FDF Give smider loppehåndklædet i ringen: Langt fra frivillige nok til at løfte byrden
51 gange har FDF Give afholdt loppemarked, men når de sidste effekter er ryddet ud fra Ikærhallen søndag aften den 22. oktober, er det definitivt slut. For få frivillige og for stort mentalt og fysisk slid på ‘Tordenskjolds Soldater’ får nu bestyrelsen i FDF til at lukke og slukke for loppemarkedet.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
GIVE: Det har gennem en menneskealder været en af de helt store bybegivenheder, når FDF’erne i Give inviterede til loppemarked i uge 42 i Ihærhallen. Men den event kan vi godt strege ud af kalenderen nu, for når hallen er tømt og gjort ren søndag aften den 22. oktober efter det 51. loppemarked, er det definitivt slut med loppeløjerne i Give.
Det fortæller Claus Brandt Thomsen, der er formand for bestyrelsen i FDF Give, og det gør han ikke med et smil men med blødende hjerte. For loppemarkedet har gennem mange år været en stor del af Give FDF’ernes dna, både fordi det har været en stor begivenhed i byen, fordi det har samlet tropperne i FDF, og fordi at det har givet gode penge til klubkassen.
Handler om at passe på trætte og nedslidte ledere
- Beslutningen er ikke truffet ud af det blå. Vi har i FDF gennem den sidste lille håndfuld år kæmpet hårdt med at finde frivillige hjælpere. Det har betydet, at vi har stået med en flok bærende kræfter, der har skullet løfte flere og flere opgaver i forbindelse med af loppemarkedet. Vi har jo også FDF-lejre, vores faste FDF-aftener osv., så der er nok at bruge kræfterne på.
- Vi har set trætte og nedslidte ledere kæmpe en brav kamp for at få tingene til at køre - og når vi så samtidig, når vi er ude at spørge folk om hjælp, får at vide, at de faktisk hellere vil betale lidt ekstra i kontingent for at slippe for at hjælpe med loppemarkedet, ja så kunne vi jo godt se, hvor det bar henad, forklarer Claus Brandt Thomsen.
Markant fald i frivillige hænder
Under selve loppemarkedet er der cirka 100 frivillige i sving, mens der er en 40-50 mand i sving med at bære op osv. i dagene op til. Det er virkelig nogle hårde lange dage, som trækker tænder. Ikke mindst når der især efter coronaen er blevet færre og færre hænder til at tage fat.
- Hvor det tidligere var godt 80 procent af forældrene, der gav et nap med til loppemarkedet, er vi nu nede på 60-65 procent, og det kan virkelig mærkes, konstaterer DF-formanden.
Han kvitterer da også fork at det jo er sjovt og fedt, når først loppemarkedet kører - det giver en god følelse af fællesskab, men det er som sagt også opslidende.
Svært at flytte væk fra uge 42
Og så har man også haft den udfordring, at de faste lederkurser for de store FDF’ere altid har ligget i uge 42, og her har lederne fra Give ikke kunnet deltage, da de jo var bundet til loppemarkedsarbejdet.
- Kunne man have flyttet loppemarkedet væk fra uge 42? Nej, for det er i den uge, at der er god plads i hallen og gymnastiksalen, fordi, der er efterårsferie. Og det er i den uge, vi er kendt for at holde loppemarked. Vi har oparbejdet et godt ry som et fint og seriøst loppemarked, hvor folk kommer langvejs fra for at gøre en god handel, og så flytter man ikke lige bare en dato, forklarer Claus.
Helt ny bestyrelse
Claus er formand for en ret nysammensat bestyrelse, da den daværende bestyrelse valgte at gå af, fordi tingene blev for bøvlede.
- For det første var det hele spørgsmålet om loppemarkedet skulle køre videre. Den diskussion har delt vandene. Jeg tror også, at den daværende bestyrelse følte, at de løb panden mod muren, når de skulle finde lydhørhed for deres ideer, og finde frivillige hjælpere. Så er der jo også hele spørgsmålet om pengene. For hvordan tjener man lige så mange penge, som man gør på loppemarkedet. Derfor fik vi stablet en ny bestyrelse på benene, for naturligvis skulle FDF Give bevares, det er vigtigt.
Den nye bestyrelse består af Claus Brandt Thomsen, Kim Vestergaard, Pernille Østergaard Jacobsen Linda Raun og sognerepræsentant Therkel Havtorn, mens Tanja Hoby tager tjansen som kasserer. Bestyrelsen har givet håndslag på, at de fortsætter til i hvert fald 2026, for de vil give det et helhjertet skud i forhold til at vende skuden og være med til at sætte nye ting i søen. Og ikke bare være kendte som dem, der lukkede loppemarkedet.
Hård men nødvendig udmelding
- Det er klart, at det som helt ny bestyrelse har været en hård start at skulle melde ud, at vi stopper med loppemarkedet efter 2023, men det var en nødvendig disposition for at passe på vores ildsjæle. Det er vigtigt, at vores ledere og bestyrelsesmedlemmer er på toppen i det daglige FDF-arbejde, når de møder børnene og de unge mennesker her i “Knuden” og ikke er trætte og uoplagte, fordi de mange arbejdsopgaver omkring loppemarkedet fylder for meget, pointerer Claus.
Nyheden er breaket til ‘loppefolket’ omkring FDF, og via denne artikel vil nyheden få sit flow ud til hele egnen
Claus Brandt Thomsen er ny bestyrelsesformand i FDF Give. Foto: Jim Hoff
Hvordan finder man lige 150-160.000 kroner?
Den nye bestyrelse skal nu ud at finde nye indtjeningsmuligheder, for selv om nogle forældre til FDF-børnene har udtalt, at de gerne betaler mere i kontingent for at slippe på at hjælpe med loppemarkedet, er det næppe på den konto, at man henter penge i den størrelse, som loppemarkedet tidligere har kastet af sig. Man har i snit lavet 150.000-160.000 kroner i overskud ved det årlige loppemarked, så det er en stor indtægtspostpost, der nu skal findes nye veje til at opretholde.
- Vi har da nogle ideer, som vi går og pusler med. “Knuden” her kunne jo udlejes til konfirmationer, vi kunne stå for forskellige firmaevents. Vi har jo nogle dygtige ledere, som er uddannede i at lave klatreevents og man kunne også som firma/virksomhed tage med os på en kanotur, teambuilding osv. Forældrene til børnene her i FDF er jo tilknyttet forskellige virksomheder, og her kan vi også tilbyde at komme ud og levere nogle mandetimer, hvis der er en opgave, der kræver nogle hurtige og dygtige hænder.
- Selvfølgelig skal vi stadig bruge frivillige hænder, men det bliver i en noget anden størrelsesorden end til loppemarkedet, hvor vi eksempelvis skal mønstre mandskab til at tage på genbrugspladsen hver 4. søndag for at hente effekter, siger Claus.
Nu skal man til Vejle og aflevere ikke-solgte effekter
I og med FDF’erne i Give nu står af “loppe-ræset” betyder, det at spejderne i Thyregod og Gadbjerg får flere ture på genbrugspladsen i Give. Og dermed endnu mere arbejde med deres respektive loppemarkeder. Her håber Claus, at andre foreninger vil byde ind og aflaste spejderne i Gadbjerg og Thyregod.
Apropos genbrugspladsen så er der nu kommet nye regler, hvilket ikke har gjort det lettere for loppefolket. Det handler om, hvad der skal ske efter selve loppemarkedet.
- Tidligere kunne vi køre de effekter, der ikke blev solgt på loppemarkedet tilbage på genbrugspladsen i Give. Men nu skal alle ikke-solgte ting, som kan genbruges, køres til den store genbrugsplads i Vejle, og det gør da ikke tingene mindre bøvlede og tidskrævende, pointerer Claus.
Tak for hjælpen i 51 år
Han vil i forbindelse med dette skriv, gerne sende en kæmpestor tak til alle, der har gjort det muligt at afholde loppemarked i Give FDF-regi i nu 51 år.
- Mange skal have tak og et skulderklap, og det er ikke kun FDF’ere. Folk hat stillet biler og lastbiler gratis til rådighed, og mange har lagt gode kræfter og masser af velvilje i det her projekt hen over årene. Det er vi virkelig taknemmelige for, lyder det anerkendende fra Claus.
90-års jubilæums-event 5. oktober i “Knuden”
Han kan ydermere fortælle, at FDF Give den 5. oktober fejrer 90-års jubilæum, og det skal naturligvis fejres med maner.
- Alle FDF’ere med forældre inviteres til lagkage, kaffe og saft i “Knuden” torsdag den 5. oktober fra klokken 18.30. Der bliver lavet lagkage til 300 personer, og det bliver ganske uformelt og nede på jorden. Folk kan gå rundt og kigge og se, hvad det er vi går og laver. Bestyrelsen vil naturligvis også være til stede, så man kan få en god snak med dem også, fortæller Claus.
Forældrekaffe den sidste torsdag i hver måned
Den nye bestyrelse har i øvrigt indført en fast aften, den sidste torsdag i hver måned, hvor der er ‘forældrekaffe’. Her kan FDF-børnenes forældre komme ind i “Knuden”, få en god snak og se hvad, der er man går og laver til FDF.
- Det handler om synlighed og åbenhed fra bestyrelsens side. Og så vil vi også gerne have forældrene til børnene i tale. Det er vigtigt, og her har vi en god platform i forhold til at informere, og hvor også forældrene kan byde ind med spørgsmål osv. Også om det nu snart hedengangne loppemarked.
Det historiske loppemarked kører den 20.10 fra klokken 14.00 til 19.00 og dagen efter den 21.10 fra klokken 10.00 til 14.00.
Og så er det slut med denne store byhistoriske begivenhed i Give!