Givskud Zoo inside: At drive en dyrepark kræver også forskning og videnskab - oplev det på tæt hold

Hvad foregår der egentlig bag kulisserne i en dyrepark som Givskud Zoo ud over fodring af dyrene og rengøring af anlæggene? Mon der skulle snige sig både noget forskning og videnskab ind i arbejdet? Det kan du få svar på når Givskud Zoo afholder eventen ”Videnskab i Zoo” lørdag den 24. og søndag den 25. juni.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

DYRENES VERDEN: Er du egentlig godt klar over, at der sker rigtig meget bag kulisserne i en dyrepark som i Givskud Zoo. Det de besøgende ser, er jo de herlige dyr og deres muntre gøren og laden. Men for at vi som gæster kan nyde Danmarks mest populære dyrepark skal der arbejdes målrettet og på fagligt højt niveau i kulisserne.

For det at holde en dyrepark gående det kræver altså en del mere end at fodre dyrene og gøre rent efter dem i deres respektive anlæg. Der ligger simpelthen et hav af timer med forskning og videnskab bag en succeshistorie som Givskud Zoo.

For at give folket et unikt indblik i de her ting, lancerer Givskud Zoo eventen ”Videnskab i Zoo”, og det foregår over to dage i weekenden lørdag den 24. og søndag den 25, juni.

Her kan man besøge forskellige stationer rundt om i parken og få indblik i, hvordan Givskud Zoo – Zootopia arbejder med forskning, og ikke nok med det: Du kan også selv komme i sving med at løse opgaver, der kræver godt brug af dine sanser.

Foto: Givskud Zoo

Løver & Pingviner på programmet

De forskellige aktiviteter fordeler sig på fire arbejdsstationer/dyreanlæg. De dyr, der lægger ”stue” til, er pingvinerne, løverne og næsehornene – og så bliver der også lige tid til at kigge forbi zooscenen.

Lad os starte med det sidste først. I zooscenen får man et eksklusivt indblik i, hvordan det ser ud, når formidleren dissekerer et dødt dyr.

Hos nogle af parkens senest tilkomne indbyggere, pingvinerne, kan man komme på besøg i deres anlæg, og her får man mulighed for at tilegne sig kompetencer, der gør en i stand til at genkende de enkelte dyr. Her kan man selv prøve at afkode dyrenes numre, og hvis man er frisk på det, kan man også lave et genkendeligt pingvinarmbånd til sig selv. Det må være gaven til kvinden, der har alt, smiley.

Nu hed Givskud Zoo jo Løveparken i gamle dage, så naturligvis skal vi også et smut forbi junglens konge. I løvestalden får du forklaret, hvordan en løve ser, og her kan du selv prøve at læse gennem linsen fra et øje samt træne en ven eller et familiemedlem, ligesom dyrepasserne træner med dyrene. Det lyder virkelig interessant.

 

Foto: Givskud Zoo

Husker du Brutalis?

Mange husker nok det danmarksberømte Næsehorn, Brutalis, der var tæt på at blive lige så populær en TV-skikkelse som grisehandleren i Matador. Og under weekendens event får man også lejlighed til at hilse på en af Brutalis’ artsfæller i næsehornsstalden.

Her kan man høre om drægtighed hos næsehorn, og hvis du er rigtig sej, du kan prøve at tage en afføringsprøve fra et næsehorn. Når vi nu er godt i gang hos næsehornene, kan man også få et indblik i, hvilken sans der er den vigtigste hos mennesker og næsehorn. Mon det er den samme sans?

 Forskningen er yderst vigtig  - ikke mindst for dyrenes ve og vel

- Selve forskningsdelen i Givskud er en af parkens hjørnesten, hvor man via en masse viden om dyrene bedre kan blive stand til at bevare truede dyr i zoologiske haver som den i Givskud – og den vej rundt også erhverve sig viden, der kan være med til at hjælpe dyrene til bedre overlevelsesmuligheder i naturen, fortæller Susanne Toft Henriksen, der er formidler og biolog i Givskud Zoo.  

Susanne kan ydermere berette, at forskningsdelen også indeholder en undersøgelse af dyrenes organer adfærdsobservationer, som kan være med til at give afklaring på en række spørgsmål.

- Derudover handler det også om indsamling af data om dyrene for eksempel levealder og parringer, indsamling af afføringsprøver eller indsamling af vævsprøver blandt andet pels og spyt.

Med i europæisk fælles database

Som man nok kan forstå af ovenstående informationer, kan man altså ved eventen ”Videnskab i Zoo” tilegne sig en masse god og interessant viden om, hvordan og hvorfor forskning er en naturlig del af dyreparkers arbejde med dyrene.

Man kommer også ind på, hvordan de indhentede resultater løbende analyseres, og ny viden registreres i en fælles europæisk database for zoologiske haver og dyreparker. For naturligvis er man også i Givskud Zoo en del af et stort netværk indenfor dyreparkbranchen.

 

 Foto: Jim Hoff

Program for Videnskab i zoo den 24. og 25. juni 2023 ser således ud:

 I Pingvinanlægget på P1 kl. 10.30 til 15.30

Hør om hvorfor vi skal kunne genkende de enkelte dyr
Lær hvordan vi ser forskel på dyrene
Lav et ”pingvinarmbånd” til dig selv
Konkurrence: Kan du afkode dyrets nummer?

 I næsehornsstalden på P2 kl. 11.30 til 15.30

Hør om forskning i frugtbarhed hos næsehorn
Se film om ultralydsscanning af et næsehorn
Tag selv en afføringsprøve fra et næsehorn
Konkurrence: Hvad er næsehornets vigtigste sans?

 I løvestalden på P3 kl. 11.00 til 15.30

Hør om kunstig befrugtning af løver
Se dyreøjne og læs gennem en linse fra et øje
Se film om mærkning af løveunger
Træn en ven – uden ord – ligesom vi træner dyrene
Konkurrence: Hvordan ser en løve? Hvad er plysløvens chipnummer?

 Dissektion i Zooscenen på P3 kl. 14.15 til 15.00

Hvordan ser et dødt dyr ud inden i? Formidleren dissekerer et dyr og fortæller om organerne

NB: Alle aktiviteter er gratis, når entré til parken er betalt. 

Billetter kan købes HER

 Foto: Jim Hoff