
Er du over 65 år og vil gerne blive stærkere, så er Kom og Træn klar med nyt koncept Træning og Trivsel.
Foto: Billedet er taget hos Kom og Træn i Give. På billedet ses Ida, som er centerleder hos Kom og Træn, sammen med Hans Emil, som er frivillig instruktør på Træning og Trivsels-holdet. Foto: Kom og Træn
Du kender det nok godt, dig der har passeret de 65 år. Musklerne er ikke helt, hvad de har været, balance og smidighed driller lidt. Men det er der råd for, når det foreningsbaserede fitnesscenter Kom og Træn inviterer til styrketræning.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
DET GODE LIV: - Som du bliver ældre, kan du opleve, at muskler, balance og smidighed ændrer sig. Men det behøver ikke at være sådan! Styrketræning er en effektiv måde at modvirke nedsat funktionsevne på, og vi hjælper dig med at komme godt i gang.
Det fortæller Ida Hansen, der er centerleder hos Kom og Træn i Give. Hun kan ydermere oplyse, at Kom og Træn i samarbejde med Idræt i dagtimerne og Vejle Kommune har startet et nyt styrketræningshold op, som er en del af et projekt kaldet Træning og Trivsel.
- De frivillige instruktører på holdet, er klar til at guide dig, så du kan deltage uden erfaring. Og der er flere gode gevinster at hente, for du bliver stærkere, smidigere og får bedre balance, du kan klare dine daglige gøremål lettere, og så bliver du en del af et socialt fællesskab, hvor vi vægter samvær højt, fortæller Ida.
2 gange træning om ugen - med indbygget 3. halvleg
Holdet træner 2 gange om ugen á én times varighed og har efterfølgende 30 minutters 3. halvleg, hvor det sociale samvær er i højsædet.
- Selve træningen består af et kombineret træningsprogram, hvor der både er øvelser på gulv og træning i maskiner. Holdet varetages af frivillige instruktører, som vil være behjælpelig med brugen af maskinerne. Vi har i øjeblikket plads på vores hold, der træner hver tirsdag kl. 8.30 – 10 og hver fredag kl. 10.30 – 12 hos Kom og Træn, Give GIF, oplyser Ida.
Det er Alex, Hans Emil, Kirsten og Gurli, der har taget tjansen som frivillige instruktører på holdet, og dette knivskarpe team står klar til at tage imod nye deltagere!
God træning og en del af et godt sammenhold
Hans Emil, som er frivillig instruktør, fortæller, at han har meldt sig som frivillig instruktør på holdet, da han selv har gode erfaringer med at træne.
- Jeg har selv gode erfaringer med at træne, og specielt det at træne på et hold, da man bliver en del af et sammenhold og har det sjovt med hinanden. Der skal være plads til sjov, samtidig med at vi får trænet kroppen, konstaterer Hans Emil.
De frivillige instruktører kan hjælpe med at vise brugen af maskinerne, så man kan deltage på holdet uden at have erfaring med at træne i et træningscenter.
- Vi vil gerne skabe et sammenhold, hvor man er en del af noget, og hvor man får nye bekendtskaber. Vi vægter det sociale højt, samtidig med at vi træner kroppen på en god og positiv måde. Vi vil gerne
have, at man som deltager føler sig velkommen, og at man går glad fra holdet og føler, at man har fået noget ud af det, fortæller en anden af instruktørerne, Alex.
Kriterier for at kunne deltage på holdet
For at kunne deltage på holdet skal man være fyldt 65 år, være selvhjulpen, og bo i eget hjem. Man skal føle, at man er i risiko for at miste sit nuværende funktionsniveau, for eksempel er man ikke regelmæssigt fysisk aktiv, eller man har symptomer, som begrænser aktiviteter. Man skal kunne transportere sig selv og træne på eget initiativ og ansvar, og man skal ikke have ukontrollerede hjerteproblemer.
- Derudover er det vigtigt at pointere, at det ikke er en forudsætning, at du har trænet før, da der vil være en introduktion til maskiner og vægte. Man skal lige være bevidst om, at forløbet ikke erstatter en henvisning til specifik fysioterapeutisk behandling eller træning, og at træningen bliver varetaget af frivillige, understreger Ida.
Projekt Træning og Trivsel
Når man har meldt sig ind på holdet, siger man ja tak til at være en del af projektet “Træning og Trivsel”. Træning og Trivsel er et projekt, der vil undersøge, i hvilken grad tung styrketræning kan bidrage til at forebygge tab af muskelstyrke.
Projektet varer 9 måneder, og deltagerne får lavet fysiske målinger, og skal udfylde et spørgeskema. Dvs. at man skal være motiveret for at træne i minimum 9 mdr. og deltage i målinger og spørgeskemaer. Herefter er målet, at holdene fortsætter hos Kom og Træn, Give GIF.
- Hvis du, eller nogen du kender, har interesse, og vil have godt af at gå på holdet, så send en mail med navn og telefonnummer til info@iidvejle.dk. Herefter bliver vedkommende inviteret til en kort telefonisk forsamtale. Idræt i dagtimerne svarer gerne på spørgsmål om Træning og Trivsel på tlf. 75 72 05 11. Du er også meget velkommen til at komme forbi Kom og Træn mellem 08-13 på hverdage til en snak om holdet, siger Ida.
Hun kan ydermere fortælle, at de første tre måneder er gratis. Herefter er der egenbetaling for de resterende 6 måneder.