Fuldstændig som i de go’e gamle dage: Stor opbakning til museets fine høstmarked

Museum Give har rystet fjerene efter corona, energikrise og kampen om statslige midler og står nu på kanten til en helt ny start med friske kræfter, nyt blod og en topmotiveret tilgang til for alvor at få sat museet både på det nationale og det lokale landkort. Første rigtig store tiltag, høstmarkedet, blev en tiltrængt og velfortjent succes for det nye hold.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

GIVE: P-pladsen var plastret til med biler, folk myldrede forventningsfulde til og for lige at toppe det hele, så var ’chefen på 1. sal’ i så godt lørdagshumør, at han, som et stærkt symbol på den medgang vi alle ønsker for museet, lige sendte det smukkeste sensommervejr ned over Museum Give, da den nykonstruerede kulturinstitution lancerede museets første større udadvendte tiltag, høstmarkedet.

Museum Give står både billedligt talt og rent faktuelt ’på kanten’, økonomien skal på ret kurs efter nogle hårde år, og det nye hold på museet, der udover museumsleder Mathias Christiansen Broch, består af de tre museumsinspektører Celia Ekelund Simonsen, Rune Thøgersen Clark og Mads Struwe Jeppesen samt Heidi Kjærsgaard i administrationen, har sammen med museets bestyrelse lagt en strategi og ’kampplan’, der skal lede museet sikkert ind i fremtiden.

En plan, der blev fremlagt og clearet på en ekstraordinær generalforsamling i september måned, og her den første lørdag i oktober var vi så vidner til den første større event, som formuleret i overordnede termer skulle få folket tilbage til museet. Og det lykkedes på bedste vis.

-Akkurat som i de go’e gamle dage

Det 10 timer lange høstmarked sad lige i skabet og tiltrak folk fra nær og fjern. Det var stemningsfuldt, det var hyggeligt, ja det var ”akkurat som i de go’e gamle dage”, som en af gæsterne udtalte til avisens udsendte. Og lad os bare konkludere, at det vel næppe er det værste skudsmål man kan få, når man befinder sig på et museum, der jo netop handler om at bringe de ’go’e gamle dage’ tilbage til folket.

Det er meldt klart ud, at Museum Give skal drives på andre præmisser, end det oprindelige, hvis man skal bevare statsstøtten. Omvendt vil man også gerne bevare det lokal tilknytningsforhold, og det er via denne balanceakt, at det nye hold på museet skal manøvrere institutionen sikkert gennem det stormomsuste kulturelle ocean.

Det første man som gæst mødte på museet til høstmarkedet var en frisk mjødbrygger, og bedre indgangsvinkel til et besøg på museet kan man vel næppe forstille sig. Foto: Jim Hoff

Stærk lokal medspiller

Man er dog ikke i tvivl om, at Museum Give har til hensigt at være en aktiv medspiller her i lokalsamfundet og at man gerne vil byde ind, når byen kalder. Det har vi set både til Foreningernes Dag, hvor museet lancerede et kærkomment comeback til de populære vafler i midtbyen, samt til handelsstandsforeningens udendørs modeshow, hvor museet stillede op på den røde løber på scenen med både pastor Mathias og lokale høstarbejdere med dertil hørende friske rødkindede malkepiger i lineuppet.

Disse fine og stærke signaler blev heldigvis, og fuldt fortjent, konverteret til masser af goodwill denne fine høstmarkedslørdag, hvor museet havde sat et flot program sammen med en lang række forskellige boder og værksteder. Kunne man købe vafler? Ja da, og kaffe, pølser, brød og øl og sodavand. Og allerede vedankomsten fin man den første hyggelige snert af ’høst i gamle dage’. Idet man her blev mødt af en autentisk mjødbrygger med langt skæg og glimt i øjet, samt og en gammel grå Massey Ferguson, som de yngste kunne boltre sig på.

Skolebesøg og gang i hofterne

Alsidigheden af de forskellige boder blev suppleret af sjove besøg i skolestuen, hvor den strenge overlærer Clark gav smagsprøver på, hvordan vores oldeforældre lærte bogstaver og fik banket paratviden ind i den mentale harddisk.

Derudover genlød museet flere gange af god gammeldaws spillemandsmusik, da først Thyregod Spillemænd og senere Charmille Bollywood & Indian Classical Dance og afslutningsvist Lindeballe Folkedans fik hevet folket ind i dette alsidige musikalske univers – og ud på dansegulvet. Der kom gang i hofterne og smilebåndene, skal vi hilse at sige.

Der blev rigtig hygget og snakket igennem ude i den gamle gårdplads på museumsgården - også om gamle dage, selvfølgelig. Foto: Jim Hoff

-Dejligt med så flot opbakning

Smilebåndene var der også gang i hos arrangørerne, der både var glade og lettede over den flotte opbakning til høstmarkedet.

-Det er jo bare rigtig dejligt, når de ting man bruger en masse tid, kræfter og ressourcer på også giver bonus. Vi er jo i gang med en ny start her på museet, hvor det handler om at få folk tilbage til museet. Derfor fantastisk at se den flotte opbakning her i dag og den gode stemning, der er blandt folk, det er lige det vi havde håbet på, lyder det samstemmende fra de tre museumsinspektør Celia, Mads og Rune.

Lad os lukke af med lidt symbolik. Høsten er jo svaret på de anstrengelse, man har gjort sig med at så, luge, vande osv., og skal vi ikke bare konstatere, at Museum Gives høstudbytte denne oktober lørdag absolut ligger i den gode ende.

 Du kan se flere foto fra høstmarkedet HER

 

Med til et høstmarked hører naturligvis også æbler - og disse æbler her var just blevet høstet i museets helt egen æbleplantage. Foto Jim Hoff