Årets højdepunkt i Hærvejsbyen: Kollemorten gør klar til sommerfest 

Traditionen tro er der gang i gaden i Kollemorten, når vi går ind i uge 30-Lige her midt i den mest tætpakkede sommerferieperiode springer byen ud med den årlige sommerfest, og igen i år er der et flot, festligt og spædende program på plakaten. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk 

KOLLEMORTEN FESTER: Når borgerne i Kollemorten samles om den årlige sommerfest sker det fordelt over tre dage i uge 30, hvor det bliver tirsdag den 23., torsdag den 25. Og lørdag den 27. juli, der bliver de tre dage med de store nedslagspunkter.  

Sommerfestudvalget har strikket et flot og afvekslende program sammen, så der er noget for enhver smag, alder og præferencer ud i underholdning. 

Tirsdag den 23. åbner ballet med en god gang reklamebanko med gratis adgang i det store festtelt ved Hærvejscentret, som er det faste holdepunkt for sommerfesten. Udover at dyrke denne nationalsport kan man også kaste sig over den danske nationalspise, røde pølser med brød, og mon ikke det er noget, der kan sætte gang i løjerne. 

Helstegt pattegris og fed livemusik 

En fin optakt til torsdagens fællesspisning med live musik. Her står der helstegt pattegris på menuen, meget apropos nationalspise, og efter denne kulinariske tur til himlen, står den på kaffe og kaffe. 

Der er livemusik ved den fænomenale Henrik Bolding, der er en omvandrende velspillende levende jukeboks i både danske og udenlandske hits. Han kan om nogen sparke gang i en fest. 

Aftenen krydres også med en lokal rafleturnering, der starter 1 time før midnat, så der er jo også sport på programmet - sådan med en lidt bred formulering af sportsbegrebet som baggrund, smiley. 

Efter sådan en sandsynligvis begivenhedsrig aften, er det godt med en hviledag fredag, men allerede lørdag den 27. juli går det løs igen, hvor den helt store sommerfestdag står for døren. 

 

Henrik Bolding kommer og spiller en masse god musik for gæsterne til sommerfesten om torsdagen. Og det er altid en stor oplevelse, når Bolding folder sin enorme repertoire ud. Foto: Jim Hoff

Få et indblik i Kollemortens historie med Museum Give 

Det hele starter allerede klokken 9.00 med flaghejsning, fællessang, gratis morgenkaffe og rundstykker, hvor der er det lokale kirkekor, der står for den musikalske stemning. Herefter er der en rigtig fin lokalhistorisk event på menuen, idet Museum Give her er klar med en spændende og informativ beretning om Kollemortens historie og ikke mindst byens placering ved Hærvejen og betydningen af samme gennem tiderne. 

Klokken 10.15 er der så dømt iv i børnegaden, idet alle aktiviteter åbner her. Der er tale om hoppeborge, ballonskydning, ansigtsmaling, guldgravning, dåsekast, tombola og bagagerumsmarked - sidstnævnte aktivitet er selvfølgelig også møntet på det voksne publikum. 

 Optoget og naturen i fokus 

Når der sommerfest i Kollemorten, så er det også en fast tradition, at der ved high Noon, altså klokken 12.00, går gang i det altid sjove og farverige optog. Klokken 12.30 ankommer optoget til Hærvejscentret efter at have præsenteret sig gennem byens gader, og så fortsætter sommerfesten ellers på festpladsen. 

Klokken 13.00 er Museum Give igen på pletten sammen med Susie Kierkegaard, hvor Museet står her for en række historiske lege for børn, mens Susie Kierkegaard, der er forfatter og stiftelsen “Sommerfuglebevægelsen”, lever et godt grønt og gratis foredrag om, hvordan man kan forvandle sin græsplæne til en veritabel oase med masser af farverige sommerfugle, fuglesang og pindsvin. Sidstnævnte dyr er i disse dage særdeles relevant, idet pindsvin er kendt som storforbrugere rent kulinarisk af dræbersnegle. 

Det er også Susie Kierkegaard, der har stafetten i næste indslag, hvor der klokken 14.00 inviteres indenfor til en workshop for børn. Her er temaet “Krible krable-liv", og her kan børn og forældre helt gratis komme med ud på opdagelse med insektglasset. 

 

Traditionen tro afholdes der optog til sommerfesten Kollemorten - og det er altid sjovt og farverigt. Foto: Jim Hoff

Lørdagsbal i festteltet 

Efter denne uden tvivl skønne naturoplevelse går man over til et af sommerfestens faste indslag, nemlig borddækningskonkurrencen, der kører fra klokken 15.00 til 16.30. Dette indslag efterfølges af en kort pause, inden dørene klokken 18.00 åbnes til festteltet, og klokken 19.00 starter den store sommerfest med spisning, præmiering af vinderne fra borddækningskonkurrencen og bedste indslag fra optoget.  

Når de glade vinder er fundet og den gode mad fra Restaurant Rørbæk Sø er sat til livs, er det bandet Celebration, der spiller op til dans. Officielt slutter festlighederne klokken 02.00, men man kan jo aldrig, når man nu først er kommet i godt selskab! 

 Sommerfesten i Kollemorten er i høj grad også børnenes fest. Foto: Jim Hoff