
Borgermøde i Givskud: Skal vi købe købmandsbutikken eller bygge nyt?
Tirsdag den 25. februar havde arbejdsgruppen bag jagten på en ny købmandsbutik i Givskud indkaldt til borgermøde for at orientere om status. 220 borgere dukkede op til en diskussionslysten og spørgsmålsrig aften i Givskud Hallen.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
GIVSKUD: Den 30.6 står borgerne i Givskud og nærmeste omegn måske uden lokal købmandsbutik. Denne dag er nemlig sidste åbningsdag for den nuværende købmand, Bo Them Jensen. Det meldte han ud den 31. december 2024, og dermed åbnede der sig en dør med en masse spørgsmål og lokal usikkerhed.
Hvad gør vi nu? Givskud kan da ikke klare sig uden en købmand? Hvem gør noget?
Men allerede samme dag som den chokerende nytårsbombe sprang over dyrenes hovedstad, var der etableret en arbejdsgruppe med henblik på, at byen fortsat har en købmandsbutik efter den 30.6.
En gruppe der består af Kim Breinbjerg, Stella Breinbjerg, Mette Schurmann, Søren Peder Sørensen og Henrik Kusk Jeppesen, der er administrations- og HR-chef i Givskud Zoo.
Gruppen har i samarbejde med Bo Them Jensen og Dagrofa, der står bag Min Købmand, arbejdet intenst hen mod at kunne lancere de grundlæggende tanker og ideer bag det nye købmandskoncept i byen, og det blev introduceret for de godt 200 borgere tirsdag aften i Givskud Hallen.
Uden en købmand i byen falder boligernes værdi
Den lokale ejendomsmægler Maiken Nørtoft fra RealMæglerne i Give lagde ud med at fortælle om boligprisudviklingen både for 7323 Give og Givskud specifikt – samt betydningen for boligpriserne, i forhold til at byen har en dagligvarebutik. - Boligpriserne i Givskud har gennem små 20 år ligget meget stabilt uden de store udsving. Vi ser en ret flad kurve uden de store fald og stigninger i priserne. I gennemsnit koster et hus i Givskud cirka 6.000 kroner pr. m2.
- Men ser vi på byen uden en købmandsbutik, viser mange statistikker, at der vil ske et fald i boligernes værdi. Uden at have videnskabelig dokumentation vurderer vi, at huspriserne vil falde cirka 10 procent, hvilket så ikke sker fra dag til dag, men over en længere periode, forklarede Maiken.
Maiken Nørtoft fra RealMæglerne i Give forklarede om hvordan en dagligvarebutik, eller mangel på samme, har indfyldelse på huspriserne i et lokalsmfund. Foto: Jim Hoff
”Tomme butikker buldrer mest”
Hun kom også ind på dagligvarebutikkens generelle betydning for et lokalsamfund.
- Ser vi på bosætning og tilflytning, så ved vi, at familier og seniorer meget ofte ser på byens dagligvaremuligheder, når de skal beslutte sig for at bosætte sig i en by. Det handler om, at en købmandsbutik er med til at skabe en lettere hverdag i forhold til de daglige indkøb. Derudover fungerer mange lokale købmandsbutikker jo også som et godt og naturligt mødested, hvor man kan få en god snak hen over køledisken. På den måde er en dagligvarebutik jo også med til at styrke de sociale fællesskaber. Og så er der også selve signalværdien, hvis man ikke har en dagligvarebutik, pointerede Maiken og uddybede:
- Vi har et lille ordsprog i branchen, der siger, at ”tomme butikker buldrer mest”. Jeg har været inde på faldet i boligernes værdi, men det handler også om, at den mangel på liv i byen, som fraværet af en dagligvarebutik medfører, sender signaler om en trist og kedelig by – og på den konto risikerer man at miste både kommende boligkøbere og turister.
- Jeg kender Givskud rigtig godt, og jeg kører tit gennem byen, hvor der altid holder biler ved købmanden, så det er altid en positiv by at komme til og at køre igennem. Byen har en fantastisk beliggenhed tæt ved Vejle og motorvejen. Og så har I Givskud Zoo, der er et kæmpe plus for byen, så alt i alt en rigtig god landsby, der selvfølgelig skal blive ved med at have en købmandsbutik, lød konklusionen fra Maiken.
Min Købmand-konceptet passer perfekt til Givskud
Herefter var det projektchef Hans Meldgaard fra Dagrofa, der gik på. Dagrofa har en række butikker under sig lige fra Meny over Min Købmand, Spat og til Let-Køb, og kæden er involveret i købmandsbutikkerne i Vonge, Kollemorten, Gadbjerg og Givskud og har dermed et stort lokalt kendskab.
- Vi har siden 2017 arbejdet med de her borgerbårne købmandsprojekter, og vi er også med her i Givskud. Vi er gået ind med 50.000 kroner, så projektet kan blive startet op af arbejdsgruppen, selvfølgelig i tæt samarbejde med Dagrofa. Vi har samarbejdet med Bo Them Jensen i mange år, og vi ser konceptet Min Købmand som det helt ideelle til en by som Givskud. For her er det købmanden, der styrer butikken, og via god dialog med borgerne kan levere et sortiment, som appellerer til de lokale, lød det indledningsvist fra Hans Meldgaard, der også kunne fortælle, at det er Bo Them Jensen, der ejer bygningerne, der huser købmandsbutikken.
Købmanden vægtes højere end skolen
- En by som Givskud uden købmandsbutik er rigtig skidt for byen. De ældre kommer til at mangle et nært indkøbssted, de unge tilflyttere fravælger byen, og huspriserne falder med 10 – 20 procent – og liggetiden på huse til salg bliver 3 til 5 gange så lang.
- Men har man en dagligvarebutik, så bliver det en attraktiv by for tilflyttere, byens ældre borgere har stadig en fin indkøbsmulighed, det skaber jobmuligheder for byens unge, og købmanden kan støtte lokale foreninger. Faktisk viser det sig, ifølge en opgørelse fra ejendomskæden Home, at mange vægter en dagligvarebutik højere end, at der er en skole i byen, når de skal flytte. Her ligger vi for eksempel på 44 procent for de 18-19-årige, mens tallet er 57 procent for de fra 60 år og opefter, pointerede Hans Meldgaard.
Han refererede også til en Dagrofa-undersøgelse, der viser, at de butikker, der kører ved hjælp af borgerengagement, har en omsætningsstigning på 10-15 procent i forhold til butikkerne, der er ejet af købmanden, der driver butikken.
Over 200 borgere var mødt frem i Givskud Hallen til borgermødet om købmandsbutikken. Foto: Jim Hoff
- Kan vi ikke lige få prisen på bygningerne?
Efter denne mere generelle snak kom vi, også på flere opfordringer fra folk fra salen, ind på det økonomiske aspekt i sagen.
Arbejdsgruppen har præsenteret en model, hvor byens borgere køber butikken af Bo Them Jensen. Det sker via salg af andele, der koster 2.500 kroner pr. stk. Efter lidt pres fra salen kunne Hans Meldgaard så afsløre, at Bo Them Jensens salgstilbud lyder på 3,5 millioner kroner for bygningerne og 1 million kroner for inventaret. Altså en samlet pris på 4,5 millioner kroner.
- Her skal borgerne samle 2 millioner kroner ind via køb af andele og fondssøgninger. Det resterende beløb skal man så låne, eventuelt hos DLR Kredit. Dagrofa går ind med en løbende kredit på 800.000 kroner, og ifølge den nye landdistriktspulje bliver det således, at hvis man her i byen for eksempel samler 400.000 kroner via borgerkøbte andele, så bliver man belønnet 1:1 og får tilsvarende 400.000 kroner fra landdistriktspuljen. Det gælder helt op til en indsamling på 800.000 kroner, forklarede Meldgaard.
- Hvad med at bygge helt ny butik?
Dette regnestykke fik flere i salen til at spørge ind til muligheden for at bygge en helt ny købmandsbutik – og økonomien bag et sådant setup.
- Skal der bygges en helt ny butik, så skal andelen fra borgerne op på 4-5 millioner kroner, og der skal også findes en egnet byggegrund hertil, og sikkert også udarbejdes en lokalplan. Her siger min erfaring, at et sådant projekt godt kan vare op til 3 år, inden man kan åbne en ny butik.
En borger spurgte også ind til, om det kunne være muligt at leje lokalerne af den nuværende købmand, hvilket arbejdsgruppen naturligvis noterede sig på deres to-do-liste.
Det blev aftalt på mødet, at Maiken Nørtoft får lavet en vurdering af bygningerne, og at arbejdsgruppen med den i hånden vil gå i ny dialog med Bo Them Jensen og drøfte mulighed for en ny pris eller et eventuelt lejemål.
To interesserede købmænd ”på lager”
Hans Meldgaard kunne også berette, at man har to interesserede købmænd på hånden, hvis kabalen går op, hvilket man fornemmede var en lettelse for borgerne at høre.
Der blev også spurgt ind til Givskud Zoos rolle og muligheder i det nye købmandsprojekt, og her forklarede Henrik Kusk Jeppesen, at der fra statens side er stillet skrappe krav til, hvad virksomheden må støtte økonomisk.
- Vi må ikke drive butik, så enkelt er det, men vi kan hjælpe til på det praktiske plan med de økonomiske overvejelser og strategier i arbejdsgruppen. Men driften kan og må vi ikke hjælpe med.
Arbejdsgruppen består i skrivende stund af fra venstre: Mette Schurmann, Kim Breinbjerg, Stella Breinbjerg,Søren Peder Pedersen og Henrik Kusk Jeppesen. Foto: Jim Hoff
- Kære Givskudborgere – kom nu, vi har brug for jer!
Midt i den livlige og spørgelystne debat fik Mette Schurmann, der for øvrigt også arbejder i Givskud Zoo som billetsalgsleder, lige lov til at gribe mikrofonen. Og hun leverede et stærkt opråb til folket.
- Da det blev offentliggjort, at købmandsbutikken skal lukke, var det Kim Breinbjerg, der som tilflytter sprang til og etablerede en arbejdsgruppe. Stærkt. Jeg er selv indfødt Givskudborger og blev som alle andre ramt af den nytårsbombe, der sprang den 31. december sidste år. Og kære venner, vi har virkelig brug for, at vi som Givskudborgere nu træder i karakter og leverer kræfter på at få købmandsbutikken op at køre efter den 30.6.
- Der er kommet mange input, spørgsmål og forslag fra salen i aften, og vil I ikke godt hjælpe os her i arbejdsgruppen. Meld jer ind i arbejdsgruppen. 5 mand er alt for lidt til at løfte denne her store opgave. Vi har brug for nye og flere kræfter – og selvfølgelig er vi i arbejdsgruppen med på at undersøge alle de muligheder, der er blevet diskuteret her i aften.
Ny dialog med købmanden og nyt borgermøde om 3 uger
Bjarne Østerlund, der er formand for lokalrådet, forklarede i den anledning, at lokalrådet fra dag ét har meldt ud, at man ikke magter at gå aktivt ind i den store arbejdsopgave, men at rådet støtter op om arbejdsgruppens arbejde. Han foreslå dog,at man skal arbejde med en model, hvor man får bygget en ny købmandsbutik.
Henrik Kusk Jeppesen konkluderede afslutningsvist, at arbejdsgruppen søger nyt møde med Bo Them Jensen for at få en fornemmelse af, hvor hans økonomiske smertetærskel ligger i forhold til prisen på bygningerne.
- Vi lufter også tanken om, hvordan mulighederne ser ud i forhold til at leje bygningerne, og så tager vi den derfra. Vi indkalder til nyt borgermøde om cirka 3 uger – og vi vil opfordre jer til at tage papirerne på andelskøb med hjem her i aften og kigge det igennem. I behøver ikke committe jer her og nu – men kig på det. Og så står Kim for øvrigt ved købmanden både på lørdag og søndag fra 9-12.00 og udleverer de her andelspapirer, hvis man er interesseret, lød udgangsbønnen fra Henrik Kusk Jeppesen.