40 år med Givskud Hallen: En historie om folk der både kan smøge ærmerne op og bruge hovedet

I forbindelse med Elin Søbye og Tove Skovbjerg 50 og 25-års jubilæum, der blev afholdt i Givskudhallen den 29. september leverede hallens bestyrelsesformand en rigtig fin historisk afdækning af hallen, der i 2024 kan fejre 40-års jubilæum. Her får du historien og Givskud Hallen og det lokale sammenhold der stod bag hallen. 

Af Nicolaj Sørensen 

GIVSKUD: Vi fejrer i dag DSI Givskud Hallens 40-års fødselsdag. Den spæde start blev taget i 1976, hvor Givskud GUF ved Arne Andersen, Egon Stech og den øvrige bestyrelse opfordrede Borgerforeningen til at indkalde til et borgermøde, fordi den så behovet for en hal nr. 3 i Give Kommune. Hallen stod færdig ultimo 1984, så tålmodigheden var på prøve i en ret så lang periode. 

Initiativtagerne og tovholderne var Johan Poulsen, Arne Andersen, og Egon Stech samt flere andre, der alle lagde ikke talte timer i opgaven. Hjemme havde de heldigvis baglandet til at varetage de hjemlige opgaver.  

Spillede badminton i gymnastiksalen til midnat 

Den første bestyrelse bestod af Arne Andersen, Egon Stech, Gunner M., Johannes R., Søren P. Sørensen, Søren Knudsen, Søren Chr. Poulsen, Jens Johansen og Bente Mørk.  

Det var i en periode, hvor de fleste af de små landsbysamfund alle ønskede sig en idrætshal, da kapaciteten i Give-hallen, nu kendt som Ikærhallen, samt Thyregod Hallen ikke mere slog til. I Givskud spillede man badminton i gymnastiksalen indtil klokken 23.00 om aftenen.  

6. december 1983 blev det endelig vedtaget at gå i gang med arbejdet: At indsamle tilladelser, at indhente priser, at få frivillige arbejdstimer på plads og indsamling af mindst 135.000 kroner. Der blev dannet en bestyrelse med medlemmer fra forskellige frivillige foreninger i Givskud samt skolen.  

Kampen om økonomien 

20 personer fik tildelt veje/gader/områder til indsamling af timer og penge. På en måned blev der indsamlet 156.400 kroner. Derudover blev Givskud Sparekasse også involveret med tilskud på 35.000 kroner. 

4.7. bevilgede Givskud Sparekasse et lån på 1.775.000 kroner til opførelse af hallen. Et lån hos DDSG&I (Nu DGI) samt i sparekassen fik økonomien på plads.  

4.08.1984 startede byggeriet, og 4 måneder senere stod hallen færdig. 01.09.1984 var der rejsegilde.  

 

 Givskud Hallens bestyrelsesformand Nicolaj E. Sørensen leverede en rigtig fin tale om historien bag den nu 40 år gamle idrætshal. Foto: Jim Hoff

Bedste juleaften i mange år 

16.12.1984 blev en historisk dag i Givskud — da blev Givskud Hallen nemlig indviet. Hallen var nok den bedste julegave til mange borgere i Givskud Sogn det år.  

Der var mere end 500 mennesker til indvielsen, Johan Poulsen klippede snoren med efterfølgende store roser for den kæmpestore frivillige indsats fra daværende borgmester Curt Nielsen.  

Der var gymnastikopvisning, gratis is fra Frisko og pølser fra Tulip.  

En kæmpe opgave blev løst af det frivillige Givskud ligesom Give Kommune stod parat med en tilskudsordning, der sikrede, at hallen kunne overholde de økonomiske forpligtelser.  

Flot folkelig indvielsesfest 

26.01.1985 blev hallen indviet med en brag af en fest med det den gang meget populære danseband Musikbacillen på scenen efter gravad ørred, wienerschnitzel og fromage. Hele herligheden kostede 125 kroner pr. næse.  

Skolens kor underholdt ligeledes, og aftenens festtaler var Arne Andersen. Hallens første mange år bød på åben kiosk alle hverdagsaftener samt weekends med stævner. Senere og fortsat har Givskud GUF overtaget kioskdriften, som byder på åben kiosk når der er aktiviteter.  

I 1992-93 tog hallens bestyrelse initiativ til at udnytte potentialet med beliggenheden nær Løveparken samt en fodboldbane lige udenfor døren.  

Løveparken den gode samarbejdspartner 

Det resulterede i en tilbygning til hallen med et ekstra depot samt omklædningsrum og et personaletoilet, som blev sammenkoblingen med Hostel, som det hedder nu.  

Ligeså en kæmpe opgave for frivillige i Givskud — stedet blev flittigt brugt bl.a. har Sepp Piontek været her flere gange med det grønlandske fodboldlandshold — da spillede vi også på Vilhelm Hoffmanns mark.  

Mange svenskere og nordmænd fandt også hertil. Stedet led en krank skæbne i en periode for nu at fremstå som et fantastisk sted ejet og drevet af Givskud Zoo Zootopia. Samarbejdet med Givskud Zoo er også her forbilledligt — ex. Kandis festen — Zoo leverer maden og serveringen en ret pæn bestilling til ordrebogen — og står også for lejlighedstilladelsen til festen.  

Givskud Hallen lægger hvert år grønt gulv til FC GOG Fodbolds store indendørs fodboldstævne i januar/februar måned. Foto: Jim Hoff

Større renovering i 2006 

2006 inden kommunalreformen fik hallen en ret så stor renovering — senere er der skiftet tag og i dag er der ønske om tilbygning af depot, handicapforhold samt rum til fælles brug med Hostel.  

Hallen har haft og har stadig en kæmpe betydning for vores sogn — tiderne ændrer sig med behov og krav, hvilket vores lille ydmyge hal og dens frivillige bestyrelser gennem alle årene har sat en stor ære og en lige så stor indsats i at løse, så hallen fremstår på bedste vis med de muligheder, der er.  

Selv coronaen kom vi fornuftigt igennem også med tilladte aktiviteter og restriktioner. De senere år er hallen meget populær til børnefødselsdage, den aktive familiesammenkomst m.m. Trods sin liden størrelse synes mange, det er et dejligt sted, vi sætter Værtsrollen højt, vi byder vores gæster velkomne og udnytter de muligheder stedet byder.  

Kandis på plakaten i 30 år 

Eksempelvis har vi i snart 30 år haft en årlig kæmpefest med Kandis, hvor 4-500 glade dansegæster besøger hallen og kan overnatte på hostel.  

Vi har mange indefodboldstævner, hold der benytter både hal og kunstgræs, julemarked m.m. Hallen er til for at blive brugt.  

I perioder har der været lokalrevy, høstfester, forårsmarked, hunde-katte-mus/ørkenrotter og togklubben Fremo m.m. For eksempel har gamle Rock Nalle besøgt hallen ligesom Chris underholdt, inden han blev så kendt som nu,  

Ydmyghed overfor opgaven med at drive hallen - stolthed over at vores hal kan drives af frivillige kræfter gør, at vi også her i dag kan være i disse rammer.  

Hallen har som alle andre frivillige/selvejende foreninger haft forskellige bestyrelser. Nogle af dem, der har ydet ekstraordinær indsats, er Arne Andersen, Egon Stech, Knud Thisgaard og Ingelise Ibsen.  

 

 Kandis har spillet op til dans i Givskud Hallen i 30 år - altid med masser af folk på dansegulvet. Privatfoto