En stærk succeshistorie: Solhjulets Superstjerner stråler i Lykkeligaen 

I 2022 startede Emma Strandgaard Laursen og Olivia Andreasen op med at tilbyde Lykkeliga-håndbold gennem Give HK, og her 2 år senere er der 12 spillere og 5 trænere tilknyttet holdet, der har fået navnet Solhjulets Superstjerner. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

GODT GÅET: Da Emma Strandgaard Laursen og Olivia Andreasen i 2022 oprettede Lykkeliga-holdet i Give, var det med et ydmygt og stille håb om at kunne få stablet et tilbud på benene.  

Tilbage i oktober 2021, hvor Lykkeligaen var på tegnebrættet og efter der var holdt møde med Lykkeligaens stiftede den tidligere håndboldlandsholdsspiller Rikke Nielsen, udtalte de to håndboldildsjæle:  

 - Vi brænder begge to for det her projekt og har ønsket at få Lykkeliga i gang i Give i længere tid. Vi mener bestemt, at der her i området er behov for et koncept, der tilbyder de børn, der ikke passer ind i de traditionelle håndboldklubber, et sted at være. Hvis man ikke passer ind, så er der et rum her, og det kræver ikke, at man har en diagnose.  

 

 Det var en kæmpestor oplevelse for spillerne at være med til Lykke Cup i Boxen i Herning. Foto: Emma Strandgaard Laursen

5 trænere til 12 spillere

Her 2 år senere er Olivia ikke mere med, da hun har fået et par børn, men trænerteamet er til gengæld vækstet, så der nu er hele 5 trænere omkring holdets 12 spillere. Emma er cheftræner og med på holdet har hun Jakub, Patricia, Pernille og Lærke, der er gået ind i trænergerningen med liv og sjæl.  

Lykkeliga-holdet henvender sig til koncept, der henvender sig til børn i 4-16-års alderen med fysiske og psykiske funktionsnedsætninger, og i skrivende stund er der 12 spillere tilknyttet holdet. 

-Spillerne er fra 6 til 24 år gamle, og de fleste er omkring 13 år. De kommer her fra egnen, vi har også en fra Jelling plus to fra et bosted i Thyregod. Vi træner hver torsdag i Søndermarkshallen fra klokken 16.30 til 17.15, og sådan bliver det også efter ferien, fortæller Emma, der er godt i gang med at tage en uddannelse til pædagog - en særdeles relevant uddannelse i forhold til jobbet som træner for Lykkeligaen.  

 

Kamptropperne fra Solhjulets Stjerner i Give var bare SÅ klar. Foto: Emma Strandgaard Laursen. Foto:Jim Hoff

Ude til stævner

Ud over at træne hver torsdag er spillere også ude til stævner i Lykkeliga-regi, blandt andet har man været afsted til stævner i Vejle, Skjern, Grindsted og senest i Boxen i Herning. 

-Vi er til stævner cirka 2 gange pr. halve år, og det kan vi nu, fordi vi på trænersiden har ressourcerne til det. Dertil kommer, at vi har en rigtig god forældreopbakning, og vi får da også ros for vores håndtering af deres børn/unge. Det handler om at sætte nogle faste rammer, så vi starter og slutter hver gang på samme måde. Det er jo mig, der er cheftræner, så det er også mig, der både får skældud og gaver, konstaterer Emma med et stort smil. 

Vild udvikling

Når holdet er ude til stævner, møder spillerne ligesindede i forhold til deres modstandere på de andre hold.  

-Vores spillere skal have ros for at være rigtig gode til at rumme dem de møder. Det handler om at alle får en succesoplevelse – og en masse motion selvfølgelig. Børnenes forældre pointerer også, at de kan mærke, at det er godt for deres børn at de kommer ud og oplever en masse, og at de blomstrer op.

-Jeg kan da som træner også konstatere, at der er sket en vild god udvikling med nogle af vores spillere på de her 2 ½ år, vi har været i gang. Nogle var tidligere totalt isolerede, kunne ikke så meget selv – og nu kommer de helt selv til træning, fortæller Emma. 

At se de her børn og unge udvikle sig så positivt og at se dem have nogle gode timer sammen er i sig selv en kæmpe belønning for Emma og de andre trænere. De møder naturligvis op med ‘varme hænder og hjertet på rette sted’ i forhold til en målgruppe, som det kræver både rummelighed, empati men også fasthed at skulle håndtere. Og netop derfor er det både godt og vigtigt, at de er 5 trænere til at arbejde med spillerne.  

 

Så er der gang i kampene, og de grønne fra Give gjorde det godt. Foto: Emma Strandgaard Laursen

Lykkeliga-stævne i Boxen med 3000 tilskuere

Det er det også, når man er afsted til Lykkeligastævne i Boxen med 900 spillere, 300 trænere og 3000 tilskuere. 

-Det var selvfølgelig en voldsom oplevelse, men vores spillere er megaseje og de klarede det så flot. At være med på sådan en dag er en kæmpesejr for dem. Og alle deltagere fik guld denne dag, og guldhatte, så det var virkelig en stor oplevelse for os allesammen, konstaterer Emma med noget, der så absolut minder om julelys i øjnene her midt i juni. 

Emma har videredelt en forældrebesked, hun har modtaget, hvor en mor kommer med følgende udsagn: Det er sjældent, at man praler af et handicappet barn, men at deltage i Lykkelige er noget at prale af! 

En anden forælder har sagt om Lykkeligaholdet i Give: Det er fedt at sende sit barn til Lykkelige-håndbold i Give. Her er der plads til at lege, til at lære, der er sammenhold og empati og trænerteamet gør det rigtig godt. 

Afholder hjemmebanestævne den 7. september

Den 7. september kommer Lykkeligaen for alvor til Give, for her skal Emma og hendes team afholde Lykkeliga-stævne i Vestjysk Bank Arena. Her dukker i omegnen cirka 60 børn op til hygge og håndbold. 

-Vi har fået bevilget 22.000 kroner af parasportsrådet i Vejle til stævnet. Og alt er gratis, idet der er boller, saft, kaffe og kage helt gratis. Det betyder jo også, at alle kan være med, uanset deres økonomiske situation. Nu handler det for os om at lave fedt stævne, og vi har jo en del erfaringer fra nogle af de stævner, vi selv har været med til, hvor vi kan tage de bedste ting med. På den måde tænker jeg, at vi kan gøre Lykkeliga til en succesoplevelse, både for os, klubben og Give, siger Emma.