gang den kreative og kunstneriske istid i Give, da Isskulpturfestivalen havde premiere. Der er smeltet meget is i åen siden da, men denne herlige iskolde event har overlevet både små og store samfundskriser – og at indlandsisen ved polerne er ved at blive smelte.
Isskulpturfestivalen er blevet et stærkt folkeligt samlingspunkt midt i december, for her er der masser at se på og tage sig til for hele familien – også børnene. Tænk blot på hvor mange små flittige hænder, der har brilleret ved Ice For Kids gennem de nu 8-9 år istiden har været på besøg i Give.
2 udenlandske og 7 danske kunstnere
I år stiller 9 kunstnere op for klokken 10.00 at gå i gang med at omforme en stor gang bundfrossen vand til kunst. Det er 7 danske, heriblandt en lokal ”isbjørn”, og 2 internationale kunstnere, der kommer fra Østrig og Bulgarien.
Herman Gschaider er fra Østrig, men bor og arbejder i Bulgarien, hvor han bor sammen med en af årets andre kunsterne, Kristina Yosifova. Herman er en skulptør med mange internationale udstillinger kloden rundt på cv’et. Han arbejder i sten og træ
-Jeg ånder for at leve som kunstner, det at formgive og give struktur til et materiale, det at omsætte mine fantasier til kunst, det er det jeg brænder for. 40 år med egne skulpturer og værker, og ikke kopier af hvad man kan se på museer verden over, viser ret godt, at min livsfilosofi maner alle skeptikere til jorden, når de spørger om, hvad jeg laver af – og hvordan det er muligt, siger Hermann Gschaider.
Fotocollage: Jim Hoff
Kristina Yosifova er en professionel bulgarsk skulptør. I 2002 havde hun taget både en bachelor og en kandidat fra det Nationale Kunstakademi i Sofia plus en master i skulpturer.
Kristina foretrækker at arbejde på området med abstrakte skulpturer, hvor hun elsker at eksperimentere med forskellige forker, strukturer og linjer. Hun er inspireret af naturen og den verden der omgiver hende.
Hun har deltaget i mange større udstillinger i Bulgarien og udlandet, over 30 internationaler symposier i Europa, Asien osv.
Susanne Ahrenkiel er en velkendt skikkelse til isskulpturfestivalen. Vi har ofte set, hvordan hun maler med en helt særlig teknik i isen. Hendes teknik er uovertruffen og umådelig smuk, hvor hun kombinerer is med ild og farver.
-Flammen og farverne er det magiske input, fortæller Susanne Ahrenkiel, der holder meget af når, det er super råt og meget fint i samme åndedrag.
Hun er uddannet maler og skulptør, ved Kunstakademiet i Geneve i 1991., og hun har gået på den Nordiske kunstskole i Karleby, Finland og skulptur kursus på Rhode Island School of Design (RISD) i Providence, USA.
Søren Lyngbye er også en velkendt figur til isskulpturfestivalen i Give, og han har også været i Harbin, Kina i 1987 og 2010, hvor han deltog i verdens største og mest betydningsfulde isfestival. Han har desuden lavet et stort antal kæmpeskulpturer. Han er uddannet som grafiker og billedhugger på Bellas Artes, San Miguel de Allende, Mexico. Han har gået på Det Jyske Kunstakademi, Århus, og på Akademia Sztuk Pieknych, Krakow, Polen. Siden dimittering fra Kunstakademiet har han lavet radio, foredrag, udsmykninger, scenografi, kunstneriske opgaver, design.
Helle Rask Crawford er uddannet cand.med. fra Københavns Universitet. Hun har som kunstner modtaget undervisning af Keld Moseholm, Ulrik Hoff, Tove Elmquist Nielsen, Troll Bille og Eskil Hauchrog. Hun har taget videreuddannelse i henholdsvis USA og Australien.
Helle Rask Crawford har siden 2009 deltaget i utallige udstillinger i ind- og udland og har inden for de seneste år modtaget en række priser/præmieringer. Hun er tillige formand for Dansk Billedhuggersamfund – 2021og bestyrelsesmedlem i Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsen Legatet.
Lea Esther arbejder som og er uddannet kunstkonservator, men skaber også selv kunst. Hun ser sig selv som både håndværker og kunstner. Lea Esther laver kunst, farvesætning og vægmalerier for private og erhverv. Hun er desuden uddannet i og arbejder med restaurering og konservering af kunst.
Fotocollage: Jim Hoff
Freja Niemann Lundrup er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi i 2018. Hendes skulpturelle praksis kredser om “materiens reaktioner”. Med udgangspunkt i kroppen og fokus på påvirkning, tilpasning, forståelse og misforståelse, undersøges sammenhæng mellem ydre og indre forhold.
Skulpturernes former befinder sig et sted mellem det, der er genkendeligt som en krop eller kropsdel, og noget der er langt mindre fikseret og nærmest flydende.
Hun modtog Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legats Talentpris i 2021 og Tychos Fonds Pris I 2022. Hun har deltaget i gruppeudstillinger i ind- og udland bla. “S.E.S” Kunstcentret Silkeborg Bad (2021) “Trailerpark” Augustiana Kunstpark (2021).
Lisbeth Krag er uddannet ved Det Fynske Kunstakademi og har siden arbejdet i Italiensk marmor.
-Jeg henter inspiration i naturen og i særdeleshed ved havet og stranden.
Værkerne er skabt i en fascination af naturens former, mønstre og strukturere. Jeg ønsker i et enkelt sprog at forvandle det hårde materiale til bløde former. Former som vækker lysten til at røre og sanse. Værkerne egner sig til både private hjem, institutioner og virksomheder.
Knud Buhl er isskulpturens lokale indslag, og han er blandt andet kendt her i byen for skulpturen ’Arven’, der hilser folk velkommen til Give ved indfaldsvejen ved Torvegade. Det er første gang, at Knud Buhl deltager ved isskulpturfestivalen – noget vi er mange der har ventet på med længsel – og han stiller op med et helt specielt værk
Knud har været nede i frysehuset ved Søren Cip, der er billedhugger og tovholder i Ice Team. Buhl har selv været med til at igangsætte tilblivelsen af sin egen isblok. I den er der nemlig nedfrosset et træ, hvor der er sat små røde frugter på.
Knud vil så den 14. december komme til at arbejde med denne isblok, så træet skæres fri i et eller andet omfang. Alene på det grundlag er der en rigtig god grund til at besøge isskulpturfestivalen – for mon ikke den gode Knud har en eller anden fortælling om sit is-kunstværk, som det er værd at høre?
Husk at isskulpturerne er et helt specielt syn at opleve ved aftentide, hvor de står i nattemørket med lys på og dermed skifter karakter og giver nye visuelle oplevelser. Bestemt en aftentur gennem midtbyen værd.
Fotcollage: Jim Hoff