Endnu en markant milepæl hos Give Huset: Folkets arkitekt fylder 65 den 1. april  

Foto: Her har vi så teamet bag Give Huset anno 2025: Fra venstre er det bygningskonstruktør Oscar Froberg, bygningskonstruktør oh tømrer/murer, Jesper Hviid, bygningskonstruktør, inde i bilen har vi indehaver arkitekt Rasmus Pihl, og Tine Christensen, der styrer administrationen. Foto: Jim Hoff

Fortællingen om Give Huset er en lokal erhvervssolstrålehistorie; en stærk historie om en familiefunderet virksomhed, der gennem nu 65 år har formået at sætte en masse positive spor i land og by, og en virksomhed, der også har formået at følge med tiden. Den 1. april kan ’folkets arkitekt’ så hejse flaget og sætte 65 lys i lagkagen.  

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

GIVE: Historien om Give Huset startede i 1960, da Jens Sandgaard Pedersen åbnede firmaet med en stærk vision om at bygge ejerboliger til samme pris, som det ville koste en familie at bo i almennyttigt boligbyggeri.  

Prototypen til udførelsen af denne fine vision blev et typehus på 82 kvadratmeter, og så gik det ellers slag i slag med en videreudvikling af dette koncept med typehuse i mange størrelser og udgaver. Prøv at gå en tur rundt i Give, og du vil finde ganske mange huse, der har brandet Give Huset mejslet ind i murstenene.  

Det næste udviklingstrin skete, da Jens Sandgaard Pedersens søn, Carlo Sandgaard Pedersen, overtog firmaet i 1976. Her satte Carlo en anden retning for virksomheden, idet han valgte at gå væk fra typehuse, og begyndte i stedet at bygge efter kundens individuelle ønsker.  

Fra typehuse til arkitekttegnede individuelle løsninger  

Siden har Give Huset udviklet sig til i dag primært at beskæftige sig med specialløsninger, hvilket er blevet endnu mere udtalt, efter at Rasmus Pihl i 2013 efter 2 års partnerskab med Carlo Sandgaard, overtog ejerskabet af Give Huset.  

- I perioden fra 2011 og frem til 2016 gik vi mere og mere ind i at løse en bred vifte af byggeopgaver for folk. Det kan være tilbygninger, ombygninger og besøg ude hos husejerne, hvor vi kigger på hvilke muligheder, der er i deres huse for at bygge lidt om, renovere osv.  

- Samtidig har vi også løbende fået flere og flere opgaver ind, hvor vi hjælper lokale håndværkere med byggeansøgninger, færdigmeldinger og faktisk også hele projektforslag. I dag er kravene til den slags blevet mere og mere komplicerede, og det er uanset, om du skal bygge en carport eller en herskabsvilla, og det er her, vi går ind og guider private og håndværkere gennem junglen af komplicerede regler, siger Rasmus Pihl.  

Stigende efterspørgsel efter bæredygtighed  

Han har selv indført en udvidelse af virksomhedens konceptudbud med begreberne ’Selvbyg’, ’Medbyg’ og ’Færdigbyg’, som er en forlængelse af rejsen fra typehuse til arkitekttegnede huse.  

- I dag er markedet for de her principper åbnet op i forbindelse med en stadig stigende efterspørgsel efter bæredygtighed. Det giver simpelthen også økonomisk mening at renovere og bygge om, og også her kan vi gå ind og skræddersy projekter, der passer lige til folks behov og ønsker. Her er vi klar med traditionel arkitektrådgivning, og jeg vil gerne understrege, at intet er for stort eller for småt til os – vi elsker at arbejde med et bredt opgavespektrum, det giver en dejlig bred dynamik.  

- Det er faktisk rigtig spændende at arbejde med de lovgivningsmæssige og de miljømæssige aspekter omkring både renovering og nybyggeri. For os handler det om så meget mere end mursten og tagspær, for i dag er bureaukratiet og rådgivningen omkring byggeri i alle afskygninger en virkelig stor post, og vi sætter en stor ære i at rådgive folk på professionel vis, siger Rasmus.  

Selv rundet af håndværkerfaget  

Den 1. juli bliver der igen indført nye regler omkring bæredygtighed, og her har Give Huset etableret et tæt samarbejde med firmaet Secher i Grindsted, der er rigtig langt fremme med produktion af certificerede bæredygtige træelementer og råhuse. At vi kan trække på Jesper Sechers kompetencer og materialer medfører en hurtig proces, pointerer Rasmus.  

Rasmus, der stammer fra Skolding mellem Farre og Givskud, er selv rundet af håndværkerfaget som tømrer og kloakmester og har efterfølgende gået vejen til arkitekt via en uddannelse som bygningskonstruktør. Der er altså tale om en mand, der selv har haft fingrene nede i værktøjskassen, og som dermed har en sund og jordnær kontakt til virkeligheden i byggebranchen. Og han fortæller her lidt om, hvilken tilgang virksomheden har til jubilæumsåret.  

Teamet hos Give Huset kan være stolte af at være i en virksdomhed, der gennem 65 år har sat sit positive præg på byggebranchen - først med opførelse af typehuse, senere med arkitekttegnede individuelle løsninger til folket. Foto: Jim Hoff

Folkets arkitekt i festlig folkevogn  

- Vi slår lidt til med den store hammer i anledning af jubilæet, idet vi har købt nogle reklamespots på TV 2, hvor vi dukker op i nogle boligprogrammer i bedste sendetid. Derudover vil vi køre med nogle radiospots, og så kommer vi til det, jeg har glædet mig rigtig meget til: Vi har simpelthen fået fat i en vaskeægte folkevogn fra 1965, som vi maler i firmaets farver og får vores logo sat på. Den vil vi så køre rundt i, og den vej rundt både markere jubilæet og markedsføre Give Huset.  

- På selve jubilæumsdagen 1. april holder vi ikke reception, for her i foråret er det en af vores travleste tider, så vi vil i stedet koncentrere os om vores arbejdsopgaver. Vi fejrer derimod jubilæet løbende hen over året, og der skal nok blive nogle fine nedslag, når vi som ’folkets arkitekt’ kan fejre, at vi nu har tegnet huse til folk i 65 år.  

Stor faglig stolthed  

- Vi tilgår vores håndværk med stor kærlighed, uanset om det handler om det arkitektoniske eller den komplicerede rådgivning, hvor vi skal ind og sørge for, at de forskellige projekter modsvarer de i dag meget skrappe krav. Vi er meget bevidste om at passe på Give Husets brand, og vi skal altid kunne stå 100 procent inde for de ting, vi laver.  

- Ja, der er massevis af svære byggeopgaver i dag, men vi elsker det, og det gør de gode lokale håndværkere, som vi samarbejder med, også. At få et flot arkitekttegnet hus og at stå på en svær, kuperet byggegrund med skråninger – der er bare noget, der får adrenalinen til at pumpe, konstaterer Rasmus med et stort smil.  

Udover indehaver Rasmus Pihl består Give Huset i dag af Oscar Froberg, der er bygningskonstruktør, Jesper Hviid, bygningskonstruktør og tømrer og murer, samt Tine Christensen, der styrer alt det administrative – og de tre drenge - med kærlig hånd.

Andre læser

Markant karriereskifte: Henrik dropper sit VVS-firma for at blive faglærer  

Venstre stiller med fire stærke byrådskandidater i Give – en ny iblandt

Store emner på bordet da borgmesteren gav kaffe i Give: Give Sygehus, energipark, motorvejsafkørsel og SFO-flytning  

Efter miljøtekniske undersøgelser: Motorvejsafkørsel ved Give Syd er teknisk mulig  

Pump raceren og smør gearene: Nu er Give Cykelklub klar til sæsonstart