Båret på lokalt hjerteblod: Min Købmand i Vonge kan fejre 10-års fødselsdag 

I april 2014 lukkede den daværende købmandsbutik i Vonge, men borgerne i byen gav ikke op. De samlede selv 2.7 millioner kroner sammen, og så åbnede de i august 2024 deres helt egen købmandsbutik i tæt samarbejde med Dagrofa. Nu kan butikken fejre 10-års fødselsdag og står som et symbol på flot lokalt sammenhold. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

VONGE: Da borgerne i Vonge i foråret 2014 pludselig stod uden købmandsbutik, fordi den daværende butik lukkede, v ar det noget af en streg i regningen. En landsby uden købmand er ikke attraktiv hverken for de daværende beboere eller eventuelle tilflyttere, så de gæve borgere i byen tog sagen i egen hånd. 

Der blev samlet 2.7 millioner kroner ind ved hjælp af investorer og salg af anparter, og via et godt samarbejde med Dagrofa, kunne byen så åbne Min Købmand i august 2014 med lokale Eva Rand Mortensen som købmand. I dag hedder købmanden Pia Trabjerg, og hun afløste Peter Olsen tilbage i 2022 på pinden som lokal købmand. 

Butikken har gennem nu 10 år været byens og borgernes faste holdepunkt, og selvom der naturligvis har været både op- og nedture, så ser Pia Trabjerg optimistisk på fremtiden.  

- Hvis vi nu kigger 10 år frem, så tror og håber jeg da, at der stadigvæk er en købmandsbutik her i Vonge. Borgerne er gode til at støtte os, selvom vi ligger i et område med få kilometer til Tørring og en håndfuld dagligvarebutikker som konkurrenter. Vi har også en kollega i Kollemorten et par kilometer herfra, og det er egentlig helt unikt, at et lokalområde af vores størrelse kan bære to lokale købmandsbutikker, siger Pia.  

Købmandsbutikken i Vonge, der er båret af lokal økonomi og hjerteblod, spiller en vigtig rolle for lokalsamfundet. Den 29. august kan butikken fejre 10-års fødselsdag. Foto: Jim Hoff

Vigtig for lokalsamfundet

Selvfølgelig kan man godt mærke presset fra dagligvarebutikkerne i Tørring, men omvendt oplever Pia også, at når der er helligdage og disse butikker holder lukket, eller når landet er ramt af snevejr, så øges tilstrømningen til den lokale butik i Vonge. 

- Vi har de seneste par år oplevet et lille fald i antallet af handlende her i butikken, men til gengæld handler de folk, der stadig handler her noget større ind, så rent omsætningsmæssigt går det faktisk lige op. Faktisk havde vi i 2023 en lille stigning i omsætningen. Rigtig mange ældre gør alle deres indkøb her hos os, og vi oplever også en del børn, der lige får en 10’er at snolde for, som kigger forbi her i butikken, og det er jo fint, at de unge og børnene også lærer butikken at kende.  

- I det hele taget er det vigtigt for et bysamfund som her i Vonge, at man kan tilbyde både skole og indkøbsmuligheder i forhold til at tiltrække nye borgere – og i forhold til at fastholde huspriserne.  

Stor fødselsdagsfest den 5. oktober

Der er i 2023 og 2024 blevet investeret i nyt inventar i butikken, idet man i efteråret 2023 fik nye kølere, og i foråret 2024 er der blevet etableret nye frost- og køleanlæg til butikken. Begge dele ifølge Pia ganske tiltrængt, da det eksisterende inventar var af pænt ældre dato. 

Udover at køre butikken som en dagligvarebutik afvikles der også events i butikken hen over året for eksempel til jul, ligesom der netop har været afholdt ‘åben lager’, hvor folk kunne komme ind og se de nye frost- og køleanlæg og hygge sig i butikken.  

Der afholdes i anledning af 10-års fødselsdagen en større fest den 5. oktober, hvor de ri følge Pia vil være en masse festivitas i butikken. 

- Vi holder ikke noget nu her. Der er både en stor Dagrofa-fødselsdag og høstfesten her i Vonge, så der er nok at se til lige nu. Men til oktober er vi klar med en rigtig fin fødselsdagsfest, og den 29.8 afholder vi en lille fest på selve dagen for 10-års fødselsdagen, hvor vi giver kaffe og kage  og har nogle gode tilbud, siger Pia

 

Skiltet ved indkørslen til Vonge fortæller vist det hele. Borgernes opbakning til Mion KØbmand er altafgørende for bútikkens ve og vel.Foto: Jim Hoff